Springhesteavlen til debat

14-11-2013 15:19

Signe Wiese

Avl|

Dansk Varmblods region 4 havde i går inviteret til debataften, hvor emnet var ”DV-hesten i international springsport” – det blev til en livlig debat, hvor emner som hoppestammer, afprøvningssystemet, præstationsavl og samarbejdet mellem DV og DRF var oppe at vende

Aftenens debatpanel bestod af landstræner i springning Lars Nørgaard Pedersen, medlem af DV’s avlsledelse Poul Graugaard, berider Søren Knudsen, rytter, hestehandler og beslagsmed Peter Enemark, hingsteholder Ib Kirk fra Katrinelund, og hingsteholder Theodor Schmidt fra Bøgegården. Tilstede i salen var også flere prominente hestefolk, bl.a. Dansk Varmblods formand Jan Pedersen, og ikke mindst et talstærk og hestekyndigt publikum.

Debat, paneldeltagere og publikum blev styret af Henning Urup og Annethe Winther fra region 4, og aftenen blev indledt med et indlæg fra hver af paneldeltagerne.

Lars Nørgaard Pedersen indledte aftenen med at stille spørgsmålet: Spiller Dansk Varmblod egentlig nogen rolle i international ridesport? Og til det kunne landstræneren selv svare: Egentlig ikke! DV-hestene har været svagt repræsenteret på de danske springlandshold, og heller ikke ved store mesterskaber, og ved internationale stævner er DV-hestene nemme at få øje på.
– Har vi de rigtige hopper, arbejder vi rigtigt med hestene, har vi gjort det rigtigt? Jeg ved ikke præcist hvad vi skal gøre, men det er vigtigt at få debatteret og snakket om sagen, sagde landstræneren, som afslutning på sit indledende indlæg.

Ligesom landstræneren var også Poul Graugaard fra DV’s Avlsledelse enig i, at det er vigtigt – og på tide – at der blev taget fat i emnet. – Der er mange faktorer, der spiller ind, lige fra hestenes kvalitet, rytternes evner osv., men det hjælper ikke, at vi skyder hinanden en masse i skoene – det hjælper kun at arbejde sammen, og få det til at fungere, sagde Poul Graugaard bl.a.. 
Poul Graugaard understregede også, at Dansk Varmblod tidligere har forsøgt at avle allroundheste, der kunne går både springning og dressur, og at det først er med Springhesteprogrammets indførelse at forbundet har fået fokus på den rene springhesteavl. – Vi har faktisk kun 9 år på bagen med avl af springheste, sagde Graugaard, der også pointerede at hopperne er meget vigtige i hesteavl, og at der endnu ikke er så mange springhopper i Dansk Varmblod, der er gennemavlet nok.

Berider Søren Knudsen, der er ansat hos Absolute Horses i Sommersted, var blevet bedt om at fortælle om de egenskaber, der skal fremmes og DV-springhestene, og Søren kom med et af aftenens mere provokerende indlæg. – Jeg har kendt Dansk Varmblod næsten fra starten af, jeg har redet mange DV-heste, og jeg synes ikke der er sket det store! Vi har fået mere ens heste, vi har fået kønnere heste, men jeg synes ikke de springer bedre, sagde Knudsen bl.a.. 
Søren Knudsen mente, at der skulle fokuseres på at avle efter præstationer, og derfor bruge de ældre hingste, der har resultaterne, fremfor at bruge unge hingste, der er endnu ikke har vist om de kan noget. Samme holdning havde Knudsen til hopperne: Bare fordi en hoppe er kåret med 10-taller i løsspringning, skal man ikke avle på den, før den har vist at den kan præstere på springbanerne, mente Knudsen. Og mht. de egenskaber, der skal fremmes hos springhestene lagde Søren især vægt på egenskaber som vilje, den rigtige indstilling, vinderinstinkt, og fremfor alt: Kapacitet. Og til sidst havde Søren Knudsen en bøn til avlerne: – Kom ud til ridestævnerne, så I kan se om hopperne er gode nok, og så I kan se hvad der virker.

