Militaryrytter Tia Lundemose - Det er meget sjovere at ride, når hesten er glad!

09-04-2018 12:55, af Helle Kristensen

I denne weekend afviklede Vasehus rideklub årets første landsstævne i Military. En begivenhed der samlede militaryryttere fra nær og fjern.
For Tia Lundemose Andersen markerede militarystævnet på Vasehus denne weekend et jubilæum. Det er 10 år siden Tia startede sit første military stævne. Dengang på samme bane og med hesten Corsage. En hest der for alvor gav hende blod på tanden og lyst til military. Denne weekend, 10 år senere, introducerede hun Bikini, Corsages føl, til militarysporten. En sport hun elsker og brænder for

Copyright Ridehesten.com
Tia og ynglingshesten Chelsea under et landsstævne på "hjemmebanen" - Kallehavegård ved Randers. Foto: Claus Ardal Photography

For en garvet dressurrytter, der primært træner på en plan ridebane med en fin fjedrende bund,  kan det virke som det glade vanvid at styre hesten direkte mod faste forhindringer. Men for Tia Lundemose Andersen har military i mange år givet hende adskillige fantastiske oplevelser – både i ind- og udland.
I denne weekend havde hun hestene Bikini og Vanilla med til start i Vasehus. 2 unge heste, der for første gang stiftede bekendtskab med terrænbanen i stævneregi. 

Men hvad er det der drager Tia og mange andre mod terrænbanen?

Født til et liv med heste
Mange hestepiger, går nok med en drøm om at bo på et ridecenter og kunne indånde lugten af stald hver eneste dag.

Men for Tia var det stik modsat. Hendes forældre har drevet Kallehavegård ridecenter i Randers siden hun var 4 år gammel. Først da Tia blev 9 år, overgav hun sig til et liv med de firbenede.

”Heste sagde mig ikke så meget i starten. I løbet af de første mange år havde jeg 2 ponyer, men jeg gad ikke rigtigt ride på dem. Når jeg fik undervisning, holdt jeg for det meste inde på midten og snakkede med min underviser. Jeg har nok været ca. 9 år, da min storebror Troels havde en pony der skulle sælges. Troels red rigtigt mange stævner, og Alix som ponyen hed, var ikke helt god nok, til det han ville med den.

Af en eller anden grund syntes jeg, Alix var en sød hest, så det endte med at jeg fik ham. Alix var god til at springe, og det betød, at jeg fik nogle gode stævneoplevelser. Det var åbenbart det der skulle til. For mig har det altid været et højdepunkt at komme afsted til stævner. Det var det der drev mig dengang, og det er det stadigt. Det er ikke fordi, jeg vil ud og vinde en masse rosetter. Jeg kan bare bedst motivere mig selv til at ride hver dag, hvis jeg har et mål at ride efter. At ride stævner har altid udfordret mig til at blive bedre.”
Og Tia er blevet bedre af at ride stævner. Hun red gennem tiden som ponyrytter adskillige landsstævner og internationale springstævner med gode resultater.

Copyright Ridehesten.com
Tia og Corsage ses her til DM på Skårup Overgård i 2009

Fra ridebanespringning til terræn
Da Tia havde ét år tilbage som ponyrytter begyndte hun at savne udfordringer. Hun kastede derfor sit blik mod military-sporten.

”Jeg besluttede mig for at jeg ville ride military, og jeg læste alt, hvad der var værd at læse om military, og jeg så samtlige videoer der var tilgængelige på nettet. Jeg kunne nærmest reglementet udenad, før jeg overhovedet havde sat mine ben på en terrænbane.

- Mine forældre tænkte, at det nok bare lige var en fase, jeg skulle igennem, men her 10 år efter er jeg stadig vild med military. Dels på grund af udfordringerne, men også fordi hestene virkelig nyder at komme i terrænet, og det betyder i sidste ende, at jeg får en meget bedre tur.

