Springhesteavlen til debat

14-11-2013 15:19, af Signe Wiese
Avl|

Dansk Varmblods region 4 havde i går inviteret til debataften, hvor emnet var ”DV-hesten i international springsport” – det blev til en livlig debat, hvor emner som hoppestammer, afprøvningssystemet, præstationsavl og samarbejdet mellem DV og DRF var oppe at vende

Aftenens debatpanel bestod af landstræner i springning Lars Nørgaard Pedersen, medlem af DV’s avlsledelse Poul Graugaard, berider Søren Knudsen, rytter, hestehandler og beslagsmed Peter Enemark, hingsteholder Ib Kirk fra Katrinelund, og hingsteholder Theodor Schmidt fra Bøgegården. Tilstede i salen var også flere prominente hestefolk, bl.a. Dansk Varmblods formand Jan Pedersen, og ikke mindst et talstærk og hestekyndigt publikum.

Debat, paneldeltagere og publikum blev styret af Henning Urup og Annethe Winther fra region 4, og aftenen blev indledt med et indlæg fra hver af paneldeltagerne.

Lars Nørgaard Pedersen indledte aftenen med at stille spørgsmålet: Spiller Dansk Varmblod egentlig nogen rolle i international ridesport? Og til det kunne landstræneren selv svare: Egentlig ikke! DV-hestene har været svagt repræsenteret på de danske springlandshold, og heller ikke ved store mesterskaber, og ved internationale stævner er DV-hestene nemme at få øje på.
– Har vi de rigtige hopper, arbejder vi rigtigt med hestene, har vi gjort det rigtigt? Jeg ved ikke præcist hvad vi skal gøre, men det er vigtigt at få debatteret og snakket om sagen, sagde landstræneren, som afslutning på sit indledende indlæg.

Ligesom landstræneren var også Poul Graugaard fra DV’s Avlsledelse enig i, at det er vigtigt – og på tide – at der blev taget fat i emnet. – Der er mange faktorer, der spiller ind, lige fra hestenes kvalitet, rytternes evner osv., men det hjælper ikke, at vi skyder hinanden en masse i skoene – det hjælper kun at arbejde sammen, og få det til at fungere, sagde Poul Graugaard bl.a.. 
Poul Graugaard understregede også, at Dansk Varmblod tidligere har forsøgt at avle allroundheste, der kunne går både springning og dressur, og at det først er med Springhesteprogrammets indførelse at forbundet har fået fokus på den rene springhesteavl. – Vi har faktisk kun 9 år på bagen med avl af springheste, sagde Graugaard, der også pointerede at hopperne er meget vigtige i hesteavl, og at der endnu ikke er så mange springhopper i Dansk Varmblod, der er gennemavlet nok.

Berider Søren Knudsen, der er ansat hos Absolute Horses i Sommersted, var blevet bedt om at fortælle om de egenskaber, der skal fremmes og DV-springhestene, og Søren kom med et af aftenens mere provokerende indlæg. – Jeg har kendt Dansk Varmblod næsten fra starten af, jeg har redet mange DV-heste, og jeg synes ikke der er sket det store! Vi har fået mere ens heste, vi har fået kønnere heste, men jeg synes ikke de springer bedre, sagde Knudsen bl.a.. 
Søren Knudsen mente, at der skulle fokuseres på at avle efter præstationer, og derfor bruge de ældre hingste, der har resultaterne, fremfor at bruge unge hingste, der er endnu ikke har vist om de kan noget. Samme holdning havde Knudsen til hopperne: Bare fordi en hoppe er kåret med 10-taller i løsspringning, skal man ikke avle på den, før den har vist at den kan præstere på springbanerne, mente Knudsen. Og mht. de egenskaber, der skal fremmes hos springhestene lagde Søren især vægt på egenskaber som vilje, den rigtige indstilling, vinderinstinkt, og fremfor alt: Kapacitet. Og til sidst havde Søren Knudsen en bøn til avlerne: – Kom ud til ridestævnerne, så I kan se om hopperne er gode nok, og så I kan se hvad der virker.