Peter Enemark var blevet inviteret til at fortæller om, hvad der sælger en springhest. Og det første Peter tog fat på var udseendet: – Udseende sælger, der skal være noget der fanger øjet, mente Peter. Men det, der var allervigtigst for Peter Enemark var hestene resultater: – Resultater, det er der hvor pengene for alvor er, understregede Enemark, der mente, at det generelt var et problem, at der var lidt præstation i hoppestammerne hos Dansk Varmblod. 
– Det handler om resultaterne ude fra på springbanerne fra hestene er 5-års gamle, det er der, man for alvor begynder at kunne se om de dur til noget, sagde Peter Enemark bl.a., og anbefalede derfor også at avlerne brugte pengene på at få hestene ud at starte stævner, så de kunne samle resultater ind, og så måske sparede på følskuer, 2-års skuer, og lign. avlsarrangementer. En springhest er svær at sælge hvis den ikke har resultater, var en af Enemarks pointer.

Hingsteholder Ib Kirk fra Katrinelund holdt et oplæg om succeskriterier ved indkøb af hingste. For Ib Kirk er det bl.a. vigtigt at hingsten er korrekt bygget, og at den har hingsteformat. Den skal have en afstamning, der er internationalt anerkendt, som er korrekt sammensat, og som ikke mindst passer ind i den kollektion af hingste, der allerede står i stalden. Hingste skal have et godt temperament, de skal være arbejdsvillig og positive. – De skal sige ”ja tak”, som Ib Kirk forklarede. 
Mht. uddannelsen og managementet af hingstene understregede Ib Kirk vigtigheden af, at der bliver lagt en plan for hingstenes, virke både avlsmæssigt og sportsligt, så de to elementer af hingstens ”arbejde” kan fungere optimalt side om side.
Og endelig snakkede Ib Kirk også om vigtigheden af, at markedsføre hingsten, at ”sælge” den til både avlere og ryttere, og det er også vigtigt at hingsten får tilført gode hopper – især de første år, forklarede Ib Kirk. – Og vigtigst af alt: Få springhestene solgt, når der er et godt bud, sluttede Ib Kirk.

Theodor Schmidt fra hingstestationen Bøgegården sluttede paneldeltagernes indlæg, med et indlæg om strategi for indkøb af springhingste. 
– Strategi handler jo om erfaring, indledte Theodor Schmidt, og fortsatte: – Det er vigtigt ikke at lade sig dupere af alt det nye, en hingst er ikke bedre end den avler, sagde Theodor Schmidt bl.a. Han fremhævede også flere hingste som bliver ved med slå igennem, generation efter generation, og at det derfor handlede om at finde de gener, der passede sammen.

Efter paneldeltagernes indlæg fulgte flere timers livlig debat, hvor mange af de allerede præsenterede emner blev vendt, men også flere nye emner kom op til diskussion.

Hvordan skal hopperne bedømmes?
Et af de emner der blev brugt en del tid på, var Dansk Varmblods bedømmelsessystem. Bør man avle på en hoppe, der ikke har vist andet end god løsspringning som 3-års? Er det realistisk at den almindelige avler kan beholde en hoppe indtil den har præsteret i sporten, for så at tage den hjem og begynde at trække føl på den, fremfor at sælge den? Er vores system med sadelkåringer af hopperne godt nok, eller skal der findes nye måder at selektere på? Bør alle hopper bedømmes over flere dage som det fx er tilfældet ved stationsafprøvningerne?

Samarbejde mellem Dansk Varmblod og Dansk Ride Forbund
Et af de emner, der også blev berørt fra flere sider af salen var samarbejdet – eller rettere – manglen på samarbejde mellem Dansk Ride Forbund og Dansk Varmblod. Både paneldeltagere og flere af tilhørende i salen udtrykte et ønske at om DRF og DV kom til at arbejde bedre sammen omkring bl.a. bedømmelser, championater, uddannelse af hest og rytter m.m..
– Det er beskæmmende at DRF og DV ikke kan arbejde sammen. Hvis samarbejdet kom oppefra ville det være nemmere at få ryttere og avlere til også at arbejde sammen, lød det fra Niels Pedersen, formand for Dansk Varmblods region 2. Til det emne kunne Dansk Varmblods formand, Jan Pedersen, dog fortælle at der allerede var aftalt et møde mellem DV og DRF netop med henblik på at udvikle samarbejdet mellem de to forbund.

