Nyt Spørgeskema skal øge hestevelfærden

08-10-2018 09:32, af Merete Haahr

Et af de helt store spørgsmål inden for hestevelfærd er, hvorfor hesten udvikler stress og adfærdsproblemer. Det vil et forskerhold fra Australien nu undersøge med et nyt spørgeskema, hvor de kortlægger adfærd, hestehold og træning

Copyright Ridehesten.com

–God træning og godt hestehold er vigtigt for hestens velfærd, og det har stor indflydelse på, om hesten viser tegn på stress. Bedre viden om, hvordan vi bedst træner vores heste, betyder i sidste ende bedre adfærdsmønstre til gavn for den enkelte hest. Det fortæller Kate Fenner, som er en af forskerne bag et nyt online spørgeskema til forbedring af hestevelfærden.

Spørgeskemaet er et omfattende projekt, som hun sammen med en gruppe erfarne forskere fra Australien er i færd med at udvikle.
–Heste holdes under meget forskellige forhold på f.eks. rideskoler og stutterier og hos private hesteejere. Det er afgørende, at forholdene for heste undersøges grundigt, og på et ensartet grundlag, således at der kan laves gode forslag til forbedringer, fortæller Kate Fenner.

ISES har til mål at forbedre hestevelfærden
Kate Fenner er medlem af organisationen International Society for Equitation Science, i daglig tale ISES, en velgørende organisation med det formål at  forbedre velfærden for vores heste. ISES har netop afholdt den årlige konference, som finder sted forskellige steder i verden.  I 2014 blev konferencen afholdt i Danmark, sidste år var det Australien, og i år var stedet Rom, hvor emnet hestevelfærd  blev belyst fra flere forskellige vinkler. De forskere, der holdt oplæg ved konferencen, har undersøgt spørgsmålet og er kommet med gode forslag til, hvad en god praksis med fokus på velfærd indebærer. Dog er det er altafgørende, at denne viden kommer ud til de enkelte hesteejere, på tværs af discipliner, racer og nationer.

–For at kunne undersøge, om der er en sammenhæng mellem god træning, mental tilstand, opstaldning og adfærd, er det nødvendigt at indsamle en stor mængde data. Det skal kunne engagere ryttere og ejere helt på græsrodsniveau, fordi det er netop denne gruppe, der varetager størstedelen af vores heste. Mens der har været meget forskning på eliteryttere, så har der været meget lille fokus på den store gruppe af almindelige rideheste, mener Kate Fenner.

Hun arbejder på en ph.d., og under kyndig vejledning af en gruppe dygtige forskere fra Australien har hun sat sig for at gøre noget ved sagen. Hun arbejder i øjeblikket på programmet E-BARQ, et online spørgeskema som skal indsamle oplysninger om hesteadfærd, hestehold og træning. Det kommer til at omfatte mange forskellige heste, både dem, der bliver redet og dem, der ikke bliver redet, miniatureheste og store shireheste, ungheste og veteraner. Kort sagt kan alle heste være med i undersøgelsen. Når den endelige version er tilgængelig, så vil ejere kunne sammenligne adfærden hos deres egen hest med andre heste af samme race. Som bruger skal man blot bruge en halv time på at udfylde spørgeskemaet hver sjette måned. 

E-BARQ skal munde ud i en elektronisk logbog med let tilgang
Målet er, at E-BARQ skal munde ud i en app, en slags logbog, som man kan få tilgang til fra sin mobiltelefon, hvor man kan taste alle sine oplysninger ind. Brugerne har så mulighed for at dele oplysningerne med andre, det kan være deres smed, dyrlæge træner eller andre, som der er brug for samarbejde med. Efterhånden som der kommer flere brugere, vil man have mulighed for at måle sin hests udvikling med andre heste, som er på samme niveau. E-BARQ vil undersøge hestens adfærd i forbindelse med ridning, håndtering, jordarbejde, og så selvfølgelig i det tidsrum, hvor hesten ikke bliver brugt. 

E-BARQ vil registrere forekomst af sygdomme, skader og adfærdsproblemer og vil forsøge at undersøge sammenhænge til f.eks. træning, management, fodring og opstaldning.

