Når lænden svigter

08-08-2019 11:46, af Mathilde Brejner

Hestens sunde og svingende lænd er alfa omega, når den skal bevæge sig korrekt og hensigtsmæssigt i sport - og motionsridning. Desværre svigter hestens lænd ofte – her kan læse mere om, hvad der sker, når hesten får smerter i lænden

Copyright Ridehesten.com

Kernen i korrekt bevægelse er, at bagpartens kraft føres frem til forparten og i den forbindelse spiller hestens lænd en nøglerolle. Det er nemlig lænden, der sørger for, at bagparten arbejder sammen med hestens forpart.

Ligeledes er det lændehvirvlerne der er afgørende for, om hesten via korrekt bæring får den rigtige og hensigtsmæssige holdning. Den følsomme lænd har ingen ribben, hvad der betyder, at selvom lænden er så vigtig for hestens holdbarhed, så er den meget udsat i forhold til eksempelvis brystkassen.

Hesten har blot seks lændehvirvler, men derudover består hestens rygsøjle af syv halshvirvler, 18 brysthvirvler med ribben, korsbenet samt 18-21 halehvirvler. Derfor er der ikke noget at sige til, at hesten er udsat netop i lænden.

Hvis hesten har problemer med lænden, kan det betyde, at dens præstationsevne og arbejdsglæde nedsættes og det går ud over dens livskvalitet. Problemerne kan både udspringe fra hestens knogler og muskler i lænden. Hvis hesten har smerter i lænden, vil musklerne ofte reagere ved at kompensere, så de udvikles og bliver kraftige, fordi de er på overarbejde, når de skal beskytte et smerteområde. I den anden boldgade kan man også opleve, at en problematisk lænd, fører til, at musklerne svinder ind, så man kan se torntappene. Når sidstnævnte er på spil, hænger det sammen med, at musklerne ikke bruges – hvad der igen kan hænge sammen med, at det opleves som smertefuldt for hesten.
 

Sådan opdager du lændesmerter hos hesten

 • Din hests lænd er usmidig, så den har svært ved at bue lænden op, ned eller til siderne.
 • Hesten vil ofte stå med sænket ryg og bagbenene bagud. 
 • Rytteren vil opleve, at hesten er svær at samle bagfra. Hesten vil være tung på tøjlen, lægger sig på biddet og vil ikke bære sig.
 • Hesten kan være urent gående eller halt på et bagben og den kan have vanskeligheder med at gå på den ene volte eller lave sidebevægelser.
 • Man vil ofte opleve, at heste med smerter midt i lænden foretrækker at galopere i opvarmningen. Heste, der har smerter i overgangen mellem brysthvirvler og lændehvirvler, lænden og korsbenet har ofte problemer i galop og vil vælge eksempelvis at gå i krydsgalop.
 • Hvis du har en springhest, vil du opleve, at den kan have vanskeligheder med at løfte bagbenene over springet, hesten vil springe skævt, svinge bagbenene ud til den ene eller den anden side eller konsekvent lande i den samme galop.
 • Mange heste vil sænke og måske låse ryggen, så man som rytter vil opleve, at den bliver ubehagelig at sidde på.
 • Sadlen kan glide ned til den ene side.

Kilde: Netdyredokter

 

Hvad kan min hest fejle i lænden?

Primære eller sekundære muskelsmerter kan begge give anledning til, at hesten får smerter i lænden.

Primære muskelsmerter kan opstå, hvis hesten styrter og slår sig, ligger fastklemt eller andet i samme dur. En sadel, der ikke er ordentligt tilpasset, kan også give hesten problemer med lænden. Ofte vil man se, at hvis hesten er kort og bommen er for smal, vil rytterens vægt og tyngdepunkt komme for langt tilbage på hestens lænd – hvad der resulterer i smerter i lændemusklerne. Få din sadelmager til at tjekke, at sadlen er i orden, hvis du er i tvivl.

Hesten kan også få primære muskelsmerter, hvis rytteren ikke sidder rigtigt og bruger de korrekte hjælpere. Eksempelvis kan en hård eller urolig hånd give problemer, det samme gør sig gældende for ryttere, der ikke sidder i balance og ikke kan følge hestens bevægelser. Opsøg din ridelærer eller træner og bed om råd og hjælp, hvis du mistænker din rideteknik.

Hesten kan få sekundære muskelsmerter, hvis den har smerter i lændens hvirvler, i halshvirvlerne, i munden eller i benene. Hesten vil kompensere og dermed få sekundære muskelsmerter.

Heste i alle aldre kan få roterede lændehvirvler, hvor hvirvlerne låses, så hestens bevægelighed nedsættes. Tilstanden er almindelig hos rideheste og ses derudover også hos plage, der kommer til skade ved voldsom leg. Hvirvlerne er drejede og fastlåses i en position, hvor de fastholdes ved hjælp af musklerne. Det påvirker nervebanerne, som springer fra rygmarven og kommer ud mellem hvirvlerne. Tilstanden kan resultere i, at hesten får ondt i flankerne, skal tisse under ridning eller hopper kan få problemer med at komme i fol.

