Nye blodlinjer til Stald Cajus

19-02-2013 16:50

Britt Carlsen

Avl

Dansk Varmblods hingstekåring i Herning til marts nærmer sig hastigt - flere hingsteholdere har været på indkøb i udlandet og blandt dem Stald Cajus, der med en italiensk opdrættet holstenerhingst er med til at øge globaliseringen i Herning

Når de hjemlige hingsteholdere rejser ud i verden på jagt efter nyt, interessant blod til de hjemlige hopper - ofte i form af en unghingst - så sker det dels på egen regning og i mange tilfælde også på egen risiko.

Det er i dag muligt, at få kåringskommissionens medlemmer til at se udvalgte hingste på udenlandske kåringspladser. Her har kommissionen mulighed for at godkende nykårede unghingste til at gå direkte til hingstekåringen i Herning, og evt. også at kunne garantere kåring ved fremmøde. Det betyder, at det mindsker hingsteholderens risiko, men af flere årsager er denne godkendelse ikke altid mulig.

En af de hingsteholdere, som forud for denne kåring har indkøbt interessante unghingste med fuld risiko er Jack Christiansen fra Stald Cajus. Det har han dog haft særdeles stor succes med. Ved hingstekåringen i Holsten i efteråret fik han øje på den moderne, skimlede Quin e. Q-Verdi WPN (Quidam de Revel) og med Corrado I til morfar, altså præstationsblod på både far og morsiden. (Faderen Verdi deltog på de hollandske landshold ved OL i London redet af Maiken van der Vleuten).

Hingsten er avlet af en italiener, der dog har sine hopper stående i Holsten, og Quin blev solgt på forbundets følauktion til en lokal opdrætter. - Ved kåringen virkede han lidt forvirret i løsspringningen, og jeg vurderede, at han ikke fik vist sit fulde potentiale, fortæller Jack, der valgte at købe hingste, på trods af, at den ikke opnåede adgang til materialprøven i Holsten. Istedet blev Quin fremvist ved Dansk Varmblods forbesigtigelse, hvor han sprang overbevisende, og sikrede sig en plads i kollektionen i Herning.

Umiddelbart efter kåringen i Holsten kørte Jack og hans samarbejdspartener videre til Oldenburg for at tage en Balou du Rouet-søn nærmere i øjesyn. Hingsten, der har Landcapitol som morfar (Landadel på den navnkundige hoppe U-Capitola, der er helsøster til Capitol samt mor til Birte II, der er mor til Casir Ask). Jack blev begejstret for det han så hjemme hos mønsteren, hvor hingsten, som Jack fortæller: sprang helt ekstra!. Han tog kontakt til hingstens ejer, og fik en købsaftale i stand - inden hingsten blev fremstillet til kåring. At Jack igen havde set rigtigt blev understreget ved kåringen, hvor hingsten Balou sprang sig ind i præmieringen og blev oprangeret på tredjepladsen.

- Jeg har en god dialog med avlsledelsen, og jeg kontakter dem ofte for at spørge om deres holdning til bestemte blodlinjer, forklarer Jack. - Jeg oplever altid, at de er villige til at komme med gode råd og avlsrådgivning. En god dialog med avlsledensen betyder også, at vi som hingsteholdere kan holde øje med unghingste af nogle blodlinjer, som avlsledelsen også vurdere vil være en gevinst for avlen herhjemme, slutter han.

Links

Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald