Pavo- og DRF-championat i dressur skifter format

25-01-2024 15:21

Trine Askjær-Jørgensen

Konceptet for Pavo og DRF's championater for unge dressurheste ændres i år; for alle årgange, men særligt for 4-års hestene, hvor der bl.a. indføres en ny karakter

Copyright Ridehesten.com
Sidste års vinder af Pavo og DRF's championat for 4-års heste, Svalegårds Hot Driver med Carina Cassøe Krüth. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Når Pavo og Dansk Ride Forbunds championater for unge dressurheste afholdes i løbet af 2024, vil der være en ændring af konceptet for alle årgange, og desuden vil der være en række justeringer for 4-årige heste. Ændringerne laves for at bidrage til at give de unge heste den bedst mulige start på tilværelsen som konkurrenceheste.

Kun fire kvalifikationsstævner for de 4-årige heste
Med den opdaterede regel i DRF’s Fælles Bestemmelser, som ikke tillader 4-årige heste at starte i konkurrencer før den 1. juli, vil der kun være fire kvalifikationsstævner for denne årgang, sammenlignet med seks for de øvrige årgange. Dette skyldes, at årets to første kvalifikationer i Nordvestsjællands Rideklub og Billund Sportsrideklub finder sted i maj og juni måned.

Nyt program og indførsel af harmoni-karakter for de 4-årige heste
Tilbage i 2017 blev det indført, at 4-årige heste skulle præsenteres i et program i stedet for efter anvisninger. Dette har fungeret godt og understøttet vurderingen af de unge hestes ridelighed. Programmet har dog for nogle syntes at være lidt udfordrende for de unge heste, og derfor er der nu udviklet et nyt program med lavere sværhedsgrad og kortere ridetid på banen. Det nye program vil blive offentliggjort snarest.

Som en forlængelse heraf vil der i 2024 også indgå en ny karakter i bedømmelsen af de unge heste, nemlig en "harmonikarakter". Dermed er der nu seks karakterer i bedømmelsen af de 4-årige heste, der alle vægter det samme (trav, galop, skridt, ridelighed, kapacitet, harmoni). Den nye harmonikarakter skal beskrive i hvilken grad det, der vises på konkurrencebanen, er:

”Et tillidsfuldt partnerskab udviklet i overensstemmelse med træningsskalaen, hvor hesten er fremvist i korrekt form og tempo med lukket mund og rolig haleføring”.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Det er altså form, tempo og afspændthed hos den unge hest, der vil blive vurderet, ligesom harmonikarakteren i høj grad også skal afspejle, hvor godt samspillet er mellem hest og rytter. Dette indebærer blandt andet at vurdere, om rytteren har forståelse for og udviser hensyn til den unge hest, og om hesten ser let og behagelig ud at ride på og går for små og usynlige hjælpere uden anstrengelse for rytteren, som er grundprincipperne for dressur og beskrevet i DRF’s fordringer.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Ingen mellemrunder
Mellemrunderne har været en del af championatskonceptet, men der har været både for og imod afviklingen af disse. For nogle har det været et mere realistisk delmål at sigte efter end en endelig finaleplads. Det er dog mange ture, de unge heste potentielt skal gå, hvis de skal deltage i en eller to kvalifikationer, en mellemrunde og et finalestævne med flere klasser på få dage. Da der samtidig er kort tid mellem årets sidste kvalifikationsstævner, den tidligere mellemrunde-termin og finalen i uge 41, er det blevet besluttet at fjerne mellemrunden.

Det er et krævende program for de unge heste, og erfaringen fra 2023-sæsonen viste, at nogle heste nåede at blive trætte fra mellemrunden til finalestævnet. Derfor vil det i 2024 være de heste, der scorer højest på tværs af kvalifikationer landet over, som opnår de eftertragtede finalepladser. Der er 40 finalepladser i spil for 4-årige heste, 24 finalepladser for 5- og 6-årige heste og 14 finalepladser for 7-årige heste.

Læs mere om championaterne her.

/Dansk Ride Forbund

Kristine Ulsø Olsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Kristine Ulsø Olsen