Skævheder og kompensationer, som har rod i roterede lændehvirvler, kan påvirke hesten på mange måder så som halthed, roteret halshvirvel, smerter i knæ eller gaffelbånd.

Hesten skal behandles med muskelafslappelse ved akupunktur, kiropraktik eller osteopathi. Tre til fire behandlinger vil ofte løse problemet, men det vil i mange tilfælde være en god idé at gentage behandlingen efter et par måneder. Specielle sko og medicinsk behandling kan tages i brug, hvis der er tale om en sekundær rotation.

Gigt i facetled kan resultere i, at hesten oplever smerte og nedsættelse af leddenes bevægelighed. Lidelsen er ret almindelig hos konkurrenceheste og selvom den kan give smerter og nedsat bevægelse i leddene, behøver den ikke nødvendigvis at gøre det. Lidelsen opstår efter uheld eller, hvis hesten bruger sig selv forkert. Facetledsgigt kan diagnosticeres ved ultralydsscanning i lænden og behandles med kortisonblokader og rygtræning, som genopbygger muskulaturen omkring leddene.

 

Du skal kontakte dyrlægen ved følgende symptomer:

 • Hestens muskler i lænden er ømme og fylder enten for meget eller for lidt eller lændens smidighed er nedsat.
 • Hesten står med sænket ryg og benene bagud.
 • Hesten sænker ryggen eller låser den, så man ikke sidder godt på den.
 • Sadlen glider ned til den side bagtil og/eller rytteren føler ikke, at hesten bærer under det ene sædeben.
 • Hesten er svær at samle bagfra og den er tung på tøjlen/forparten.
 • Hesten er halt på et bagben, har svært ved at gå på den ene volte eller bevæge sig fra side til side.
 • Hesten vil helst galopere, når du varmer op.
 • Hesten vil ikke galopere, når du rider den.
 • Springhesten har svært ved at løfte bagparten og bagbenene op over springet.
   

Kilde: Netdyredokter

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Webredaktør og nyhedsvagt

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Jægere har skudt avlshoppen Calicia Møgelvang

21-10-2019 11:07, af Annika Knudsen Lorentsen

OBS: Voldsomme billeder i artiklen. Den 11. oktober blev en tragisk dag for hesteavler Jan Jensen, som netop var taget afsted på ferie til Afrika, da han fik nemlig et opkald om, at hans bedste hoppe var død

Adriano B til Sophia Obel

22-10-2019 11:05, af Camilla Tiefensee Schrøder
Pony|

Stjerneponyen, som har vundet både DM- og EM-guld med Alexander Helgstrand, er nu blevet solgt til Sophia Obel, da Alexander rykker op i juniorrækkerne

PONYFAR - tid, toilette og traverser

21-10-2019 12:57, af Thomas Pelle Veng

Når først Tulle, Buller eller Prins har fået en hov inden for døren, er tiden ikke længere din egen, Ponyfar

Britta Nielsen blev ramt af hjernerystelse

16-10-2019 09:50, af Cecilia Lindahl

Britta Nielsen blev ramt af en hjernerystelse i efteråret 2018, hvorefter hun blev sygemeldt. Det skulle senere vise sig at blive enden på massiv svindel i Socialstyrelsen

Et rørende farvel til JoJo

19-10-2019 15:40, af Marie Helene Rigård Rohleder

Agnete Kirk Thinggaards læremester, stjernehest og ægte kammerat JoJo AZ blev hyldet med manér  i Boxen, efter deres Grand Prix til World Cup Herning. JoJo går på pension, og det blev et vemodigt farvel. Se video her: 

Holey Moley: Cathrine Dufour vandt med 83% (video)

19-10-2019 16:55, af Britt Carlsen

FEI Dressage World Cup blev kuldegysende herligt for hjemmepublikummet, først en bevæget afsked med Agnetes Jojo og så vandt Cathrine Dufour og Bohemian med 5 procents forspring til nærmeste tysker

Hestehandel: Svindler stadig på spil

16-10-2019 22:19, af Annika Knudsen Lorentsen

Vi blev i sidste uge gjort opmærksom på, at en fusker og fupmager operer på hestemarkedet for tiden og har henvendt sig på flere annoncer på Ridehesten.com, og det er desværre sket igen

88% til Cathrine Dufour og en sikker World Cup-sejr

20-10-2019 16:59, af Britt Carlsen

Igen i dag var det en absolut nydelse og en stor fornøjelse at se Cathrine Dufour og Bohemian danse til sejr i FEI Dressage World Cup i Herning med godt 88%

Oplev World Cup Kür direkte på DR

18-10-2019 13:45, af Britt Carlsen

Har du ikke mulighed for at komme til MCH Messecenter Herning på søndag for at opleve FEI World Cup kür, så fortvivl ej - DR sender nemlig live fra konkurrencen på DR2

Vinder 150 cm efter 2 ugers samarbejde (video)

18-10-2019 21:43, af Annika Knudsen Lorentsen

Lars Bak Andersen har lige vundet 150 cm klassen i Jyske Bank Boxen ved World Cup Herning med en hest han kun har haft i 2 uger