DV-springhestene skal markedsføres bedre
Et af aftenens sidste emner var markedsføringen af Dansk Varmblods springheste.
– Vi har et kæmpe problem med DV-springhestenes image, mente landstræner Lars Nørgaard Pedersen bl.a., og han rådede forbundet til at finde frem til succeshistorierne og få dem profileret. Berider Torben Frandsen, der bl.a. er træningsleder for Dansk Varmblod, mente at man som avler kunne forbedre sin markedsføring, hvis man sørgede for at komme ud til stævnerne, se rytterne ride, snakke med, få gang i en dialog, og få rytterne til at komme og se og prøve ens heste. Så ville rytterne efter Torben Frandsens mening også bedre kunne rådgive og vejlede avlerne. Springrytter Jesper Meyenburg efterlyste ligeledes bedre markedsføring, bl.a. til forbundets arrangementer: – Det skal se mere prangende ud, mente Meyenburg bl.a.

Vi er på rette vej
Der var generelt en god og sober debat i løbet af aftenen, hvor mange emner blev diskuteret, og det er uden tvivl godt, at der er blevet taget fat i emnet, så forbund, avlere og ryttere forhåbentligt sammen kan arbejde på at udvikle Dansk Varmblods avl af springheste.
– Ud fra at de danske heste ikke har klaret sig godt nok, er det blevet konkluderet at avlen ikke er god nok. Men man skal passe på ikke at konkludere for meget, på for tyndt et grundlag – jeg tror vi er på den rette vej, sagde Dansk Varmblods formand Jan Pedersen ved debataftenens afslutning.

Læs også

Hør debatten om de vilde heste på Mols

12-05-2021 13:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

TV2 ØSTJYLLAND vil prøve at finde hoved og hestehale i en række af de brudlinjer, som går ned igennem debatten om de vilde heste i Mols Bjerge. Derfor afholder de en live-debat i dag kl. 15 på Facebook med flere politikere og direktøren for Molslaboratoriet 

Fokus på Dansk Varmblod i Corona-debat

02-04-2020 17:15, af Britt Carlsen

Den aktuelle Corona-krise har i høj grad fået Dansk Varmblod på de nationale medier, desværre med et meget negativt fokus. Medierne peger på forbundets hingstekåring som en mulig årsag til, at der i den forgangne uge kom en national liste der viste, at Herning var den kommune som havde flest smittede med Corona pr. indbygger

Nye regler for bagbensgamacher

25-02-2020 13:41, af Britt Carlsen

Der har været en debat om brugen af bagbensbeskyttere på springhestene, der deltager i Katrinelund Unghestechampionat i Herning. Nu er der kommet en afklaring

Hollands EM-hold i springning står klart

17-07-2013 12:59, af Thomas Bach Jensen

Det hollandske EM-hold i springning bliver uden to af verdens bedste springheste, London og Tamino, meddeler Rob Ehrens i dag

Gribaldi DVE 657 ny elitehingst i Dansk Varmblod

28-11-2007 16:15, af Thomas Bach Jensen
Avl|
Den store sorte trakehnerhingst Gribaldi e. Kostolany/Ibikus er den første udenlandsk stationerede hingst, der opnår elitestatus.

Dansk springhest med i 5-års finale i Zwolle

11-01-2011 11:59, af Signe Wiese
DV vallakken Ralliano e. Rockland x Leendert, avlet af Eva Thorup Kieldsen, Skals, er med i finalen for 5 års springheste ved Zwolle International

Talidas afkom slår til igen

24-12-2018 16:32, af Thomas Bach Jensen

Avlshoppen Talida er mor til en række super springheste, og et af dem er hingsten Nimble, der i weekenden var fejlfri i sin anden 160 cm ved det internationale stævne i Olympia med Scott Brash i sadlen

Queenparks Wendy får Gladeste Hest Dressur-pris

10-03-2019 13:02, af Mathilde Louise Stenild Brejner

Det har været en god dag for Blue Hors Unghestechampionatsvinder Queenparks Wendy, som foruden sejren i unghestechampionatet også vandt Hestens Værns pris "Gladeste Hest Dressur"

Årets Elitefølauktion sælger føl til fremtiden

24-08-2019 23:27, af Marie Helene Rigård Rohleder
Avl|

Der blev solgt føl til fremtiden på Dansk Varmblod Elitefølauktion 2019, hvor 53 føl skiftede ejer. Aftenens dyreste føl Borbjergs Fairy Beutifull blev købt af Helgstrand Dressage for 50.000 euro. Se stemningsvideo fra aftenen her

Valentina van't Heike har brækket benet

11-04-2013 10:32, af Nina Marie Villadsen

En af Jos Lansinks mest succesfulde springheste, hoppen Valentina van’t Heike har brækket benet

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Kristine Ulsø Olsen

Kristine Ulsø Olsen
20 24 29 25
kuo@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Landsstævnedebut til Kronprinsesse Mary (video)

09-05-2021 13:25, af Kristine Ulsø Olsen

For blot otte måneder siden, red H. K. H. Kronprinsesse Mary sit første dressurstævne, og i denne weekend tog hun skridtet videre og debuterede med Blue Hors Edelman ved landsstævnet i Frederiksværk

Vanrøgtede Little Hope græsser nu i hestehimlen

12-05-2021 10:23, af Liv Haumann
Pony|

Det var et vendepunkt for den vanrøgtede pony Little Hope, da 16-årige Camilla Rask tog hende under sine vinger, tilbage i januar 2021. Desværre havde livet været for hårdt for Little Hope, og den lille pony har nu fået fred på de evige græsmarker

Sandra Enemark åbner op om en svær tid

11-05-2021 15:33, af Annika Knudsen Lorentsen

For 9 år siden mistede Sandra Enemark sin eneste søster, topspringrytteren Camilla Enemark. I et personligt interview fortæller Sandra om tiden mens Camilla var syg, og om tiden efter, at søsteren gik bort

- Jeg glæder mig til DM med min bedste ven (video)

14-05-2021 07:06, af Kristine Ulsø Olsen

I næste uge afholder Equitour DM i dressur for seniorer og her har Cathrine Dufour valgt at medbringe 18-årige Atterupgaards Cassidy. Det bliver deres niende danmarksmesterskab sammen og måske det sidste af slagsen

Dufour og Vamos Amigos dansede i aftensolen (video)

08-05-2021 22:22, af Kristine Ulsø Olsen

Der blev vist dressur på særdeles højt niveau ved dagens landsstævne i Frederiksværk, hvor der blev redet alt fra MB0 til Bundgaard Byg Cup og afslutningsvis Grand Prix, som Cathrine Dufour og Vamos Amigos trak sig sejrsrigt ud af med over 77%

Springbank II VH og Valverde solgt til Tyskland

10-05-2021 15:44, af Thomas Bach Jensen

En tysk dressurrytter har sikret sig to lovende og meget vindende yngre dressurhingste hos Helgstrand Dressage, de to 7-årige hingste Springbank II VH og Valverde

Flere flotte debuter i Frederiksværk (video)

07-05-2021 20:43, af Annika Knudsen Lorentsen

Landsstævnet hos Frederiksværk Rideklub startede i dag med en sejr til Liva Addy Guldager Nielsen i MB1, mens Cathrine Dufour red en sejr hjem i den 7-årige Eternitys Prix St. Georg-debut. Anne Troensegaard tog sejren i Intermediaire II, mens Nadja Aaboe Sloth red sig til en andenplads i sin debut i Intermediaire med den 8-årige Favour Gersdorf

To internationale Grand Prix-hingste tilbage i avlen

13-05-2021 18:57, af Kristine Ulsø Olsen
Avl|

Ved Blue Hors' online følaften i går, kunne avlsleder Martin Klavsen afsløre at de to internationale Grand Prix-hingste, Blue Hors Don Olymbrio og Blue Hors Veneziano, er vendt tilbage til hingstestationen og står til rådighed for avlerne i 2021

Bjerregårds Qlimax til 10-årige Julie Bille Andersen

08-05-2021 16:12, af Annika Knudsen Lorentsen

Karoline Sloth Kjær har haft utallige sejrer med 2'er ponyen Bjerregårds Qlimax, både nationalt og internationalt, men nu er tiden kommet til, at den sejrsrige pony skal videre til en ny ryttere. Familien Kjær har solgt Qlimax til 10-årige Julie Bille Andersen

Danskere til internationale stævner - uge 19

12-05-2021 06:25, af Annika Knudsen Lorentsen

I denne uge er der rigtig mange danskere afsted til internationale ridestævner, og det er de i både springning, dressur og military