Nu står føllet der - og hvad så?

17-06-2015 09:29, af Britt Carlsen
Avl|

Det er en herlig tid lige nu, hvor føllene springer rundt på marken, og det er også nu hoppeejeren skal sørge for, at føllet bliver registreret korrekt - og hvordan gør man så det?

Nedenfor finder du en skridt for skridt guide til registrering af dit føl med forhold, du bør være opmærksom på hele forløbet igennem. Guiden inddrager ikke alle tænkelige specialsituationer, men dækker de mere gængse forhold omkring registrering af føl.
Guiden er rettet mod føl, der skal registreres med afstamning. Føl, der skal have udstedt grønne pas uden afstamning skal blot chipmærkes, besigtiges og have indsendt en pasansøgning (link til pasansøgning for grøn).

Den første registrering
Registreringen af dit føl starter faktisk allerede, når du sender hoppen til hingst. Her indberetter hingsteholder nemlig, at din hoppe er bedækket/insemineret. Bruger du en udenlandsk hingst eller frostsæd, der ikke sendes fra en dansk hingsteholder, er det dyrlæge/inseminør, der skal indberette.

Du skal være opmærksom på:
-        At kun dyrlæger og uddannede inseminører har lov til at inseminere hopper. 
-        At hingsten skal være tilmeldt hingstelisten for bedækningsåret, dvs. være tilmeldt som ”aktiv avlshingst” i Danmark. De fleste avlsforbund har en liste over hingste på hingstelisten på deres hjemmeside.
-        Hvis du bruger en udenlandsk kåret hingst, der ikke er tilmeldt hingstelisten i dit forbund, skal du i mange tilfælde søge forbundet om brug af hingsten. En del forbund har deadline for ansøgning ved udgangen af bedækningsåret, så undersøg dit forbunds regler.
-        Hvis dit føl efter en udenlandsk kåret far ikke skal registreres i et dansk avlsforbund, der stambogsfører hos SEGES skal du selv tilmelde hingsten til EU-hingstelisten. Kontakt os for at høre nærmere.

Kvittering for indberetning
I december måned sender SEGES en kvittering for indberetning ud til ejerne af alle de hopper, der er indberettet bedækninger på i løbet af året. Når du modtager kvitteringen, skal du tjekke, at alle data er korrekte. Er de ikke det, kontakter du hingsteholder/dyrlæge for at få rettet indberetningen.
Sammen med kvitteringen modtager du også en følanmeldelse, som du kan gemme, til føllet er født.
Du skal være opmærksom på:
-        At du skal være registreret som ejer af din hoppe, ellers risikerer du, at kvitteringen ikke sendes det rigtige sted hen.
-        At alle bedækningsdatoer skal være indberettet, ellers risikerer du at føllet bliver udtaget til DNA-kontrol, fordi bedæknings- og folingsdato ikke kommer til at passe sammen.

Når føllet er født
Når folingen er vel overstået skal du udfylde følanmeldelsen. Du har en frist på 40 dage til at indsende den og overholder du den frist, er der ikke gebyr for registreringen.
Det er dig selv, der skal udfylde anmeldelsen. Hvis du er i tvivl om noget med signalementet, udfylder du det blot, så godt du kan. Nogle aftegn kan være svære at se, før følpelsen er fældet og mærkeren retter alligevel signalementet til i forbindelse med chipmærkningen. Har du ikke fundet et navn til føllet indenfor de 40 dage indsender du bare følanmeldelsen uden navn – så kan du senere sende en mail med oplysning om navnet eller du kan fortælle mærkeren, hvad føllet skal hedde, når han er ude for at chipmærke.
Følanmeldelsens side 2 skal du ikke udfylde, hvis du ikke skal anmelde andet end en foling.
Kan du ikke finde den følanmeldelse, du fik tilsendt i december eller har du ikke fået kvitteringen, fx hvis du ikke var registreret som ejer af hoppen, kan du finde følanmeldelsen her (link til følanmeldelse).
Følanmeldelsen kan indsendes med almindelig post, men du er også velkommen til at scanne og maile den. Følanmeldelsesblanketten skal dog udfyldes og underskrives for at kunne registrere føllet med den rigtige dokumentation for ejerforholdet.
Højst 14 dage efter at du har indsendt følanmeldelsen modtager du en kvittering for indberetning af føllet. Her bedes du kontrollere, at de data, der er registreret på føllet er rigtige, herunder føllets navn, fødselsdato, afstamning og avlsforbund.

Hvad nu hvis det ikke gik godt?
Hvis der skulle være sket noget i løbet af drægtigheden, hoppen har kastet, føllet er dødfødt eller andet, må du meget gerne give besked. Der udregnes hvert år drægtighedsprocenter på alle de godkendte hingste og din indberetning har betydning for, at de kan blive så præcise som muligt. En indberetning kan også for nogle forbunds vedkommende have betydning for, om hoppen senere kan tildeles elitestatus mv.
Bagsiden af følanmeldelsen kan bruges til indberetning af forskellige typer af hændelser; ellers er man meget velkommen til at sende en mail.

Mærkning og besigtigelse
Når du har fået en kvittering for følanmeldelsen er næste skridt mærkning og besigtigelse af føllet. Dette kan ske på flere forskellige måder:
SEGES har identitetsmærkere ude på forskellige mærkningspladser sommeren over, bl.a. i forbindelse med mange følskuer. Det betyder, at hvis dit føl skal til følskue, kan den sandsynligvis mærkes der. Du medbringer bare din kvittering for indberetning og hoppens pas og går over til mærkeren med hoppe og føl, når din bedømmelse er overstået. Du kan se her (link til mærkningspladser), hvor der er mulighed for mærkning og hvornår. Du er også velkommen til at møde op på en mærkningsplads med dit føl og din hoppe, selvom føllet ikke stiller til bedømmelse – og du må gerne komme med et føl af en anden race end den, der bedømmes på dagen. 
Denne type mærkning er som oftest klart den billigste, men kræver så også, at du kommer til mærkeren. Den aktuelle prisliste for mærkning kan ses her (link til priser)

-     Hvis du ikke har været på en mærkningsplads i løbet af sommeren, modtager du automatisk et tilbud om mærkning på hjemmeadressen i løbet af efteråret. Mærkerne kører fra ca. 1. oktober – 1. december og du vil få et brev ca. en uge før, de kører i dit område. Har du ikke fået tilbud om mærkning inden 1. december må du meget gerne kontakte SEGES.
-    Endelig kan du også vælge at få dit føl chipmærket af din egen dyrlæge. Ønsker du den løsning skal du give besked om det, så du kan få tilsendt det skema, dyrlægen skal udfylde i forbindelse med mærkningen. Du kan fx anføre nederst på følanmeldelsen, når den indsendes, at du ønsker mærkning foretaget af din dyrlæge. Du bedes give besked inden 1. september, hvis din dyrlæge skal mærke, så det undgås, at mærkning af dit føl planlægges ind i ruterne for de mærkere, der kører landet rundt. Vær opmærksom på, at der opkræves et gebyr for udskrift af skemaet og den efterfølgende registrering af data – dette gebyr er indeholdt i prisen for mærkning foretaget af personale fra SEGES. Hvis din dyrlæge har mærket føllet bedes du sørge for, at mærkningsskemaet er sendt til SEGES inden 1. december i det år.

DNA?
I nogle tilfælde skal der laves en kontrol af føllets afstamning via DNA, før der kan udstedes pas på føllet. Det kan være fordi:
-        Hoppens drægtighedsperiode afviger fra normalen (under 300 eller over 365 dage)
-        Føllet er resultat af embryotransplantation eller inseminering med frostsæd 
-        Der er brugt flere hingste i samme cyklus
-        Føllet er født udenfor Danmark
-        Føllet ikke er færdigregistreret i det år, den er født
-        Det avlsforbund, føllet skal registreres i, kræver rutinemæssig DNA af alle føl (det gælder bl.a.  Avlsforeningen for Connemaraponyer i Danmark, Dansk Tinker Forening og fra 2016 også Dansk Varmblod).