Det vil også hjælpe hesteejere med at forbedre deres hestehold, ved at undersøge  hvordan opstaldning, fodring og arbejdet generelt kan forbedres ved små ændringer i hverdagen. 

E-BARQ vil ligeledes kunne se på forskellige træningsmetoder og undersøge forholdet mellem træning, håndtering og adfærd. 

Når ejerene har gennemført spørgeskemaet, så vil hesteejere kunne sammenligne, hvordan deres egen hest måler sig i forhold med andre.  Kort sagt en god måde at sætte positive mål, uanset hestens alder, race eller din specielle interesse. 

E-BARQ kan opmuntre og tilskynde forandringer i hesteverdenen
E-BARQ kan gøre gavn for alle, der har med heste at gøre: Ejere kan se, hvordan ændringer i deres træning og hestehold kan påvirke deres hestehold over tid. Forskere og dyrlæger vil kunne profitere af den store database med information som er tilgængelig, og ryttere og ridelærere vil kunne følge deres træningsproces. Brugere af redskabet vil også blive opmuntret til at se E-BARQ i et større perspektiv, og på denne måde opmuntre og tilskynde forandringer i hesteverdenen. 

–Der er brug for at højne standarden for hestevelfærd, og  det første skridt mod at foretage nogle varige ændringer vil være at tydeliggøre disse mangler. Det er vigtigt, at en sådan indsats bliver udført i samarbejde med alle, der kan have gavn af at undersøgelsen, både forskere, dyrlæger, trænere og ikke mindst hesteejerne selv, siger Kate Fenner. 

E BARQ vil have stor betydning for hestens velbefindende. Det kan nå en bred befolkningsgruppe og deres heste, og potentielt kan det bruges af hesteejere over hele verden. Det motiverer ejerene i forhold til at engagere sig,  ved at give dem en tilbagemelding i form af en sammenligning af deres hests adfærd og præstation, sammenlignet med andre heste. Du vil også kunne uploade billeder af din hest, og forskerne arbejder på at tilknytte en database med artikler og viden omkring hestevelfærd, som brugerne kan få adgang til. 

Spørgeskemaet giver også forskerene vigtig viden omkring, hvordan ændringer i hestens opstaldning og træning påvirker hestens mentale tidstand og adfærd. E-BARQ bliver et online program og en logbog, der kan nå ud til alle i hesteverdenen, så kan vi i fællesskab kan gøre meget for at forbedre velfærden for vores heste, slutter Kate Fenner.

Der findes allerede et lignende system for hunde og katte, det hedder C-BARQ og FE BARQ.

Læs mere om forskningen bag spørgeskemaet.

Læs også

ISES konferencen i Rom: En passion for hestevelfærd

23-09-2018 15:28, af Merete Haahr

250 passionerede hestefolk fra hele verden er i denne weekend samlet i Rom til den 14. internationale ISES konference om hestevelfærd

Ung i DV holder kursus i trailerlæsning

19-04-2010 08:26, af Thomas Bach Jensen
Søndag den 25. april afholder Ung i DV i region 5 trailerlæsningskursus på Center for Hestevelfærd ved Gitte Naldal. Kurset består af kommunikation mellem hest og rytter

Ponytrav er meget mere end trav

07-07-2012 07:29, af Maja Golles
Pony|
Stærkt sammenhold, varieret træning og hestevelfærd i højsædet – ponytrav er meget mere end trav

Hestevelfærd i centrum

17-01-2015 08:00, af Nina Marie Villadsen

Fredag den 9. januar var der kick off til næste skridt i Dansk Ride Forbunds løbende arbejde med at forbedre hestevelfærden 

100 års kamp for hestevelfærd

15-02-2009 12:02, af Grethe Næsby
Godt horsemanship er desværre ingen selvfølge. Der er brug for Hestens Værn i dag mere end nogensinde. Verdens ældste dyreværnsforening for heste, den danske forening Hestens Værn, kan fejre 100 års jubilæum i år. Det bliver fejret 4. april med reception og fagligt seminar samt en rideopvisning 2. maj.