Peter Enemark var blevet inviteret til at fortæller om, hvad der sælger en springhest. Og det første Peter tog fat på var udseendet: – Udseende sælger, der skal være noget der fanger øjet, mente Peter. Men det, der var allervigtigst for Peter Enemark var hestene resultater: – Resultater, det er der hvor pengene for alvor er, understregede Enemark, der mente, at det generelt var et problem, at der var lidt præstation i hoppestammerne hos Dansk Varmblod. 
– Det handler om resultaterne ude fra på springbanerne fra hestene er 5-års gamle, det er der, man for alvor begynder at kunne se om de dur til noget, sagde Peter Enemark bl.a., og anbefalede derfor også at avlerne brugte pengene på at få hestene ud at starte stævner, så de kunne samle resultater ind, og så måske sparede på følskuer, 2-års skuer, og lign. avlsarrangementer. En springhest er svær at sælge hvis den ikke har resultater, var en af Enemarks pointer.

Hingsteholder Ib Kirk fra Katrinelund holdt et oplæg om succeskriterier ved indkøb af hingste. For Ib Kirk er det bl.a. vigtigt at hingsten er korrekt bygget, og at den har hingsteformat. Den skal have en afstamning, der er internationalt anerkendt, som er korrekt sammensat, og som ikke mindst passer ind i den kollektion af hingste, der allerede står i stalden. Hingste skal have et godt temperament, de skal være arbejdsvillig og positive. – De skal sige ”ja tak”, som Ib Kirk forklarede. 
Mht. uddannelsen og managementet af hingstene understregede Ib Kirk vigtigheden af, at der bliver lagt en plan for hingstenes, virke både avlsmæssigt og sportsligt, så de to elementer af hingstens ”arbejde” kan fungere optimalt side om side.
Og endelig snakkede Ib Kirk også om vigtigheden af, at markedsføre hingsten, at ”sælge” den til både avlere og ryttere, og det er også vigtigt at hingsten får tilført gode hopper – især de første år, forklarede Ib Kirk. – Og vigtigst af alt: Få springhestene solgt, når der er et godt bud, sluttede Ib Kirk.

Theodor Schmidt fra hingstestationen Bøgegården sluttede paneldeltagernes indlæg, med et indlæg om strategi for indkøb af springhingste. 
– Strategi handler jo om erfaring, indledte Theodor Schmidt, og fortsatte: – Det er vigtigt ikke at lade sig dupere af alt det nye, en hingst er ikke bedre end den avler, sagde Theodor Schmidt bl.a. Han fremhævede også flere hingste som bliver ved med slå igennem, generation efter generation, og at det derfor handlede om at finde de gener, der passede sammen.

Efter paneldeltagernes indlæg fulgte flere timers livlig debat, hvor mange af de allerede præsenterede emner blev vendt, men også flere nye emner kom op til diskussion.

Hvordan skal hopperne bedømmes?
Et af de emner der blev brugt en del tid på, var Dansk Varmblods bedømmelsessystem. Bør man avle på en hoppe, der ikke har vist andet end god løsspringning som 3-års? Er det realistisk at den almindelige avler kan beholde en hoppe indtil den har præsteret i sporten, for så at tage den hjem og begynde at trække føl på den, fremfor at sælge den? Er vores system med sadelkåringer af hopperne godt nok, eller skal der findes nye måder at selektere på? Bør alle hopper bedømmes over flere dage som det fx er tilfældet ved stationsafprøvningerne?

Samarbejde mellem Dansk Varmblod og Dansk Ride Forbund
Et af de emner, der også blev berørt fra flere sider af salen var samarbejdet – eller rettere – manglen på samarbejde mellem Dansk Ride Forbund og Dansk Varmblod. Både paneldeltagere og flere af tilhørende i salen udtrykte et ønske at om DRF og DV kom til at arbejde bedre sammen omkring bl.a. bedømmelser, championater, uddannelse af hest og rytter m.m..
– Det er beskæmmende at DRF og DV ikke kan arbejde sammen. Hvis samarbejdet kom oppefra ville det være nemmere at få ryttere og avlere til også at arbejde sammen, lød det fra Niels Pedersen, formand for Dansk Varmblods region 2. Til det emne kunne Dansk Varmblods formand, Jan Pedersen, dog fortælle at der allerede var aftalt et møde mellem DV og DRF netop med henblik på at udvikle samarbejdet mellem de to forbund.

DV-springhestene skal markedsføres bedre
Et af aftenens sidste emner var markedsføringen af Dansk Varmblods springheste.
– Vi har et kæmpe problem med DV-springhestenes image, mente landstræner Lars Nørgaard Pedersen bl.a., og han rådede forbundet til at finde frem til succeshistorierne og få dem profileret. Berider Torben Frandsen, der bl.a. er træningsleder for Dansk Varmblod, mente at man som avler kunne forbedre sin markedsføring, hvis man sørgede for at komme ud til stævnerne, se rytterne ride, snakke med, få gang i en dialog, og få rytterne til at komme og se og prøve ens heste. Så ville rytterne efter Torben Frandsens mening også bedre kunne rådgive og vejlede avlerne. Springrytter Jesper Meyenburg efterlyste ligeledes bedre markedsføring, bl.a. til forbundets arrangementer: – Det skal se mere prangende ud, mente Meyenburg bl.a.

Vi er på rette vej
Der var generelt en god og sober debat i løbet af aftenen, hvor mange emner blev diskuteret, og det er uden tvivl godt, at der er blevet taget fat i emnet, så forbund, avlere og ryttere forhåbentligt sammen kan arbejde på at udvikle Dansk Varmblods avl af springheste.
– Ud fra at de danske heste ikke har klaret sig godt nok, er det blevet konkluderet at avlen ikke er god nok. Men man skal passe på ikke at konkludere for meget, på for tyndt et grundlag – jeg tror vi er på den rette vej, sagde Dansk Varmblods formand Jan Pedersen ved debataftenens afslutning.

Læs også

En arbejdsaften med Daniel

07-11-2019 20:52, af Britt Carlsen

I en næsten fyldt hal på Blue Hors fik vi et indblik Daniel Bachmanns dagligdag på Blue Hors, lige fra fysisk træning med Lasse Kristensen, over træningssamlinger med Nathalie zu Sayn-Wittgenstein til en debat om træning og sundhed med O-dommer og hestedyrlæge Hans-Christian Matthiesen

Aflivning af hest skabte stor debat ved grænsen

22-08-2019 14:34, af Camilla Tiefensee Schrøder

I Tyskland er det ulovligt at aflive en rask hest – men det må man gerne i Danmark. En sønderjysk hesteejer stak fingrene i en hvepserede, da hun besluttede at aflive sin hest mod sin tyske partsrytters vilje

5 forslag til behandling

09-02-2019 14:33, af Britt Carlsen
Avl|

På Dansk Varmblods repræsentantskabsmøde skulle repeæsentantskabet tage stilling til fem, fremsatte forslag fra regionerne og hovedbestyrelsen - og de gav anledning til debat

Udvidelse af Eliteskuets standområde

15-07-2011 10:23, af Thomas Bach Jensen
Dansk Varmblod har udvidet standområdet ved PAVO Eliteskue & Dansk Hesteforsikring Youngster Finale på Vilhelmsborg den 8.-11. september 2011

Så springer de om VM-pladser

08-09-2012 11:03, af Britt Carlsen
DV Eliteskue | I forbindelse med Dansk Varmblods festlige eliteskue på Vilhelmsborg denne weekend afvikles også udtagelse af unge springheste til VM på Zangersheide. De 5-årige heste har netop overstået første afdeling af klassen

5 skarpe til Kirstin Marie Skjoldshøj

29-09-2014 11:09, af Nina Marie Villadsen

Til JBK Horse Shows i Odense skal springrytter Kirstin Marie Skjoldshøj ride to heste i finalerne ved Dansk Ride Forbunds championat for unge springheste – vi har stillet hende 5 skarpe om den forestående finale

Dansk Varmblods unghingsteauktion

19-11-2009 08:31, af Thomas Bach Jensen
Ved Dangrønt Danish Christmas Show lørdag d. 21. november på Vilhelmsborg afholder Dansk Varmblod unghingsteauktion

Ti føl til eftermiddagens finaler

10-09-2011 10:56, af Thomas Bach Jensen
DV Eliteskue | Så har Dansk Varmblod udvalgt de endelige kandidater til efterdagens følfinale på Vilhelmsborg

