Nu står føllet der - og hvad så?

17-06-2015 09:29, af Britt Carlsen
Avl|

Det er en herlig tid lige nu, hvor føllene springer rundt på marken, og det er også nu hoppeejeren skal sørge for, at føllet bliver registreret korrekt - og hvordan gør man så det?

Nedenfor finder du en skridt for skridt guide til registrering af dit føl med forhold, du bør være opmærksom på hele forløbet igennem. Guiden inddrager ikke alle tænkelige specialsituationer, men dækker de mere gængse forhold omkring registrering af føl.
Guiden er rettet mod føl, der skal registreres med afstamning. Føl, der skal have udstedt grønne pas uden afstamning skal blot chipmærkes, besigtiges og have indsendt en pasansøgning (link til pasansøgning for grøn).

Den første registrering
Registreringen af dit føl starter faktisk allerede, når du sender hoppen til hingst. Her indberetter hingsteholder nemlig, at din hoppe er bedækket/insemineret. Bruger du en udenlandsk hingst eller frostsæd, der ikke sendes fra en dansk hingsteholder, er det dyrlæge/inseminør, der skal indberette.

Du skal være opmærksom på:
-        At kun dyrlæger og uddannede inseminører har lov til at inseminere hopper. 
-        At hingsten skal være tilmeldt hingstelisten for bedækningsåret, dvs. være tilmeldt som ”aktiv avlshingst” i Danmark. De fleste avlsforbund har en liste over hingste på hingstelisten på deres hjemmeside.
-        Hvis du bruger en udenlandsk kåret hingst, der ikke er tilmeldt hingstelisten i dit forbund, skal du i mange tilfælde søge forbundet om brug af hingsten. En del forbund har deadline for ansøgning ved udgangen af bedækningsåret, så undersøg dit forbunds regler.
-        Hvis dit føl efter en udenlandsk kåret far ikke skal registreres i et dansk avlsforbund, der stambogsfører hos SEGES skal du selv tilmelde hingsten til EU-hingstelisten. Kontakt os for at høre nærmere.

Kvittering for indberetning
I december måned sender SEGES en kvittering for indberetning ud til ejerne af alle de hopper, der er indberettet bedækninger på i løbet af året. Når du modtager kvitteringen, skal du tjekke, at alle data er korrekte. Er de ikke det, kontakter du hingsteholder/dyrlæge for at få rettet indberetningen.
Sammen med kvitteringen modtager du også en følanmeldelse, som du kan gemme, til føllet er født.
Du skal være opmærksom på:
-        At du skal være registreret som ejer af din hoppe, ellers risikerer du, at kvitteringen ikke sendes det rigtige sted hen.
-        At alle bedækningsdatoer skal være indberettet, ellers risikerer du at føllet bliver udtaget til DNA-kontrol, fordi bedæknings- og folingsdato ikke kommer til at passe sammen.

Når føllet er født
Når folingen er vel overstået skal du udfylde følanmeldelsen. Du har en frist på 40 dage til at indsende den og overholder du den frist, er der ikke gebyr for registreringen.
Det er dig selv, der skal udfylde anmeldelsen. Hvis du er i tvivl om noget med signalementet, udfylder du det blot, så godt du kan. Nogle aftegn kan være svære at se, før følpelsen er fældet og mærkeren retter alligevel signalementet til i forbindelse med chipmærkningen. Har du ikke fundet et navn til føllet indenfor de 40 dage indsender du bare følanmeldelsen uden navn – så kan du senere sende en mail med oplysning om navnet eller du kan fortælle mærkeren, hvad føllet skal hedde, når han er ude for at chipmærke.
Følanmeldelsens side 2 skal du ikke udfylde, hvis du ikke skal anmelde andet end en foling.
Kan du ikke finde den følanmeldelse, du fik tilsendt i december eller har du ikke fået kvitteringen, fx hvis du ikke var registreret som ejer af hoppen, kan du finde følanmeldelsen her (link til følanmeldelse).
Følanmeldelsen kan indsendes med almindelig post, men du er også velkommen til at scanne og maile den. Følanmeldelsesblanketten skal dog udfyldes og underskrives for at kunne registrere føllet med den rigtige dokumentation for ejerforholdet.
Højst 14 dage efter at du har indsendt følanmeldelsen modtager du en kvittering for indberetning af føllet. Her bedes du kontrollere, at de data, der er registreret på føllet er rigtige, herunder føllets navn, fødselsdato, afstamning og avlsforbund.

