Måske er det sidste Donnerhall-afkom ikke født

06-06-2021 12:19
Avl

"Århundredets dressurhingst" kaldes oldenburgerhingsten Donnerhall, der blev født for 40 år siden og blev en levende legende. Nu er der kommet et strå frostsæd frem efter Donnerhall, og det er lige nu på online auktion med en startpris på 75.000 kr.

Nyheden fortsætter efter annoncen

På lørdag starter online aukionen over et strå frostsæd fra århundredets dressurhingst, Donnerhall e. Donnerwetter/ Markus, der blev født i 1981 og udviklede sig til en af de mest betydningsfulde avlshingste i moderne dressurhesteavl. Han blev uddannet af Karin og Herbert Rehbein og startede internationalt under Karin Rehbein med mange sejre og placeringer.

Særligt har hans sønner De Niro og Don Schufro ført arven videre, men også mange andre af hans over 100 kårede sønner findes i aktuelle stamtavler i dag. Ligeledes ligger mange af hans fremragende døtre i stamtavlen på nutidens topheste.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Lang tid efter sin død som 21-årig i 2002 kom Donnerhall for et par år siden lidt i modvind, da man blev bekendt med den genfejl, der kendes som WFFS (Warmblood Fragile Foal Syndrome), for det viste sig, at netop Donnerhall er en af de hingste, der bærer genet for WFFS og i vid udstrækning har været med til at sprede det. I mellemtiden har de fleste i varmblodsavlen afffundet sig med, at genet ikke er skadeligt for avlen, så længe man lader alle individer teste og ikke matcher to genbærere.

Hvad der forekommer at være det sidste – eller måske bare et af de sidste strå frostsæd fra Donnerhall – sættes nu til salg på auktionen Grand Prix Sales. Varen betegnes som "ICSI free", hvilket må formodes at betyde, at det er tilladt at anvende sæden ved ICSI-metoden (reagensglasbefrugtning), hvor det er muligt at befrugte mange æg med sæden.

Fakta
Hvad er ICSI?

Siden 1980’erne har man kendt til og anvendt embryo transfer, men efterfølgende er der kommet ny teknik på banen: ICSI (Intra Cytoplasmisk Sædcelle Injektion) er i praksis en reagensglasbefrugtning under mikroskop.
Det er ikke afgørende, hvor hoppen befinder sig i sin brunstcyklus. I hoppens æggestok sidder der altid flere små follikler (æg), som venter på deres tur. Disse follikler kan suges ud uanset størrelse, efterfølgende modnes de i et reagensglas og befrugtes under mikroskop. I de fleste tilfælde kan man suge mellem 5-15 æg ud af æggestokken. Ægget befrugtes ved, at man udvælger en enkelt sædcelle, og indsprøjter den i ægget. Efter befrugtning vokser embryonet 7-10 dage i et medie, før det kan overføres til en rugehoppe eller nedfryses. De befrugtede æg kan gemmes i adskillige år nedfrosset i flydende nitrogen.

Fold up
Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen