Når hest og rytter bliver ét

26-11-2013 07:02

Sameksistensen mellem hest og rytter, der er en selvfølgelighed for langt de fleste ryttere, repræsenterer en større mysterium for forskerne, der derfor har undersøgt sagen nærmere

Copyright Ridehesten.com
Modelfoto: Ridehesten.com

Amerikanske og norske forskere har for nylig undersøgt sameksistensen mellem heste og deres ryttere nærmere. Sameksistens mellem to væsener refererer til det forhold, hvor hver enkelt part udvikler sig i retning af at passe bedre til den anden part, både fysisk og mentalt.

Rytterne tilpasser sig deres heste gennem en afpasning af måden, hvorpå de omgås den enkelte hest, og heste gør det samme i forhold til de mennesker de omgås.

Dette er i overensstemmelse med konceptet natur-kultur, hvor begreberne natur (noget naturligt, iboende) og kultur (noget kunstigt, tillært) for nogle individer, som mennesker og tamheste, ikke kan ses som individuelle begreber, men som en unik, kombineret helhed. Dermed sameksisterer heste og ryttere inden for den natur-kultur, der udgør hestesportens verden.

Teorien som sameksistens mellem hest og rytter rækker længere end teorien om, at hestene er ”reflektioner” af deres ryttere. Rytterne ser nemlig hestene som forskellige personligheder, også personligheder, der er forskellig fra rytterens egen.

I en undersøgelse interviewede forskerne 60 mandlige og kvindelige ryttere i Nordamerika og Norge, for bedre at forstå effekten af ??ridning og rytternes forhold til deres heste - hvorfor de rider, hvordan denne aktivitet påvirker dem som person, og hvordan det påvirker deres familieliv. Deres svar fik forskerne til at undersøge begrebet sameksistens, som et afgørende element i forståelsen af forholdet.

Rytterne lærer at handle og kommunikere på måder, der arbejder sammen med den enkelte hest, og hestene lærer også at handle og kommunikere på måder, der arbejder sammen med rytteren.

Handling og reaktion mellem rytter og hest gør ridning til en kollaborativ praksis. Denne sameksistens udvikles over tid.

Mens sameksistens mellem et menneske og en hest kan synes i modstrid med hestens natur, så er det ifølge forskerne faktisk meget positivt for både mennesker og heste, og passer godt ind i deres natur-kultur.

Undersøgelsen ’Co-being and intra-action in horse–human relationships: a multi-species ethnography of be(com)ing human and be(com)ing horse’ blev offentliggjort i august i Social Anthropology og kan findes her.

Kilde: The Horse

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen