Springhesteavlen til debat

14-11-2013 15:19

Signe Wiese

Avl|

Dansk Varmblods region 4 havde i går inviteret til debataften, hvor emnet var ”DV-hesten i international springsport” – det blev til en livlig debat, hvor emner som hoppestammer, afprøvningssystemet, præstationsavl og samarbejdet mellem DV og DRF var oppe at vende

Aftenens debatpanel bestod af landstræner i springning Lars Nørgaard Pedersen, medlem af DV’s avlsledelse Poul Graugaard, berider Søren Knudsen, rytter, hestehandler og beslagsmed Peter Enemark, hingsteholder Ib Kirk fra Katrinelund, og hingsteholder Theodor Schmidt fra Bøgegården. Tilstede i salen var også flere prominente hestefolk, bl.a. Dansk Varmblods formand Jan Pedersen, og ikke mindst et talstærk og hestekyndigt publikum.

Debat, paneldeltagere og publikum blev styret af Henning Urup og Annethe Winther fra region 4, og aftenen blev indledt med et indlæg fra hver af paneldeltagerne.

Lars Nørgaard Pedersen indledte aftenen med at stille spørgsmålet: Spiller Dansk Varmblod egentlig nogen rolle i international ridesport? Og til det kunne landstræneren selv svare: Egentlig ikke! DV-hestene har været svagt repræsenteret på de danske springlandshold, og heller ikke ved store mesterskaber, og ved internationale stævner er DV-hestene nemme at få øje på.
– Har vi de rigtige hopper, arbejder vi rigtigt med hestene, har vi gjort det rigtigt? Jeg ved ikke præcist hvad vi skal gøre, men det er vigtigt at få debatteret og snakket om sagen, sagde landstræneren, som afslutning på sit indledende indlæg.

Ligesom landstræneren var også Poul Graugaard fra DV’s Avlsledelse enig i, at det er vigtigt – og på tide – at der blev taget fat i emnet. – Der er mange faktorer, der spiller ind, lige fra hestenes kvalitet, rytternes evner osv., men det hjælper ikke, at vi skyder hinanden en masse i skoene – det hjælper kun at arbejde sammen, og få det til at fungere, sagde Poul Graugaard bl.a.. 
Poul Graugaard understregede også, at Dansk Varmblod tidligere har forsøgt at avle allroundheste, der kunne går både springning og dressur, og at det først er med Springhesteprogrammets indførelse at forbundet har fået fokus på den rene springhesteavl. – Vi har faktisk kun 9 år på bagen med avl af springheste, sagde Graugaard, der også pointerede at hopperne er meget vigtige i hesteavl, og at der endnu ikke er så mange springhopper i Dansk Varmblod, der er gennemavlet nok.

Berider Søren Knudsen, der er ansat hos Absolute Horses i Sommersted, var blevet bedt om at fortælle om de egenskaber, der skal fremmes og DV-springhestene, og Søren kom med et af aftenens mere provokerende indlæg. – Jeg har kendt Dansk Varmblod næsten fra starten af, jeg har redet mange DV-heste, og jeg synes ikke der er sket det store! Vi har fået mere ens heste, vi har fået kønnere heste, men jeg synes ikke de springer bedre, sagde Knudsen bl.a.. 
Søren Knudsen mente, at der skulle fokuseres på at avle efter præstationer, og derfor bruge de ældre hingste, der har resultaterne, fremfor at bruge unge hingste, der er endnu ikke har vist om de kan noget. Samme holdning havde Knudsen til hopperne: Bare fordi en hoppe er kåret med 10-taller i løsspringning, skal man ikke avle på den, før den har vist at den kan præstere på springbanerne, mente Knudsen. Og mht. de egenskaber, der skal fremmes hos springhestene lagde Søren især vægt på egenskaber som vilje, den rigtige indstilling, vinderinstinkt, og fremfor alt: Kapacitet. Og til sidst havde Søren Knudsen en bøn til avlerne: – Kom ud til ridestævnerne, så I kan se om hopperne er gode nok, og så I kan se hvad der virker.

Peter Enemark var blevet inviteret til at fortæller om, hvad der sælger en springhest. Og det første Peter tog fat på var udseendet: – Udseende sælger, der skal være noget der fanger øjet, mente Peter. Men det, der var allervigtigst for Peter Enemark var hestene resultater: – Resultater, det er der hvor pengene for alvor er, understregede Enemark, der mente, at det generelt var et problem, at der var lidt præstation i hoppestammerne hos Dansk Varmblod. 
– Det handler om resultaterne ude fra på springbanerne fra hestene er 5-års gamle, det er der, man for alvor begynder at kunne se om de dur til noget, sagde Peter Enemark bl.a., og anbefalede derfor også at avlerne brugte pengene på at få hestene ud at starte stævner, så de kunne samle resultater ind, og så måske sparede på følskuer, 2-års skuer, og lign. avlsarrangementer. En springhest er svær at sælge hvis den ikke har resultater, var en af Enemarks pointer.

Hingsteholder Ib Kirk fra Katrinelund holdt et oplæg om succeskriterier ved indkøb af hingste. For Ib Kirk er det bl.a. vigtigt at hingsten er korrekt bygget, og at den har hingsteformat. Den skal have en afstamning, der er internationalt anerkendt, som er korrekt sammensat, og som ikke mindst passer ind i den kollektion af hingste, der allerede står i stalden. Hingste skal have et godt temperament, de skal være arbejdsvillig og positive. – De skal sige ”ja tak”, som Ib Kirk forklarede. 
Mht. uddannelsen og managementet af hingstene understregede Ib Kirk vigtigheden af, at der bliver lagt en plan for hingstenes, virke både avlsmæssigt og sportsligt, så de to elementer af hingstens ”arbejde” kan fungere optimalt side om side.
Og endelig snakkede Ib Kirk også om vigtigheden af, at markedsføre hingsten, at ”sælge” den til både avlere og ryttere, og det er også vigtigt at hingsten får tilført gode hopper – især de første år, forklarede Ib Kirk. – Og vigtigst af alt: Få springhestene solgt, når der er et godt bud, sluttede Ib Kirk.

Theodor Schmidt fra hingstestationen Bøgegården sluttede paneldeltagernes indlæg, med et indlæg om strategi for indkøb af springhingste. 
– Strategi handler jo om erfaring, indledte Theodor Schmidt, og fortsatte: – Det er vigtigt ikke at lade sig dupere af alt det nye, en hingst er ikke bedre end den avler, sagde Theodor Schmidt bl.a. Han fremhævede også flere hingste som bliver ved med slå igennem, generation efter generation, og at det derfor handlede om at finde de gener, der passede sammen.

Efter paneldeltagernes indlæg fulgte flere timers livlig debat, hvor mange af de allerede præsenterede emner blev vendt, men også flere nye emner kom op til diskussion.

Hvordan skal hopperne bedømmes?
Et af de emner der blev brugt en del tid på, var Dansk Varmblods bedømmelsessystem. Bør man avle på en hoppe, der ikke har vist andet end god løsspringning som 3-års? Er det realistisk at den almindelige avler kan beholde en hoppe indtil den har præsteret i sporten, for så at tage den hjem og begynde at trække føl på den, fremfor at sælge den? Er vores system med sadelkåringer af hopperne godt nok, eller skal der findes nye måder at selektere på? Bør alle hopper bedømmes over flere dage som det fx er tilfældet ved stationsafprøvningerne?

Samarbejde mellem Dansk Varmblod og Dansk Ride Forbund
Et af de emner, der også blev berørt fra flere sider af salen var samarbejdet – eller rettere – manglen på samarbejde mellem Dansk Ride Forbund og Dansk Varmblod. Både paneldeltagere og flere af tilhørende i salen udtrykte et ønske at om DRF og DV kom til at arbejde bedre sammen omkring bl.a. bedømmelser, championater, uddannelse af hest og rytter m.m..
– Det er beskæmmende at DRF og DV ikke kan arbejde sammen. Hvis samarbejdet kom oppefra ville det være nemmere at få ryttere og avlere til også at arbejde sammen, lød det fra Niels Pedersen, formand for Dansk Varmblods region 2. Til det emne kunne Dansk Varmblods formand, Jan Pedersen, dog fortælle at der allerede var aftalt et møde mellem DV og DRF netop med henblik på at udvikle samarbejdet mellem de to forbund.

DV-springhestene skal markedsføres bedre
Et af aftenens sidste emner var markedsføringen af Dansk Varmblods springheste.
– Vi har et kæmpe problem med DV-springhestenes image, mente landstræner Lars Nørgaard Pedersen bl.a., og han rådede forbundet til at finde frem til succeshistorierne og få dem profileret. Berider Torben Frandsen, der bl.a. er træningsleder for Dansk Varmblod, mente at man som avler kunne forbedre sin markedsføring, hvis man sørgede for at komme ud til stævnerne, se rytterne ride, snakke med, få gang i en dialog, og få rytterne til at komme og se og prøve ens heste. Så ville rytterne efter Torben Frandsens mening også bedre kunne rådgive og vejlede avlerne. Springrytter Jesper Meyenburg efterlyste ligeledes bedre markedsføring, bl.a. til forbundets arrangementer: – Det skal se mere prangende ud, mente Meyenburg bl.a.

Vi er på rette vej
Der var generelt en god og sober debat i løbet af aftenen, hvor mange emner blev diskuteret, og det er uden tvivl godt, at der er blevet taget fat i emnet, så forbund, avlere og ryttere forhåbentligt sammen kan arbejde på at udvikle Dansk Varmblods avl af springheste.
– Ud fra at de danske heste ikke har klaret sig godt nok, er det blevet konkluderet at avlen ikke er god nok. Men man skal passe på ikke at konkludere for meget, på for tyndt et grundlag – jeg tror vi er på den rette vej, sagde Dansk Varmblods formand Jan Pedersen ved debataftenens afslutning.

Læs også

Ja tak til mere etik og hestevelfærd i sporten

30-10-2021 12:48, af Marie Helene Rigård Rohleder

Hvordan skal hestesporten udvikle sig frem mod 2030? Det forsøger konferencen ”Hestesporten frem mod 2030” på Aarhus Universitet at besvare gennem dagens debatskabende program, hvor både forsker Janne Winther Christensen og dyrlæge Mette Uldahl holdt oplæg

Hør debatten om de vilde heste på Mols

12-05-2021 13:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

TV2 ØSTJYLLAND vil prøve at finde hoved og hestehale i en række af de brudlinjer, som går ned igennem debatten om de vilde heste i Mols Bjerge. Derfor afholder de en live-debat i dag kl. 15 på Facebook med flere politikere og direktøren for Molslaboratoriet 

Fokus på Dansk Varmblod i Corona-debat

02-04-2020 17:15, af Britt Carlsen

Den aktuelle Corona-krise har i høj grad fået Dansk Varmblod på de nationale medier, desværre med et meget negativt fokus. Medierne peger på forbundets hingstekåring som en mulig årsag til, at der i den forgangne uge kom en national liste der viste, at Herning var den kommune som havde flest smittede med Corona pr. indbygger

Afslutning på 35-dages testen

04-11-2013 14:16, af Signe Wiese
Avl|

Onsdag den 6. november er det tid for afslutningen på Dansk Varmblods 35-dages test for hingste

Sieger Hit med succes i Grand Prix

22-02-2016 13:41, af Thomas Bach Jensen

Fløjhingsten i Dansk Varmblod, Sieger Hit, er nu Grand Prix-aktuel og blev placeret i sin første World Cup i weekenden med over 73%

Carinjo trækkes fra sporten

11-12-2017 13:44, af Thomas Bach Jensen

Det udmeldes, at den 16-årige holstenerhingst Carinjo, der er kåret i Dansk Varmblod, nu trækkes fra sporten for udelukkende at tjene som avlshingst

2-års hopper på Ask udtaget Eliteskue

31-05-2014 16:41, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Dansk Varmblod region 3 afholdt fredag 2-års skue i det flotte omgivelser på Stutteri Ask, hvor der blev udpeget fire hopper til eliteskuet

Årets første 10-tal blev udelt ved hoppekåring i region 7

21-08-2021 21:18, af Kristine Bjørg Frank Bojsen
Avl|

Dansk Varmblod afholdte i dag sadelkåring og 2-års bedømmelse i dressur i region 7 med Brønderslev Rideklub som vært. I alt var 44 hopper meldt til start, og 10 hopper blev udtaget til KRAFFT Eliteskue, der afholdes på Vilhelmsborg den 4. & 5. September

Dansk Varmblods indekstal er på gaden

06-02-2019 16:47, af Kristine Ulsø Olsen

Så er Dansk Varmblods nye indekstal for hingste og hopper i dressur og springning blevet opdateret med alle bedømmelser og konkurrenceresultater fra 2018

Udvidet beredskab i Herning

12-03-2010 12:06, af Thomas Bach Jensen
Med omkring 50.000 mennesker samlet på ét sted er det helt normalt, at nogen har en sygdom, som kan blusse op, lige som der er en risiko forbundet ved omgangen med de iltre hingste. Derfor har Dansk Varmblod valgt at opgradere Falck-beredskabet ved Hingstekåringen i Herning; et initiativ som mange har rost

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hestevognsulykke kostede kusk livet

27-11-2021 21:58, af Christine Krogh Frausing

En kvindelig kusk kom alvorligt til skade i en hestevognsulykke, hvor kvæstelserne endte med at koste hende livet. Det var en løbsk hest der forårsagede ulykken, hvor hestevognen væltede med passagere i

Dansk magtdemonstration i Stockholm af Dufour og Krüth (opdateret)

28-11-2021 14:16, af Kristine Ulsø Olsen

Nærmest alting lykkedes i dag for både Cathrine Dufour og Carina Cassøe Krüth i küren ved Saab Top 10. De to danske piger red begge helt fænomenalt og det sikrede dem på flotteste vis anden- og tredjepladsen blandt verdens bedste ryttere

Maxie med hyldest til sin bedste ven der blev mobbet

01-12-2021 18:16, af Christine Krogh Frausing

Maxie Nabi Christiansen red under dette Christmas Show Warm Up for sin bedste ven, Zac Kean Parry, der er blevet mobbet, slået og sparket så meget, at han har valgt at stoppe i ridesporten på ubestemt tid

27-årige Little Miss Milton vandt ved Christmas Show

30-11-2021 19:39, af Annika Knudsen Lorentsen

Den 27-årige hoppe Little Miss Milton har netop været til start ved Christmas Show Warm Up for pony, hvor hun med sin rytter Anna Sofia Fuhrmann har leveret indtil flere nulrunder i klasser med en højde på op til 1 meter

Kandar for første gang valgfrit i alle klasser

02-12-2021 16:00, af Trine Askjær-Jørgensen

Dansk Ride Forbund er netop kommet ud med de nye, reviderede disciplinreglementer, som gælder fra 1/1-2022, og det er ikke kun i springning, der er ændret på reglerne, for som noget nyt er kandar nu valgfrit fra sværhedsgrad 3 og op – også på landsplan

Syv danske dressurekvipager i verdens top-50

02-12-2021 06:26, af Thomas Bach Jensen

Mens Cathrine Dufour med Bohemian bibeholder deres andenplads på FEI's verdensrangliste i dressur, rykker de øvrige danske ekvipager op ranglisten

Snart må du tage til springstævne i alle farver bukser

02-12-2021 13:00, af Trine Askjær-Jørgensen

Så blev det officielt fra 1/1-22 må du hoppe i alle farver ridebukser til og med C-stævner. Her kan du læse om nogle af de interessante ændringer i springreglementet

Prinsesse Märtha Louises datter tog sejren (video)

03-12-2021 22:05, af Thomas Bach Jensen

Ved Baltic Cup finalerne på Vilhelmsborg var det den norske prinsesse Märtha Louises datter, Emma Tallula Behn, der sejrede individuelt hos childrenrytterne her til aften

Favoritterne sejrede hos junior- og ungrytterne

28-11-2021 18:30, af Kristine Ulsø Olsen

Nærmest som forventet, så blev det til sejr for Frederikke Gram Jacobsen med en kür til over 81% i juniorrytternes ECCO Cup-finale, mens storfavoritten Sara Aagaard Hyrm for andet år i træk sejrede hos ungrytterne

Happy Feets Heartbeat vandt 150 cm i USA

30-11-2021 18:23, af Annika Knudsen Lorentsen

Dansk Varmblodshesten Happy Feets Heartbeat, som nu hedder Jackofhearts, vandt i forrige uge en 150 cm-klasse med sin nye rytter Margie Goldstein-Engle