I alle disse tilfælde afholdes omkostningen ved DNA-kontrollen af opdrætter. Endelig udtages hvert år et antal føl til en rutinemæssig stikprøvekontrol. Omkostningen ved disse kontroller afholdes af SEGES.
Der kan udtages hår til DNA af identitetsmærkeren fra SEGES eller af dyrlægen. Det er vigtigt, at DNA-prøven udtages samtidig med at føllet chipmærkes, så man er sikker på, at de to ting kan kobles sammen. Udtages prøven af mærkeren fra SEGES påfalder et mindre gebyr for prøveudtagning, kontrol af rekvisitionsformular til DNA og Blodtypelaboratoriet og håndtering af prøven.
Selve analysen foregår på DNA og Blodtypelaboratoriet for Heste (link). Normal behandlingstid er ca. 4 uger, hvorefter svaret på analysen sendes til den, der har bestilt prøven sammen med en faktura. Først når fakturaen er betalt, får SEGES svaret på analysen. Har man spørgsmål til DNA-analysen, kan laboratoriet kontaktes på mail (lab@hestehospitalet.dk)

Pasudstedelse
Når føllet er mærket og en evt. DNA er lavet, kan passet udstedes. Normalt er behandlingstiden ca. 14 dage fra alle nødvendige oplysninger er modtaget.
Deadline for udstedelse af hestepasset er jf. lovgivningen på området 31/12 i fødselsåret (dog kan føl, der er født i 2. halvår vente til deres ½ års fødselsdag). Det betyder, at mærkningen skal være foretaget, evt. mærkningsskema fra dyrlægen indsendt og DNA analyseret senest omkring 1. december, så passet kan være udstedt inden jul.

Kilde: SEGES

Læs også

Endelig til stævne igen

15-07-2020 07:35, af Rikke Arkesteijn

I lørdags deltog vi i årets første distanceridt, for vores vedkommende. Det foregik på Rom Flyveplads, tæt på Lemvig, og vi havde Royal’s Sadeeq med, som skulle gå sin anden LA 60 km. Læs med her, og find ud af hvordan det gik

Sommerens følskuer er lige om hjørnet

14-07-2020 11:51, af Kristine Ulsø Olsen
Avl|

Sommeren bugner af følskuer over hele landet og Dansk Varmblod glæder sig til at se både føl og følhopper ved årets følskuer

De første juniorer er udtaget til EM i dressur

13-07-2020 13:55, af Kristine Ulsø Olsen

Fra den 9.-30. august 2020 afholdes EM i dressur for pony, children, junior, youngrider og U25 i Ungarn og landstræner Dennis Fisker har nu sat navne på to af de juniorryttere som er udtaget

Hestepasset udsendes fortsat

26-03-2020 15:07, af Britt Carlsen

På SEGES Heste varetages registrering og pasudstedelse af heste og ponyer fra 24 danske avlsforbund. Arbejdet er skemalagt så driften fungere som normalt, og man er også velkommen til at kontakte rådgivningen, fortæller chefkonsulent Jørgen Kold

Har du styr på dine pasregler?

28-04-2016 10:10, af Tonya Bille Nielsen

Den nye lovgivning kræver, at passet ledsager hesten. SEGES har lavet en lille artikel om netop betingelserne og konsekvenserne for disse regler 

Har du husket medicinsiderne?

