Militaryrytter Tia Lundemose - Det er meget sjovere at ride, når hesten er glad!

09-04-2018 12:55, af Helle Kristensen

I denne weekend afviklede Vasehus rideklub årets første landsstævne i Military. En begivenhed der samlede militaryryttere fra nær og fjern.
For Tia Lundemose Andersen markerede militarystævnet på Vasehus denne weekend et jubilæum. Det er 10 år siden Tia startede sit første military stævne. Dengang på samme bane og med hesten Corsage. En hest der for alvor gav hende blod på tanden og lyst til military. Denne weekend, 10 år senere, introducerede hun Bikini, Corsages føl, til militarysporten. En sport hun elsker og brænder for

Copyright Ridehesten.com
Tia og ynglingshesten Chelsea under et landsstævne på "hjemmebanen" - Kallehavegård ved Randers. Foto: Claus Ardal Photography
Se flere nyheder efter annoncen

For en garvet dressurrytter, der primært træner på en plan ridebane med en fin fjedrende bund,  kan det virke som det glade vanvid at styre hesten direkte mod faste forhindringer. Men for Tia Lundemose Andersen har military i mange år givet hende adskillige fantastiske oplevelser – både i ind- og udland.
I denne weekend havde hun hestene Bikini og Vanilla med til start i Vasehus. 2 unge heste, der for første gang stiftede bekendtskab med terrænbanen i stævneregi. 

Men hvad er det der drager Tia og mange andre mod terrænbanen?

Født til et liv med heste
Mange hestepiger, går nok med en drøm om at bo på et ridecenter og kunne indånde lugten af stald hver eneste dag.

Men for Tia var det stik modsat. Hendes forældre har drevet Kallehavegård ridecenter i Randers siden hun var 4 år gammel. Først da Tia blev 9 år, overgav hun sig til et liv med de firbenede.

”Heste sagde mig ikke så meget i starten. I løbet af de første mange år havde jeg 2 ponyer, men jeg gad ikke rigtigt ride på dem. Når jeg fik undervisning, holdt jeg for det meste inde på midten og snakkede med min underviser. Jeg har nok været ca. 9 år, da min storebror Troels havde en pony der skulle sælges. Troels red rigtigt mange stævner, og Alix som ponyen hed, var ikke helt god nok, til det han ville med den.

Af en eller anden grund syntes jeg, Alix var en sød hest, så det endte med at jeg fik ham. Alix var god til at springe, og det betød, at jeg fik nogle gode stævneoplevelser. Det var åbenbart det der skulle til. For mig har det altid været et højdepunkt at komme afsted til stævner. Det var det der drev mig dengang, og det er det stadigt. Det er ikke fordi, jeg vil ud og vinde en masse rosetter. Jeg kan bare bedst motivere mig selv til at ride hver dag, hvis jeg har et mål at ride efter. At ride stævner har altid udfordret mig til at blive bedre.”
Og Tia er blevet bedre af at ride stævner. Hun red gennem tiden som ponyrytter adskillige landsstævner og internationale springstævner med gode resultater.

Copyright Ridehesten.com
Tia og Corsage ses her til DM på Skårup Overgård i 2009

Fra ridebanespringning til terræn
Da Tia havde ét år tilbage som ponyrytter begyndte hun at savne udfordringer. Hun kastede derfor sit blik mod military-sporten.

”Jeg besluttede mig for at jeg ville ride military, og jeg læste alt, hvad der var værd at læse om military, og jeg så samtlige videoer der var tilgængelige på nettet. Jeg kunne nærmest reglementet udenad, før jeg overhovedet havde sat mine ben på en terrænbane.

- Mine forældre tænkte, at det nok bare lige var en fase, jeg skulle igennem, men her 10 år efter er jeg stadig vild med military. Dels på grund af udfordringerne, men også fordi hestene virkelig nyder at komme i terrænet, og det betyder i sidste ende, at jeg får en meget bedre tur.