Et langt stykke af vejen ligner springbanerne til springstævnerne jo meget hinanden, selvom de bliver bygget forskelligt. I military er der altid nye udfordringer, når man rider på terrænbanen. Nogle har mange bakker, grøfter, vandspring og lignende. Det betyder samtidigt, at hestene bliver trænet på en helt anden måde og det er nogle andre kvaliteter man har brug for ved en militaryhest, frem for en springhest.

I 2008, hvor jeg gik fra pony til hest, overtog jeg min storebrors gamle springhest Corsage og omskolede hende til military. På det tidspunkt var hun 12 år gammel.
2 år efter red vi nordisk mesterskab. Egentlig var hun ikke en hest med super meget kapacitet, men hun elskede det, og det var det vigtigste.”

Hesteglæde
For Tia er hesteglæde primært lig med 2 ting.

Det er hendes egen glæde ved hestene, men det er i høj grad også fornemmelsen af at ride på glade og veltilpasse heste.

”Der er ikke noget federe end at tage en frisk galop gennem skoven, med så meget vind i ansigtet at øjnene løber i vand. Det er den bedste terapi der findes – både for mig og hesten.
Jeg har en filosofi om, at man kommer meget længere med en glad hest, og det er nok årsagen til, at jeg går rigtigt meget op i mine hestes generelle form og velbefindende. Jeg pylrer ikke om dem i den forstand, at de bliver pakket ind i vat, men jeg går meget op i at hestens muskler bliver bygget rigtigt, op og at hesten er løsgjort.  Mine heste skal bruge sig selv rigtigt og have lyst til at arbejde.”

”Helt overordnet set syntes jeg, det er en spændende proces at bygge en hest op fra bunden.
Chelsea har jeg selv redet til siden hun var knap 5 år, og det har været vildt spændende at se, hvordan hun har udviklet sig gennem årene. Hun er generelt mega sej. Hun hader at blive striglet, gider ikke blive trukket på tur og er i det hele taget en rigtig hoppe. Men hun elsker at springe – særligt i terrænet! Det er nok derfor, jeg er så vild med hende. Hun har enormt meget personlighed og hun udfordrer mig hele tiden. Samtidig er hun super dygtig og ville egentlig helst styre showet.

Jeg glemmer aldrig det første stævne hun skulle afsted til. Det tog mig 3 kvarter at skrue mordax i, fordi hun var helt hysterisk.
Mine forældre og jeg kiggede på hinanden og tænkte; Hvordan skal det dog gå? Men hun er jo endt med at være en super ridehest, fordi hun syntes det er sjovt at arbejde.

Copyright Ridehesten.com
Tia ses her under stævnet denne weekend ved Vasehus med Bikini. Bikinis mor Corsage, var den første hest Tia red military på. Det skete for knap 10 år siden på nøjagtig samme bane. Foto: Malene Markmann Andersen

Der er jo altid en risiko
Tia forstår godt at mange ryttere ikke tør kaste sig over militarysporten. Men selvom om military er forbundet med en ekstra risiko, mener hun at fordelene ved sporten klart overskygger risikoen.

”Det er ærgerligt, at der ikke er flere ryttere der tør kaste sig over military. Hestene bliver så meget gladere, når de får lov at komme i terrænet. Som rytter får jeg langt mere ud af mine heste, ved at træne dem på terrænbanen. Du ser aldrig en hest i terrænet med ørene tilbage. Hestene trækker på forhindringerne med ørene fremme, netop fordi de syntes det er sjovt. En hest er nødt til selv at ville, hvis den skal fungere godt på en terrænbane.”

Military sporten har blandt ryttere et generelt ry for at være farlig både for hest og rytter. Med faste forhindringer på banen, er der større chance for at hestene kan slå sig alvorligt på springene eller vælte. Tia anerkender at der er en risiko ved at ride military, men hun påpeger samtidigt at det bliver blæst meget op i medierne. ”Vi hører kun om uheldene – primært i udlandet. Sådan er virkeligheden jo ikke. Folk tror desværre at military er meget mere farligt end det egentlig er. Faktisk er det en disciplin som næsten alle ryttere kunne blive bidt af, hvis de bare turde at give sig i kast med det. ”  Hestene, der bliver brugt til military, er glade hver eneste gang, de skal afsted fra startboksen på terrænbanen.

”Selvfølgelig er der en risiko, men det er der jo altid. De kan også brække benet på folden eller på den almindelige springbane. Ulykker er noget vi alle sammen frygter, men såfremt det skulle ske, ved jeg da i det mindste, at jeg har haft en glad hest, og vi har haft nogle gode oplevelser sammen. De gode oplevelser opvejer risikoen. Spændingen og adrenalinen er en del af at ride military. Vi har et rigtigt godt fællesskab rytterne imellem, vi ser ikke hinanden som konkurrenter i military, tværtimod er vi gode til at hjælpe hinanden og støtte hinanden. Det syntes jeg er fedt.” 

Tia Lundemose Andersen
Alder: 27 år
Tia er datter af berider Jesper Andersen og Ane Lundemose
Salg & markedsføringsblæksprutte hos Toftegårdens Rideudstyr i Randers.

Tia bor sammen med hendes kæreste Kim, ca. 1 km fra Kallehavegård ridecenter hvor hun er opvokset.

Tia deltog ved DM og NM for Juniorer og Youngriders, med hoppen Corsage som hun selv uddannede. 
Tia og Chelsea har deltaget ved DM for seniorer de sidste mange år. 
Tia har vundet sølv for hold ved Nordisk Mesterskab på Chelsea i 2014.
I 2017 var Chelsea og Tia med til at vinde guld ved nordisk mesterskab for hold.

Tia har pt. 3 heste der trænes i military, og 2 babyheste i tilridning.

Artiklen er tidligere bragt på everhorse.dk 

Læs også

Danskere til internationale stævner - uge 28

07-07-2020 13:30, af Annika Knudsen Lorentsen

I denne uge er flere springryttere afsted til internationale stævner, mens der også er kørestævne med dansk deltagelse i Tyskland

Flere mesterskaber i military er nu genplaceret

30-06-2020 09:05, af Annika Knudsen Lorentsen

På grund af corona-pandemien blev en række mesterskaber aflyst, men nu er flere mesterskaber i military blevet genplaceret i stævnekalenderen

Lecia Remmevad: Fedt at komme afsted igen!

14-06-2020 10:11, af Annika Knudsen Lorentsen

I denne uge startede ridestævnerne op i Danmark igen, og mange ryttere har udnyttet det og skyndt sig at melde til stævne. Det samme gælder militaryrytter Lecia Remmevad, som i denne weekend både rider spring- og dressurstævne med sin hest Fifi Dong Fly

Et kæmpe arbejde – men vi vil gøre det igen!

22-05-2018 12:47, af Camilla Tiefensee Schrøder

100 frivillige hjælpere gjorde det muligt for Kallehavegaard at afholde klubbens første internationale militarystævne i weekenden. Arrangementet var en stor succes trods mange udfordringer i planlægningen

Dansk NM-sølv i military

15-08-2014 11:09, af Nina Marie Villadsen

Martina Kastrup Loft på Picolien, Anne Dorthe Møller Espensen på Mr. Chaplin og Tia Lundemose Andersen på Chelsea formåede i weekenden at vinde holdsølv 

Danskere til internationale stævner i uge 20

17-05-2018 11:15, af Camilla Tiefensee Schrøder

Der er dressur i topklasse på programmet ved det femstjernede Nations Cup-dressurstævne i Frankrig, hvor bl.a. Cathrine Dufour og Atterupgaards Cassidy er til start. De unge danske springryttere er til Nations Cup i Lamprechtshausen, og på dansk jord er der internationalt militarystævne hos Kallehavegård Rideklub

Planlægning og prioritering

07-07-2014 06:57, af Nina Marie Villadsen

Tia Lundemose Andersen får det meste ud af døgnets 24 timer, for udover at læse til markedsføringsøkonom træner hun mange timer om dagen for at blive den bedste til ridningens triatlon, military

Capacity vandt DM for Hold

17-08-2009 08:49, af Thomas Bach Jensen
Ved weekendens lands- og distriktsstævne i Kallehavegård Rideklub blev der afholdt DM for hold i springning

Distriktsstævne Kallehavegård

30-04-2011 21:30, af Lærke Eifler
I denne weekend afholdes der distriktsstævne for pony og hest på Kallehavegård ved Randers.