05-11-2010 08:15, af Thomas Bach Jensen
Krav om registrering og pas til alle heste i Danmark medfører, at enhver hest skal have et pas med medicinsider

Faglig aften med liniær registrering

03-12-2013 10:39, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Dansk Varmblods region 7 har fornøjelsen af at indbyde til en unik faglig aften med temæt ”lineær registrering”

Faglig aften med liniær registrering

15-11-2013 08:39, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Ung i Dansk Varmblod Region 7 har fornøjelsen af at præsentere en unik faglig aften med temæt ”lineær registrering”

Overskuelig guide fra SEGES

11-12-2015 11:39, af Tonya Bille Nielsen

Så er den samlede guide til den nye EU forordning på hestepasområdet klar på SEGES hjemmeside 

Avlerkursus med Paul Graugaard

02-10-2015 10:24, af Thomas Bach Jensen
Avl|

På Dansk Varmblods regions 3's avlerkursus i bedømmelse af eksteriør og gangarter kan man få en grundig introduktion tilbedømmelsessystemet lineær registrering

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Kristine Ulsø Olsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Kristine Ulsø Olsen
20 24 29 25
kuo@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Dyreste hoppeføl til Danmark (video)

12-07-2020 21:19, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Et mørkrødt hoppeføl fik i dag højeste bud på Oldenburger Verbands online følauktion, nemlig 81.000 euro, hvilket er over 600.000 dkk. Føllet blev erhvervet af en dansk stamkunde

Kristin Andresen har vundet voldgiftssag

10-07-2020 14:29, af Thomas Bach Jensen

I en voldgiftssag har Kristin Andresen fået medhold i en tvist med det tyske hannoveraneravlsforbund

Hest aflivet efter fald fra trailer

08-07-2020 15:05, af Thomas Bach Jensen

I formiddag faldt en hest af en trailer under kørsel på landevejen på Lolland, hvor hesten havde sparket rampen af og derefter rev sig løs. Hesten måtte aflives efter fald fra traileren

Alexander Godsk er en ambitiøs ung mand

07-07-2020 07:11, af Annika Knudsen Lorentsen

Den unge springrytter, Alexander Godsk, er bosat på sine forældres gård på Fyn, og her træner han flittigt for at holde sig selv og sine heste i form til at ride med på højt niveau, og trods sin unge alder, har han allerede flere gange vundet i de højeste seniorklasser

Lige ret for alle sportsgrene i Danmark, tak!

08-07-2020 12:30, af Britt Carlsen

Dansk Ride Forbunds formand Ulf Helgstrand retter en skarp kritik mod de ulige retningslinjer i forhold til forsamlingsforbuddet, hvor der åbnes op for tilskuerantallet – kun til fodboldkampe

Kom helt tæt på Agnete Kirk Thinggaard

10-07-2020 07:20, af Kristine Ulsø Olsen

I et åbenthjertet og ærligt interview fortæller Agnete Kirk Thinggaard om hverdagen på Julianelyst og om hvordan det er, når ambitionen om at være ponymor må lægges på hylden

14-årige Emmelie Aabech giver ikke op

08-07-2020 07:23, af Annika Knudsen Lorentsen

Emmelie Aabech rider i år sit sidste år som childrenrytter, og på grund af corona-pandemien er det EM hun håbede at kunne ride blevet aflyst, så nu håber hun og tror på, at hun næste år kan klare sig i juniorklasserne

Kriterier for udtagelse til UVM i dressur

07-07-2020 15:00, af Thomas Bach Jensen

Grundet corona-situationen afvikles verdensmesterskaberne for unge dressurheste i år ikke i august måned, men i stedet for i dagene 9.-13. december 2020. Danmark har ét udtagelsesstævne i oktober

U25-bruttohold til EM i dressur er udtaget

11-07-2020 13:04, af Thomas Bach Jensen

Forud for årets EM i dressur for U25, der afvikles i Ungarn, har landstræner Nathalie Zu Sayn Wittgenstein og holdleder Mette Müller udtaget seks ekvipager til bruttotruppen

De første juniorer er udtaget til EM i dressur

13-07-2020 13:55, af Kristine Ulsø Olsen

Fra den 9.-30. august 2020 afholdes EM i dressur for pony, children, junior, youngrider og U25 i Ungarn og landstræner Dennis Fisker har nu sat navne på to af de juniorryttere som er udtaget