Ponyfar: En kat, en hund og et føl på tværs

27-05-2020 19:45, af Ponyfar - Thomas Pelle Veng

Rideverdenen er en verden med sit helt eget sprog og til trods for, at der fortsat er masser af ord, jeg ikke forstår eller kan udtale, så er der specielt én sætning, som Ponyfar ikke helt kan få til at passe

Copyright Ridehesten.com
Illustration: MJ Sketches
Nyheden fortsætter efter annoncen

Der er mange sider ved min datters kærlighed til heste, som jeg ikke helt forstår. Det er ikke fordi, jeg ikke ønsker at forstå den eller synes, at den er fjollet - Ok, på nogle punkter måske lidt - men generelt kan jeg nu godt følge hendes begejstring for rideverdenen. 

Jeg har, som så mange andre ponyfædre, haft en meget stejl indlæringskurve, siden min datter begyndte på den lokale rideskole for mange år siden, og jeg er så småt ved at få styr på grundprincipperne. Og mindst lige så vigtigt - ved at udvikle en 6. sans for, hvad der er ok at sige, og hvad der bestemt ikke er ok at sige i en stald fuld af hestepiger. 

Rideverdenen er en verden med sit helt eget sprog og til trods for, at der fortsat er masser af ord, jeg ikke forstår eller kan udtale, så er der specielt én sætning, som jeg ikke helt kan få til at passe. Det er uanset, hvor mange volter jeg traver om dem, og det er endda en sætning, som jeg har brugt gennem hele livet uden at vide, hvor udtrykket kommer fra, og hvad det betyder. 

Hvorfor hedder det, det?
Måske du kan hjælpe en hesteanalfabet som mig med at forstå, hvor sætningen at få et føl på tværs kommer fra. Hvorfor siger man for eksempel: ”Hvis det ikke snart stopper, så får jeg et føl på tværs”. Jeg er med på, at det har noget at gøre med at blive vred, men hvorfor et føl? Jeg forstår det altså ikke.

I vinters gik jeg og legede med ideen om at lave et blogindlæg om det der med at få et hovdyr på tværs. Men så hørte jeg en historie om en ung pige, som havde mistet sin hoppe efter foling, og det slog mig, at det måske alligevel ikke er det bedste udtryk at bruge i rideverdenen.

Måske det bare er mig, der er gået hen og er blevet en gammel følsom vallak, men jeg fik virkelig ondt af den unge pige og kom til at tænke på, om jeg ubevidst kunne komme til at såre hende og andre, som har oplevet det samme. Så jeg besluttede mig for at klappe hesten og droppe indlægget.

Talemåder fra hesteverdenen
For ikke at gå i volter begyndte jeg at undersøge, om der er andre talemåder og ordsprog fra hestens verden, der har sneget sig ind i det danske sprog, og jeg fandt, med hjælp fra de mere end 2.300 medlemmer i Facebookgruppen - Ponyfar, ikke mindre end 17.

 • At arbejde som en hest.
 • Ikke ti vilde heste kunne.
 • At spille på flere heste.
 • At holde på den forkerte hest.
 • Lyve lige så stærkt, som en hest kan rende.
 • Sætte sig på den høje hest.
 • Op på hesten igen.
 • Klap lige hesten.
 • Ridderen på den hvide hest.
 • Man kan tvinge hesten til truget, men ikke til at drikke.
 • Han sadler ikke samme dag, som han rider.
 • Man sidder som man sadler.
 • Bidt af en gal hest.
 • Lige ved og næsten slår ingen mand af hesten.
 • Høre det fra hestens egen mund.
 • Han slog ham med et mulehår.
 • Du må vist hellere sadle om.

Udover ovennævnte talemåder som gennem årene er blevet masseret ind i det danske sprog, stødte vi også på de 16 nedenfor. Disse skal man dog nok have et ben i rideverdenen for at kende:

 • Mus prutter ikke som hest, uden at røven revner.
 • Løse tøjler.
 • Stramme tøjler.
 • Hårdt bidsel gør ikke hesten bedre.
 • Den ungdom, der lugter af hest, lugter ikke af hash.
 • En villig hest skal man ikke sporhugge.
 • Styr en hest med bidsel og ond en kone med kæp.
 • Når krybben er tom, bides hestene.
 • Man rider på hesten, ikke på passet.
 • Uden hov, ingen hest.
 • Der vokser ingen græs hvor hesten har trådt.
 • Liden hest gør kort dagsrejse.
 • Døde heste sparker ikke.
 • Villig hest har altid brød.
 • Den hest der ikke har været i selen, ved ikke hvor tung ploven er at trække.
 • En god hest har ingen farve.

Har vi overset nogle?

Nyheden fortsætter efter annoncen

Op på hesten igen
For fem dage siden hørte jeg så en af pigerne i stalden sige netop den sætning, jeg gennem så lang tid havde prøvet at undgå, og det fik mig til at spørge hende og hendes tre veninder, om de vidste, hvor udtrykket at få et føl på tværs kom fra, og om de på nogen måde troede, at det kunne virke stødende. 

Det mente de nu ikke, at det kunne, og til trods for at de selv anvendte udtrykket og tilmed havde hest i blodet, kunne de heller ikke fortælle mig, hvor udtrykket kom fra. Udover at det selvfølgelig havde noget at gøre med en vanskelig foling, og at det associerede til ord som vrede og ophidselse.

Hvorfor er det lige, at vi absolut skal få noget på tværs, når vi bliver sure, eller tingene bliver svære? Jeg er med på, at det nok gør ondt, og at det kan være forbundet med en vis fare at fole, men der er mange ting, som gør ondt og er farlige i rideverdenen, bare spørg en springrytter, så hvorfor denne henvisning til noget så dramatisk?

Hvorfor ikke nøjes med “at være lidt på tværs”, eller som Anne Linnet at få kærligheden på tværs i sit indre univers.... hvorfor et helt føl? 

Jeg forstår det altså ikke. Hvorfor skal vi mennesker fra tid til anden føle, at vi skal føde et dyr. Jeg synes, at det er meget forvirrende. Den eneste trøst, jeg har kunne finde, er, at det ikke kun er her i lille Danevang, at vi føler en trang til at føde alle mulige mærkelige ting, når tingene bliver svære.

I England føder de for eksempel kattekillinger (”have kittens”), og i Tyskland er det menneskets bedste ven hunden, som man åbenbart føder, når man er gal i skralden, for der siger man, ”das ist ja zum junge hunde zu kriegen” (“det er lige til at få hvalpe over”).

En åben indbydelse 
Du er meget velkommen i den åbne Facebookgruppe, som hedder Ponyfar, og uanset om du eller din rytter-pode rider på ti vilde heste, pony, vogn eller har en kæphest, som hedder Flemming, stående derhjemme i skuret, så klap den lige og kig ind Facebookgruppen - Ponyfar eller på siden Ponyfarsside. Du er også velkommen til at tage et kig i den nye Ponymorgruppe - Ponymors Univers.

Hilsen

Ponyfar

Læs også

Ponyfar - På jagt med Severo Jurado Lopez

13-08-2020 08:02, af Thomas Pelle Veng

I min evige jagt på historien om den sjældne, men stolte og muligvis udrydningstruede race, har jeg valgt at vende kikkerten mod syd. Findes denne smukke race overhovedet uden for Danmarks grænser? Og hvis det er tilfældet, hvordan adskiller den sig så fra sin halvskallede og topmavede artsfælle her i Danmark?

Ponyfar - Tour De Dufour

05-07-2020 06:35, af Thomas Pelle Veng

Thomas Pelle Veng, kendt fra sine blogindlæg som Ponyfar, møder flere af ridesportens profiler til en snak om deres "ponyfar". Her kan du læse om Ponyfars møde med Cathrine Dufour

Ponyfar - Digital stalking to Go!

26-06-2020 16:55, af Ponyfar

Ponyfar, kender du de to apps, der hedder ”DRF Dressur” og ”Equipe”? Hvis ikke så er det vist på tide....

Landsskuets bedste føl

04-07-2009 14:25, af Helene Simonsen
Dansk Varmblods føllet fra Jørn L. Kristoffersen i Rødding ved Tjele blev skuets bedste føl på tværs af alle racer.

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Webredaktør og nyhedsvagt

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Tophesten Hedelunds Anakin er ikke mere

25-10-2020 08:38, af Thomas Bach Jensen

Dressurrytter Ditte Mikkelsen har mistet sin 5-årige tophest Hedelunds Anakin , der var en af kandidaterne til UVM-deltagelsen i kommende uge

Hestemisbruger taget på fersk gerning

25-10-2020 14:09, af Thomas Bach Jensen

Natten til torsdag havde en 28-årig mand skaffet sig adgang til en stald, men blev af staldens ejer afsløret i at berøre en af hestene. Efter en halvtimes jagt kunne Nordsjællands Politi anholde manden, der står over for en række alvorlige sigtelser, herunder overtrædelse af dyreværnsloven

Det betyder de nye restriktioner for ridesporten

26-10-2020 14:47, af Annika Knudsen Lorentsen

Siden i fredags har hestebranchen ventet spændt på hvad de nye corona-restriktioner får af betydning for ridesporten, og Dansk Ride Forbund har nu offentliggjort en række svar på de oftest stillede spørgsmål, i forhold til de nye restriktioner, som berører både ridestævner og almindelig klubdrift

Ryttere jagtet af vred lodsejer i bil

27-10-2020 10:45, af Annika Knudsen Lorentsen

Fire personer var tidligere på året ude at ride i skoven ved Restrup Enge, hvor de blev jagtet af en lodsejer i bil, hvilket resulterede i, at en faldt af og pådrog sig flere voldsomme skader - i morgen skal sagen for retten

Hvad betyder ny COVID-19-situation for ridesporten?

23-10-2020 19:34, af Thomas Bach Jensen

På aftenens pressemøde offentliggjorde myndighederne en række stramninger af de gældende COVID-19-retningslinjer og indførte desuden en række nye tiltag. Dansk Ride Forbund går i dialog med Dansk Idrætsforbund for hurtigst muligt at kunne give en videre udmelding

Landstræneren og eleven går sammen

21-10-2020 18:30, af Hannah Duelund Liltoft

Dennis Fisker der i uge 42 var repræsenteret til World Cup stævnet på Vilhelmsborg er en travl herre. Tirsdag aften gav han en lektion i opdragelse af forældre og et anderledes indblik i livet som landstræner

Præmiehingst til Danmark (VIDEO)

23-10-2020 16:16, af Hannah Duelund Liltoft

En af præmiehingstene fra Hannoveranerhingstekåringen, blev efterfølgende udbudt på den spektakulære auktion over springhingste i Verden, Torsdag aften. Én af hingstene endte på dansk grund

Endnu en præmieret springhingst til Danmark (VIDEO)

23-10-2020 20:34, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Danske springhesteavlere bliver forkælet med nye spændende springhingste til Danmark. Det forlyder nu, at ikke blot en men hele to præmiehingste fra Verden er kommet på danske hænder. Det gælder nemlig også den skimlede Zirocco Blue-søn

Tyskland har sat et stærkt UVM-hold

20-10-2020 19:42, af Thomas Bach Jensen

For første gang siden 2015 afvikles verdensmesterskaberne for ungheste (UVM) i dressur i Tyskland, hvor det i december løber af stablen i byen Verden. Tyskerne stille med tidligere medaljevindere som Revolution Secret

Spændende heste til UVM-udtagelse uden publikum

24-10-2020 11:22, af Thomas Bach Jensen

Når der på tirsdag og onsdag afholdes dansk UVM-udtagelse på Vilhelmsborg, hvor der ikke er adgang for publikum, får UVM-udvalget nogle meget spændende ekvipager at se