Et langt stykke af vejen ligner springbanerne til springstævnerne jo meget hinanden, selvom de bliver bygget forskelligt. I military er der altid nye udfordringer, når man rider på terrænbanen. Nogle har mange bakker, grøfter, vandspring og lignende. Det betyder samtidigt, at hestene bliver trænet på en helt anden måde og det er nogle andre kvaliteter man har brug for ved en militaryhest, frem for en springhest.

I 2008, hvor jeg gik fra pony til hest, overtog jeg min storebrors gamle springhest Corsage og omskolede hende til military. På det tidspunkt var hun 12 år gammel.
2 år efter red vi nordisk mesterskab. Egentlig var hun ikke en hest med super meget kapacitet, men hun elskede det, og det var det vigtigste.”

Hesteglæde
For Tia er hesteglæde primært lig med 2 ting.

Det er hendes egen glæde ved hestene, men det er i høj grad også fornemmelsen af at ride på glade og veltilpasse heste.

Se flere nyheder efter annoncen

”Der er ikke noget federe end at tage en frisk galop gennem skoven, med så meget vind i ansigtet at øjnene løber i vand. Det er den bedste terapi der findes – både for mig og hesten.
Jeg har en filosofi om, at man kommer meget længere med en glad hest, og det er nok årsagen til, at jeg går rigtigt meget op i mine hestes generelle form og velbefindende. Jeg pylrer ikke om dem i den forstand, at de bliver pakket ind i vat, men jeg går meget op i at hestens muskler bliver bygget rigtigt, op og at hesten er løsgjort.  Mine heste skal bruge sig selv rigtigt og have lyst til at arbejde.”

”Helt overordnet set syntes jeg, det er en spændende proces at bygge en hest op fra bunden.
Chelsea har jeg selv redet til siden hun var knap 5 år, og det har været vildt spændende at se, hvordan hun har udviklet sig gennem årene. Hun er generelt mega sej. Hun hader at blive striglet, gider ikke blive trukket på tur og er i det hele taget en rigtig hoppe. Men hun elsker at springe – særligt i terrænet! Det er nok derfor, jeg er så vild med hende. Hun har enormt meget personlighed og hun udfordrer mig hele tiden. Samtidig er hun super dygtig og ville egentlig helst styre showet.

Jeg glemmer aldrig det første stævne hun skulle afsted til. Det tog mig 3 kvarter at skrue mordax i, fordi hun var helt hysterisk.
Mine forældre og jeg kiggede på hinanden og tænkte; Hvordan skal det dog gå? Men hun er jo endt med at være en super ridehest, fordi hun syntes det er sjovt at arbejde.

Copyright Ridehesten.com
Tia ses her under stævnet denne weekend ved Vasehus med Bikini. Bikinis mor Corsage, var den første hest Tia red military på. Det skete for knap 10 år siden på nøjagtig samme bane. Foto: Malene Markmann Andersen

Der er jo altid en risiko
Tia forstår godt at mange ryttere ikke tør kaste sig over militarysporten. Men selvom om military er forbundet med en ekstra risiko, mener hun at fordelene ved sporten klart overskygger risikoen.

”Det er ærgerligt, at der ikke er flere ryttere der tør kaste sig over military. Hestene bliver så meget gladere, når de får lov at komme i terrænet. Som rytter får jeg langt mere ud af mine heste, ved at træne dem på terrænbanen. Du ser aldrig en hest i terrænet med ørene tilbage. Hestene trækker på forhindringerne med ørene fremme, netop fordi de syntes det er sjovt. En hest er nødt til selv at ville, hvis den skal fungere godt på en terrænbane.”

Military sporten har blandt ryttere et generelt ry for at være farlig både for hest og rytter. Med faste forhindringer på banen, er der større chance for at hestene kan slå sig alvorligt på springene eller vælte. Tia anerkender at der er en risiko ved at ride military, men hun påpeger samtidigt at det bliver blæst meget op i medierne. ”Vi hører kun om uheldene – primært i udlandet. Sådan er virkeligheden jo ikke. Folk tror desværre at military er meget mere farligt end det egentlig er. Faktisk er det en disciplin som næsten alle ryttere kunne blive bidt af, hvis de bare turde at give sig i kast med det. ”  Hestene, der bliver brugt til military, er glade hver eneste gang, de skal afsted fra startboksen på terrænbanen.

”Selvfølgelig er der en risiko, men det er der jo altid. De kan også brække benet på folden eller på den almindelige springbane. Ulykker er noget vi alle sammen frygter, men såfremt det skulle ske, ved jeg da i det mindste, at jeg har haft en glad hest, og vi har haft nogle gode oplevelser sammen. De gode oplevelser opvejer risikoen. Spændingen og adrenalinen er en del af at ride military. Vi har et rigtigt godt fællesskab rytterne imellem, vi ser ikke hinanden som konkurrenter i military, tværtimod er vi gode til at hjælpe hinanden og støtte hinanden. Det syntes jeg er fedt.” 

Tia Lundemose Andersen
Alder: 27 år
Tia er datter af berider Jesper Andersen og Ane Lundemose
Salg & markedsføringsblæksprutte hos Toftegårdens Rideudstyr i Randers.

Tia bor sammen med hendes kæreste Kim, ca. 1 km fra Kallehavegård ridecenter hvor hun er opvokset.

Tia deltog ved DM og NM for Juniorer og Youngriders, med hoppen Corsage som hun selv uddannede. 
Tia og Chelsea har deltaget ved DM for seniorer de sidste mange år. 
Tia har vundet sølv for hold ved Nordisk Mesterskab på Chelsea i 2014.
I 2017 var Chelsea og Tia med til at vinde guld ved nordisk mesterskab for hold.

Tia har pt. 3 heste der trænes i military, og 2 babyheste i tilridning.

Artiklen er tidligere bragt på everhorse.dk 

Læs også

Heidi Nyhus: Når uheldet er ude

25-10-2020 16:24, af Hanne Duelund Liltoft

Heidi Nyhus deltog i 2019, i programmet fri for fordomme, hvor Sara Siobahn og Camilla Stormont, var rundt for at af- eller bekræfte fordomme omkring blandt andet Military sporten

Mia Hastrup: Fejlfri på forhindringer

25-10-2020 06:44, af Hannah Duelund Liltoft

I Frankrig afholdes der i disse dage et stort internationalt 5* Military stævne. Som eneste danske deltager, er Mia Hastrup taget den lange vej derned

Vicky og Dejo i top tre

24-10-2020 19:02, af Hannah Duelund Liltoft

I Sverige har vi i disse dage danske ryttere afsted til Military stævne. Vi har nogle af danskerne igennem både dressur og springning. I morgen venter terræn

Rid med Tia i Lühmühlen

09-05-2015 10:50, af Anne-Sofie Schou Munk

Tia Lundemose Andersen red sit første military stævne i år, i tyske Lühmühlen. Tia har inviteret Ridehestens læsere med på turen

Rytterne er gennem terrænet i Randers

19-05-2018 18:37, af Camilla Tiefensee Schrøder

Kallehavegaard Rideklubs første internationale militarystævne er i fuld gang. I dag har rytterne været i terrænet, og danskerne ligger godt i svinget til morgendagens ridebanespringning

Distriktsstævne Kallehavegård

30-04-2011 21:30, af Lærke Eifler
I denne weekend afholdes der distriktsstævne for pony og hest på Kallehavegård ved Randers.

Ane Lundemose er her ikke mere (opdateret)

13-12-2016 09:45, af Cecilia Lindahl

Ane Lundemose er afgået ved døden efter lang tids sygdom

Vinderne af Danmarks Cup for heste

07-05-2017 16:47, af Cecilia Lindahl

Søndagen var finaledag for Danmarks Cup i springning for heste, der blev afviklet hos Kallehavegaard Rideklub i Randers. Det har været tre spændende dage med masser af skøn springning, og til slut stod det klart, at Sara Koue havde vundet LB, Tia Lundemose havde vundet LA, og Rikke Gade havde sejret i MB

Guld til Sportsrideklubben

24-06-2012 16:47, af Signe Wiese
Det blev holdet fra Sportsrideklubben, der tog guldet ved springrytternes DRF-mesterskab for klubhold, der blev afholdt hos Kallehavegård Rideklub ved Randers i denne weekenden

Otte Danmarks Cup vindere er fundet

10-09-2017 19:36, af Cecilia Lindahl
Pony|

De danske ponyryttere har kæmpet på springbanen ved Kallehavegaard i Rideklub denne weekend, hvor det i dag gjaldt den endelige finale

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Webredaktør og nyhedsvagt

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Dufour: Det er benhårdt arbejde der gør forskellen

19-10-2020 11:26, af Annika Knudsen Lorentsen

(video) I anledning af weekendens World Cup-stævne på Vilhelmsborg, hvor Cathrine Dufour sejrede to gange i sadlen på den 10-årige vallak Bohemian, har DR Sporten bragt et indslag med den hårdtarbejdende rytter

10-tallerne stod i kø – da Dufour red sejren hjem

17-10-2020 21:24, af Britt Carlsen

I et stjernespækket felt anført af verdensranglistens nr. 1, Isabell Werth fra Tyskland, dansede danske Cathrine Dufour og Bohemian fra konkurrenterne med deres tredje internationale Grand Prix i træk til over 83%

Fire formidable hopper (Opdateret!)

18-10-2020 10:10, af Hannah Duelund Liltoft

Hvor tit er det egentlig man ser mormor gå i sporten, sammen med sit afkom? Det er ikke tit - men det skete sidste weekend, og endda med den yngste i USA

Hvad betyder ny COVID-19-situation for ridesporten?

23-10-2020 19:34, af Thomas Bach Jensen

På aftenens pressemøde offentliggjorde myndighederne en række stramninger af de gældende COVID-19-retningslinjer og indførte desuden en række nye tiltag. Dansk Ride Forbund går i dialog med Dansk Idrætsforbund for hurtigst muligt at kunne give en videre udmelding

Landstræneren og eleven går sammen

21-10-2020 18:30, af Hannah Duelund Liltoft

Dennis Fisker der i uge 42 var repræsenteret til World Cup stævnet på Vilhelmsborg er en travl herre. Tirsdag aften gav han en lektion i opdragelse af forældre og et anderledes indblik i livet som landstræner

Lone Bang over 80% i dramatisk afslutning (video)

18-10-2020 15:08, af Britt Carlsen

Dommerne måtte samles efter Lone Bang Larsens ridt for at beslutte, hvordan hendes afslutning skulle bedømmes - Bakkely's Onandt eksploderede da publikum begyndte at klappe i begejstring over et flot ridt

Viva Vilhelmsborg og Cathrine Dufour som red sejren hjem(video)

18-10-2020 17:19, af Britt Carlsen

Hun gjorde det igen, Cathrine Dufour - dansede til sejr på hjemmebanen med Bohemian i FEI World Cup kür. Og hun henviste de to tyske mestre Isabell Werth og Jessica von Bredow-Werndl til de næste pladser, mens Carina Cassøe Krüth leverede en pragt præstation til fjerdepladsen

Tyskland har sat et stærkt UVM-hold

20-10-2020 19:42, af Thomas Bach Jensen

For første gang siden 2015 afvikles verdensmesterskaberne for ungheste (UVM) i dressur i Tyskland, hvor det i december løber af stablen i byen Verden. Tyskerne stille med tidligere medaljevindere som Revolution Secret

Præmiehingst til Danmark (VIDEO)

23-10-2020 16:16, af Hannah Duelund Liltoft

En af præmiehingstene fra Hannoveranerhingstekåringen, blev efterfølgende udbudt på den spektakulære auktion over springhingste i Verden, Torsdag aften. Én af hingstene endte på dansk grund

En ny begyndelse

19-10-2020 06:10, af Hannah Duelund Liltoft

Weekenden var for Line, en af dem der skulle overstås, tøjlerne på hendes smukke Kayan blev nemlig overleveret til den nye ejer Emilie. Line vinker farvel, med en klump i halsen