Nyt heste-wellness center i Midtjylland

02-08-2011 08:51, af Signe Wiese
Lørdag den 6. August slår hestedyrlæge Gitte Baunbæk og mangeårige rytter Trine Tømmerås dørene op for et nyt Heste Wellnesscenter ved Birknæsgård ved Gudenåen, der som et af de første i Danmark tilbyder hesteejere og deres heste en unik samlet pakke af hestevelfærd via vandløbebånd, spa, vibrationsgulv og solarium

Sammenhæng mellem ryttervægt og hestevelfærd

03-01-2019 07:34, af Mathilde Brejner

Dansk undersøgelse kortlægger sammenhæng mellem rytterens vægt og hestes velfærd. Det er meningen, at undersøgelsen kan bruges i følsomme situationer, hvor ridebelastning skal doseres af hensyn til hesten 

Elevhestene har det faktisk godt

18-04-2015 13:55, af Britt Carlsen

Startskuddet til Repræsentantskabsmødet 2015 i rideforbundet er en fælles forbundsdag for klubberne og driftsorganisationen. Omdrejningspunktet for forbundsdagen er hestevelfærd, og i dag startede seminaret med at tage pulsen på de danske elevheste

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilia Lindahl

Webredaktør og nyhedsvagt

Cecilia Lindahl
26 87 57 90
cli@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

PONYFAR - Fra Blotter til Blogger

08-09-2019 08:21, af Thomas Pelle Veng

Hvor svært kan det der heste-halløj egentlig være?

Har du også taget fejl af metode B7?

11-09-2019 08:05, af Annika Knudsen Lorentsen

Der er mange forskellige metoder at ride efter når man er til start i en springklasse, og en af dem er metode B7. Metoden har eksisteret i mange år, men er fornyligt blev ændret og det er der en del der ikke er klar over

Selma Dresler: Det har været en god weekend!

08-09-2019 13:36, af Annika Knudsen Lorentsen

Den netop nykårede Danmarksmester for kategori 3 ponyer var et stort smil da hun blev fejret foran publikum og venner, og hendes far, Thomas Dresler, var meget rørt

Avlshingst i stald hos prinsessen

11-09-2019 14:28, af Britt Carlsen

Den populære avlshingst Blue Hors Fifty Cent, som i 2017 blev fremstillet til kåring i Dansk Varmblod af prinsesse Nathalie, blev efterfølgende opstaldet på Blue Hors, og nu skal hingstens sportslige karriere fortsætte netop hos OL-rytter Nathalie zu Sayn-Wittgenstein på Berleburg

Grand Prix-hingsten Apache er død

06-09-2019 20:52, af Thomas Bach Jensen

I en alder af 14 år blev KWPN-hingsten Apache i går aflivet på grund af voldsomme smerter af forfangenhed

Robin klar til UVM efter styrt

07-09-2019 11:45, af Annika Knudsen Lorentsen

Ved landsstævnet, for to uger siden, i forbindelse med Dansk Varmblods KRAFFT Eliteskue var Robin Grauff Jacobsen uheldig, her styrtede han nemlig med Chassé i 145 cm-klassen og kom rimelig galt afsted, og det var altså blot fire uger inden turen til UVM-stævnet på Zangersheide

Politiet søger flere heste

12-09-2019 10:17, af Camilla Tiefensee Schrøder

Københavns Politi udvider Rytterisektionen og har brug for flere heste. Derfor har de i et opslag på Facebook efterlyst firbenede kollegaer. Har du en god kandidat til jobbet? Læs kravene her

Tina Lund er tilbage

08-09-2019 13:29, af Britt Carlsen

I sommeren 2013 flyttede Tina Lund med sin familie til Dubai. Efter nogle succesfulde år i den arabiske liga har Tina indgået en aftale om at ride heste for Riders Cup, og dermed får vi hende igen at se på de hjemlige springbaner

Mette Ehlers er ny underviser på berideruddannelsen

13-09-2019 13:07, af Camilla Tiefensee Schrøder

Den 37-årige berider Mette Ehlers overtager stillingen efter Maria Anita Andersen, som er rykket til Helgstrand Dressage

Line skulle "bare" ride fejlfrit (video)

08-09-2019 15:21, af Annika Knudsen Lorentsen

Line Busk Heltborg holdt hovedet koldt og red som eneste rytter fejlfrit i omspringningen af dette års Agria DRF Mesterskab for kategori 2 ponyer, og dermed kunne hun hænge guldmedaljen om halsen