Hvad nu hvis det ikke gik godt?
Hvis der skulle være sket noget i løbet af drægtigheden, hoppen har kastet, føllet er dødfødt eller andet, må du meget gerne give besked. Der udregnes hvert år drægtighedsprocenter på alle de godkendte hingste og din indberetning har betydning for, at de kan blive så præcise som muligt. En indberetning kan også for nogle forbunds vedkommende have betydning for, om hoppen senere kan tildeles elitestatus mv.
Bagsiden af følanmeldelsen kan bruges til indberetning af forskellige typer af hændelser; ellers er man meget velkommen til at sende en mail.

Mærkning og besigtigelse
Når du har fået en kvittering for følanmeldelsen er næste skridt mærkning og besigtigelse af føllet. Dette kan ske på flere forskellige måder:
SEGES har identitetsmærkere ude på forskellige mærkningspladser sommeren over, bl.a. i forbindelse med mange følskuer. Det betyder, at hvis dit føl skal til følskue, kan den sandsynligvis mærkes der. Du medbringer bare din kvittering for indberetning og hoppens pas og går over til mærkeren med hoppe og føl, når din bedømmelse er overstået. Du kan se her (link til mærkningspladser), hvor der er mulighed for mærkning og hvornår. Du er også velkommen til at møde op på en mærkningsplads med dit føl og din hoppe, selvom føllet ikke stiller til bedømmelse – og du må gerne komme med et føl af en anden race end den, der bedømmes på dagen. 
Denne type mærkning er som oftest klart den billigste, men kræver så også, at du kommer til mærkeren. Den aktuelle prisliste for mærkning kan ses her (link til priser)

-     Hvis du ikke har været på en mærkningsplads i løbet af sommeren, modtager du automatisk et tilbud om mærkning på hjemmeadressen i løbet af efteråret. Mærkerne kører fra ca. 1. oktober – 1. december og du vil få et brev ca. en uge før, de kører i dit område. Har du ikke fået tilbud om mærkning inden 1. december må du meget gerne kontakte SEGES.
-    Endelig kan du også vælge at få dit føl chipmærket af din egen dyrlæge. Ønsker du den løsning skal du give besked om det, så du kan få tilsendt det skema, dyrlægen skal udfylde i forbindelse med mærkningen. Du kan fx anføre nederst på følanmeldelsen, når den indsendes, at du ønsker mærkning foretaget af din dyrlæge. Du bedes give besked inden 1. september, hvis din dyrlæge skal mærke, så det undgås, at mærkning af dit føl planlægges ind i ruterne for de mærkere, der kører landet rundt. Vær opmærksom på, at der opkræves et gebyr for udskrift af skemaet og den efterfølgende registrering af data – dette gebyr er indeholdt i prisen for mærkning foretaget af personale fra SEGES. Hvis din dyrlæge har mærket føllet bedes du sørge for, at mærkningsskemaet er sendt til SEGES inden 1. december i det år.

DNA?
I nogle tilfælde skal der laves en kontrol af føllets afstamning via DNA, før der kan udstedes pas på føllet. Det kan være fordi:
-        Hoppens drægtighedsperiode afviger fra normalen (under 300 eller over 365 dage)
-        Føllet er resultat af embryotransplantation eller inseminering med frostsæd 
-        Der er brugt flere hingste i samme cyklus
-        Føllet er født udenfor Danmark
-        Føllet ikke er færdigregistreret i det år, den er født
-        Det avlsforbund, føllet skal registreres i, kræver rutinemæssig DNA af alle føl (det gælder bl.a.  Avlsforeningen for Connemaraponyer i Danmark, Dansk Tinker Forening og fra 2016 også Dansk Varmblod).

I alle disse tilfælde afholdes omkostningen ved DNA-kontrollen af opdrætter. Endelig udtages hvert år et antal føl til en rutinemæssig stikprøvekontrol. Omkostningen ved disse kontroller afholdes af SEGES.
Der kan udtages hår til DNA af identitetsmærkeren fra SEGES eller af dyrlægen. Det er vigtigt, at DNA-prøven udtages samtidig med at føllet chipmærkes, så man er sikker på, at de to ting kan kobles sammen. Udtages prøven af mærkeren fra SEGES påfalder et mindre gebyr for prøveudtagning, kontrol af rekvisitionsformular til DNA og Blodtypelaboratoriet og håndtering af prøven.
Selve analysen foregår på DNA og Blodtypelaboratoriet for Heste (link). Normal behandlingstid er ca. 4 uger, hvorefter svaret på analysen sendes til den, der har bestilt prøven sammen med en faktura. Først når fakturaen er betalt, får SEGES svaret på analysen. Har man spørgsmål til DNA-analysen, kan laboratoriet kontaktes på mail (lab@hestehospitalet.dk)

Pasudstedelse
Når føllet er mærket og en evt. DNA er lavet, kan passet udstedes. Normalt er behandlingstiden ca. 14 dage fra alle nødvendige oplysninger er modtaget.
Deadline for udstedelse af hestepasset er jf. lovgivningen på området 31/12 i fødselsåret (dog kan føl, der er født i 2. halvår vente til deres ½ års fødselsdag). Det betyder, at mærkningen skal være foretaget, evt. mærkningsskema fra dyrlægen indsendt og DNA analyseret senest omkring 1. december, så passet kan være udstedt inden jul.

Kilde: SEGES

Læs også

Ambitiøse mål på solidt grundlag

08-12-2019 16:20, af Cecilia Lindahl

Målsætningerne for springningen herhjemme er ikke så uopnåelige som måske først antaget

 

To hestemænd med en fælles mission

06-12-2019 10:30, af Thomas Bach Jensen

Under titlen “One Moment in Time” vil to af verdens dygtigste hestemennesker, spanske Severo Jurado Lopez og australske Will Rogers, føre publikum ind i deres træningsunivers i torsdags aftens showclinic under Dansk Varmblods Hingstekåring 2020 i MCH Messecenter Herning. Den ultimative julegaveidé?

Så er de tyske avlsindeks udgivet

05-12-2019 07:57, af Thomas Bach Jensen
Avl|

I de tyske avlsindeks, der  hvert år udkommer omkring den første december, finder man hvert år danske hingste i toppen. Det gælder også i år

Revision af hestelov er fantastisk nyhed

02-02-2016 12:02, af Tonya Bille Nielsen

SEGES har i en længere årrække pointeret, at de tiltagende lovkrav om bl.a. lysindfald og boksstørrelser er en stor og tung investering for hesteholdere. Nu lægges der op til, at reglerne står overfor en revision 

Advarsel til Låsby-Svendsen

22-12-2007 10:33, af Britt Carlsen
En hård linje og mere registrering skal forhindre negativ omtale af hestehandlen på Egeskov Marked

Lineær registrering – fremtidens bedømmelsessystem

08-10-2012 07:41, af Maja Golles
Avlsledelsen er i gang med at udvikle fremtidens bedømmelsessystem ”lineær registrering” til brug i Dansk Varmblod. Systemet forventes indført i 2014

Hvordan er det nu med passet?

17-02-2016 09:00, af Britt Carlsen

Nye EU-regler for hestepas betyder, at hesteejere fra nytår skal sørge for, at en række nye oplysninger altid bliver indberettet. SEGES, heste har lavet en overskuelig vejledning

Overskuelig guide fra SEGES

11-12-2015 11:39, af Tonya Bille Nielsen

Så er den samlede guide til den nye EU forordning på hestepasområdet klar på SEGES hjemmeside 

Kursusaften med lineær bedømmelse

24-04-2014 14:47, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Dansk Varmblods region 6 og Katrinelund indbyder til en kursusaften om lineær bedømmelse og registrering

Vigtige informationer fra SEGES

21-01-2016 15:27, af Tonya Bille Nielsen

SEGES har netop udsendt vigtige informationer i deres nyhedsbrev. Det drejer sig om registrering af heste samt regler for overholdelse af foderhygiejne  

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Dufour og Rasmine Laudrup indgår samarbejde

04-12-2019 10:22, af Annika Knudsen Lorentsen

Springrytteren Rasmine Roesdahl Laudrup har indgået et samarbejde med den danske dressurstjerne Cathrine Dufour, og det betyder at Rasmine vil drive et mindre staldafsnit med springheste hos Cathrine

Tilfældig byttehandel endte i stor succes

04-12-2019 13:21, af Annika Knudsen Lorentsen

Rigtig mange benytter sig af vores salgsside for heste her på Ridehesten.com og en af dem er springrytter Maria Mols Jakobsen, som for nogle år siden lavede en meget succesfuld byttehandel da hun satte sin pony til salg i håbet om at skaffe penge til hendes kommende springhest

Blue Hors-hingste på vej mod varmere himmelstrøg

02-12-2019 15:58, af Thomas Bach Jensen

Når Blue Hors-rytter Agnete Kirk Thinggaard tager på vinterophold i Florida, bliver det med Blue Hors-hingstene Zatchmo, Veneziano og Don Olymbrio som træningspartnere – og Atterupgaards Orthilia er fit-for-fight igen og tager med over Atlanten

Dufour er 5'er på verdensranglisten

05-12-2019 06:16, af Annika Knudsen Lorentsen

Weekendens vinder af Saab Top-10, Cathrine Dufour, er kravlet endnu længere op ad FEI Longines Ranking i dressur med hendes makker Atterupgaards Cassidy, og er nu nummer 5

OL-ryttere på startlisten i Aalborg (video)

07-12-2019 18:47, af Britt Carlsen

I denne weekend afvikler Sportsrideklubben Aalborg Jysk Mesterskab i dressur. Og det med OL-ryttere og World Cup-finalister på startlisten, men det var Charlotte Heering som sikrede sejren i dagens Grand Prix

To hestemænd med en fælles mission

06-12-2019 10:30, af Thomas Bach Jensen

Under titlen “One Moment in Time” vil to af verdens dygtigste hestemennesker, spanske Severo Jurado Lopez og australske Will Rogers, føre publikum ind i deres træningsunivers i torsdags aftens showclinic under Dansk Varmblods Hingstekåring 2020 i MCH Messecenter Herning. Den ultimative julegaveidé?

Hjælp Maria Claumarch – hun mangler et rideben

03-12-2019 11:04, af Camilla Tiefensee Schrøder

For et år siden fik Maria Claumarch amputeret sit ene ben pga. en hospitalsfejl. Hun har siden da forgæves forsøgt at få bevilget et rideben, så hun kan komme tilbage i sadlen og til sit daglige arbejde med heste. Hendes veninder har nu startet en indsamling for at hjælpe hende

"Jeg er overhovedet ikke faldet ned endnu!"

01-12-2019 17:04, af Camilla Tiefensee Schrøder

Sådan lyder meldingen fra en glad Cathrine Dufour, som i bilen på vej hjem fra Stockholm stadig er helt overvældet over sin kür-sejr ved Saab Top 10. Med en ny rekord på næsten 90 procent beviste hun og Atterupgaards Cassidy, at de er i deres livs form

Aquino og Jeanette tog forsiden

06-12-2019 12:17, af Thomas Bach Jensen

For 20 år siden prydede den nykårede vinderekvipage af dressurchampionatet for 4-års, Aquino og Jeanette Sund, forsiden af magasinet Ridehesten. Hvad der sidenhen blev af denne ekvipage, hvar vi snakket med Jeanette Sund om

Fra livsfarligt trafikuheld til Christmas Show på tre uger

30-11-2019 09:49, af Annika Knudsen Lorentsen

Den 3. november var Ann-Sofie Brandt Odgaard, hendes far og veninde på vej hjem fra stævne, hvor de blev påkørt af en flugtbilist, som kom med 150 km/t bagfra. Hesten blev slynget ud af traileren, mens de tre passagere i bilen rullede tre gange rundt med bilen (se de voldsomme billeder fra ulykken)