Morgendagens stjerner under hammeren

08-09-2011 07:39, af Thomas Bach Jensen
Avl|
Lørdag aften afvikler Dansk Varmblod under festlig stemning på Vilhelmsborg endnu en elitefølauktion. Måske kan man der finde årets fløjhingst 2014

Bretiling og Balou du Rouet kåret i Dansk Varmblod

18-03-2010 07:27, af Thomas Bach Jensen
Avl|
Breitling W DVH 1023 og Balou du Rouet DVH 1024 kåret i Dansk Varmblod

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Webredaktør og nyhedsvagt

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Casper Cassøe i gallastyrt på fjordhest (video)

09-11-2019 22:53, af Thomas Bach Jensen

I en vanvittigt underholdende springstafet på haflingere og fjordheste måtte tidligere S-springrytter Casper Cassøe smage på ridehusbunden i Blue Hors' opvisningshal. Det stod hurtigt klart, at Dansk Varmblods og Vilhelmsborgs direktør slap uskadt

Blue Hors Don Olymbrio skifter rytter

10-11-2019 22:17, af Thomas Bach Jensen

Daniel Bachmann Andersen har bragt Blue Hors Don Olymbrio til et meget højt niveau, og tiden er nu kommet for den populære avlshingst til at skifte rytter, mens Daniel fokuserer på sine andre tophest

EM-hesten Fuhur til Anna Kasprzak

12-11-2019 08:23, af Annika Knudsen Lorentsen

Den 10-årige vallak Fuhur, som med russiske Elena Sidneva i sadlen deltog ved EM i år, er blevet solgt til danske Anna Kasprzak, måske som et led i målet om at blive udtaget til OL i Tokyo næste år

Alexander Helgstrand vandt sin PSG-debut

08-11-2019 16:40, af Camilla Tiefensee Schrøder

Med et flot ridt til 73.903 % på Grevens Sa'Va' vandt Alexander Yde Helgstrand i dag sin første Prix St. George ved Blue Hors Dressurfestival. Signe Kirk vandt første runde af Blue Hors Care Cup

Oldenborghoppen Rebelle er død

13-11-2019 08:05, af Annika Knudsen Lorentsen

I starten af november døde elitehoppen Rebelle, som har været redet af Maria Anita Andersen, da den blev ramt af en voldsom kolik

Springhoppe har 45 afkom registreret

13-11-2019 14:08, af Annika Knudsen Lorentsen

Den franske hoppe Fragance de Chalus har intet mindre end 45 afkom registereret på HorseTelex.com, og hun er mor til mange internationale topspringheste, heriblandt hingsten Mylord Carthago

Svensk Grand Prix-hest opereret i halsen

12-11-2019 11:05, af Stine La Cour Andersen

Den 13-årige Grand Prix-hest Strolchi havde over en længere periode virket afkræftet, og det viste sig, at det var med god grund. Nu har vallakken, der sammen med Märit Olofsson Nääs indgår i det svenske B-landshold, gennemgået operation nummer to

Døjer din hest med sur stråle?

10-11-2019 11:21, af Annika Knudsen Lorentsen

Efterårets mudderfolde kan ofte give anledning til sur stråle hvis ikke man sørger for at hesten har mulighed for rent og tørt underlag, og sur stråle kan give mange komplikationer

Tårnhøjt, dansk niveau i Grand Prix Special (video)

10-11-2019 12:27, af Britt Carlsen

Når holdmedaljerne skal uddeles ved OL i Tokyo til næste år sker det i Grand Prix Special, derfor var dagens Special ved Blue Hors Dressurfestival ventet med spænding, og danskerne skuffede ikke - Daniel Bachmann kom tæt på 80%

Dommergymnastik og Anne Marie øverst på skamlen

09-11-2019 19:41, af Ida Dalgaard

En kold dag i ridehallen på Vilhelmsborg er overstået, hvor dommer Bjarne Nielsen nok ikke var alene om at lave lidt gymnastik for at holde varmen. I alt 78 unge dressurheste og deres ryttere gjorde god figur til Dansk Varmblods Egnethedstest