Sådan opvarmer landstræneren til ridestævner

19-05-2019 13:17

Hvordan varmer du bedst din hest op på konkurrencedagen, så den kan præstere sit bedste? For landstræner Nathalie zu Sayn-Wittgenstein er nogle af kodeordene mange skridtpauser og shetlandsponytrav

Copyright Ridehesten.com
Nathalie zu Sayn-Wittgenstein og Digby, der her ses ved OL I 2012.
Nyheden fortsætter efter annoncen

– Jeg har altid haft en meget høj grundkondition på alle mine heste. De bliver holdt i gang med skridtture ud i naturen på alle mine heste. De bliver holdt i gang med skridtture ud i naturen og let, løsgørende arbejde, så det betyder, at de aldrig er helt ude af træning. Derfor arbejder jeg også med en tougers plan op til stævnerne, for fra den høje grundkondition kan jeg meget let sætte dem op i træning, og igen reducere deres træning efter stævner til den normale grundform og basisarbejde, fortæller landstræner Nathalie zu Sayn-Wittgenstein i sin bog Digby - Fra hest til verdensstjerne.

Jeg skridter meget
– Vi har fundet ud af, at Digby har godt af at skridte igennem inden selve opvarmningen til konkurrencen begynder. Derfor kommer han nu ud en time inden hans starttid, så han får lov til at skridte en halv times tid, indtil jeg kan mærke, at han begynder at blive mere smidig i kroppen, og så kan jeg begynde den egentlige opvarmning. Jeg vil gerne være i god tid, så mine heste får tid til at varme musklerne op i skridt, lyder det fra Natalie.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Selve opvarmningen tager for Digbys vedkommende omkring 35 minutter. Og også opvarmningen bliver afbrudt af indlagte skridtrepriser. 

– Jeg starter oftest ud med at trave ham varm i hans eget tempo og i den holdning, han nu føler sig tilpas med at gå i. Han strækker sig gerne langt ned og så får han lov til selv at jogge sig varm. Han skal være foran mine schenkler, han skal være lydhør over for mig, han må ikke bare sjokke afsted, men travarbejdet foregår stille og roligt i "shetlandsponytrav", som jeg kalder det. 
Herefter galoperer jeg også i en lidt lang og dyb form. Den del af opvarmningen tager jeg mig god tid til, for jeg har oplevet, at han ikke kan lide, at man haster den del igennem. Når jeg kan mærke, at han både i trav og galop strækker sig frem og med næsen næsten til jorden, så er han varm i kroppen, og klar til mere samlende arbejde. Det tager omkring 10 minutter, herefter får han et par minutters skridtpause, og så rider jeg ham op i en lidt højere form, hvor jeg begynder at lave galoptraverser og changementer, begynder at samle galoppen over  nogle galopspring, for så at ride ud igen, fortæller Nathalie.

Landstræner Nathalie zu Sayn-Wittgenstein lærer fra sig i bogen  Digby - Fra hest til verdensstjerne. Køb den HER. 

Mille Albinus Hjermitslev

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Mille Albinus Hjermitslev