Stævneafvikling - det kræver overblik at få puslespillet til at gå op

11-06-2018 09:18, af Helle Kristensen

Det er blot en måned siden Kallehavegaard afviklede et internationalt stævne i military. Et stævne klubben høstede stor ros for. 
I denne weekend var de "på den igen". Klubben afviklede C-stævne for heste og ponyer i spring. 
Men hvad er det der gør, at klubben ved Randers kommer i mål med at afvikle det ene store arrangement efter det andet - kun med hjælp fra frivillige hænder. 
Det prøver Ditte Bach Sørensen i denne artikel at give et svar på

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Kristine Ulsø Olsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Kristine Ulsø Olsen
20 24 29 25
kuo@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Dyreste hoppeføl til Danmark (video)

12-07-2020 21:19, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Et mørkrødt hoppeføl fik i dag højeste bud på Oldenburger Verbands online følauktion, nemlig 81.000 euro, hvilket er over 600.000 dkk. Føllet blev erhvervet af en dansk stamkunde

Kristin Andresen har vundet voldgiftssag

10-07-2020 14:29, af Thomas Bach Jensen

I en voldgiftssag har Kristin Andresen fået medhold i en tvist med det tyske hannoveraneravlsforbund

Hest aflivet efter fald fra trailer

08-07-2020 15:05, af Thomas Bach Jensen

I formiddag faldt en hest af en trailer under kørsel på landevejen på Lolland, hvor hesten havde sparket rampen af og derefter rev sig løs. Hesten måtte aflives efter fald fra traileren

Kom helt tæt på Agnete Kirk Thinggaard

10-07-2020 07:20, af Kristine Ulsø Olsen

I et åbenthjertet og ærligt interview fortæller Agnete Kirk Thinggaard om hverdagen på Julianelyst og om hvordan det er, når ambitionen om at være ponymor må lægges på hylden

De første juniorer er udtaget til EM i dressur

13-07-2020 13:55, af Kristine Ulsø Olsen

Fra den 9.-30. august 2020 afholdes EM i dressur for pony, children, junior, youngrider og U25 i Ungarn og landstræner Dennis Fisker har nu sat navne på to af de juniorryttere som er udtaget

14-årig bider skeer med de store

14-07-2020 07:52, af Thomas Bach Jensen

En af de yngste ryttere ved landsstævnet i springning for heste i Hjallerup Rideklub i den forgangne weekend var  14-årige Ina Meldgaard Slettnes Møller

U25-bruttohold til EM i dressur er udtaget

11-07-2020 13:04, af Thomas Bach Jensen

Forud for årets EM i dressur for U25, der afvikles i Ungarn, har landstræner Nathalie Zu Sayn Wittgenstein og holdleder Mette Müller udtaget seks ekvipager til bruttotruppen

Lige ret for alle sportsgrene i Danmark, tak!

08-07-2020 12:30, af Britt Carlsen

Dansk Ride Forbunds formand Ulf Helgstrand retter en skarp kritik mod de ulige retningslinjer i forhold til forsamlingsforbuddet, hvor der åbnes op for tilskuerantallet – kun til fodboldkampe

Chaufførs urin skyld i positiv dopingtest

13-07-2020 10:34, af Britt Carlsen

Den schweiziske rytter Nadja Peter Steiner har fået to års udelukkelse pga. doping, nu viser det sig, at en lastbilschaufførs vandladning på hestens plads i lastbilen er skyld i den positive dopingtest

Heste og ponyer skinnede om kap med solen

14-07-2020 10:01, af Rikke Hald Jensen

De sidste klasser ved Jysk Sommerstævne i Dressur hos Silkeborg Rideklub blev i går afviklet og stævnet sluttede af med høj sol og flotte resultater