Ny forskning: Kan tidlig træning forebygge knoglebrud?

14-07-2021 17:27

Merete Haahr

Kan kilometer lange traveture hver dag beskytte helt unge føl mod knoglebrud senere i livet? Det har et forskerhold fra USA sat sig for at undersøge

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen

<

Benbrud er en voldsom skade og kan ske for enhver hest. 

Derfor er det vigtigt at forstå betydningen af tidlig træning hos unge heste. Det fortæller Professor Annette McCoy, som er professor i hestekirurgi på universitetet Ilionois, i USA.

I den seneste episode af Morris Animal Foundation’s “Fresh Scoop” podcast fortæller hun om, hvordan træning af helt unge føl kan forebygge skader senere i livet.,

De fleste heste er ikke fuldt udvoksede i knoglerne før, de er mindst fire år gamle.

– Vi ved fra andre studier, at moderat træning tidligt i livet har gode effekter på heste, men vi ved endnu ikke præcis, hvordan det stimulerer knoglevæksten i de områder, der er mest udsat for brud, forsætter hun.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/ Malene Reismer Vestergaard

Ifølge Annette McCoy sker de fleste brud, når hesten er mellem 2-10 år. 

Annette McCoy har set på studier på mennesker, som viste, at børn som dyrker sport, er mindre udsatte for knogleskader som voksne, og at forandringer i knoglerne vedbliver over tid. 

Derfor har et forskerhold fra Universitetet i Illinois planer om at teste 12 føl over en periode på to år. Når føllene er 8 uger, vil forskerne foretage en CT-scanning af hver af føllenes forben, for at skabe et tredimensionelt billede. De vil blandt andet måle knoglemasse og knoglestyrke.

Føllene vil herefter blive inddelt i to ens grupper. Halvdelen vil indgå i en træningsplan, der indebærer 1500 meters trav på en mark en gang om dagen i fem dage. De andre seks føl vil indgå som en kontrolgruppe.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/ Kasper Kamuk

Når hvert føl er 16 uger vil holdet udføre endnu en CT-scanning af forbenene for at sammenligne forskellen i udviklingen af knoglerne. Når føllene er omkring et år gamle, vil forskerholdet foretage en sidste CT-scanning, for at se om der er nogle forskelle tilbage ved afslutningen af programmet.

Alle data vil blive kombineret i en computermodel for at kunne forudse effekten af en lang række træningsmetoder på knoglernes egenskaber, uden at skulle teste dem på levende heste. 

– Uanset hvilken form for træning som hestene får, så er en modstandsdygtig og holdbar knoglestruktur afgørende for et godt og sundt liv for hestene, siger Annette McCoy. 

Kilde:  Morris Animal Foundation

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen