Test ved Versailles forud for OL

06-09-2023 15:56

Trine Askjær-Jørgensen

Der er fuld gang i forberedelserne til OL i Paris 2024, hvor ridesporten som bekendt finder sted i de fantastiske rammer ved Versailles-slottet. Senest har nogle heste og deres ryttere galopperet på en bro af pontoner hen over den historiske "Grand Canal"

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock
Nyheden fortsætter efter annoncen

OL i 2024 foregår som bekendt i Paris, og i dag er der præcist 324 dage til, at de olympiske lege begynder med et brag af en åbningsceremoni, som kommer til at foregå i det indre Paris, hvor et seks kilometer langt optog vil sejle ned ad den ikoniske flod Seinen.

OL og PL kommer tilsammen til at udgøre den største begivenhed, Frankrig til dato har arrangeret. De olympiske lege finder sted fra den 26. juli til den 11. august, mens de paralympiske lege er fra den 28. august til den 8. september. 

Ridesporten, som dækker over dressur, springning og military, finder sted fra den 27. juli til den 6. august og kommer til at blive afviklet i de fantastisk smukke rammer ved Versailles-slottet lidt udenfor Paris.

I den forbindelse har en række heste og ryttere vha. en specialdesignet pontonbro for nyligt galopperet over Versailles' historiske "Grand Canal" i, hvad der var en test forud på militarykonkurrencerne, som skal afholdes ved OL.

Den store kanal, der er designet af André le Nôtre og bygget i midten af det 17. århundrede, var oprindeligt hjemsted for kongernes skibe samt et sted, man kunne skøjte om vinteren. Omtrent 305 år senere bliver kanalen så et afgørende element i en anden sport, nemlig olympisk military.

Versailles-slottets spektakulære kulisse var en del af en 2-dages testbegivenhed, som fandt sted fra den 22.-23. august. Her fik fem medlemmer af det franske militaryungdomslandshold lov at være prøvekaninerne, der krydsede pontonen og sprang over fem forhindringer på terrænbanen.

Dagene omfattede også afprøvning af nødprotokoller, såsom adgang for læger og dyrlæger, samt hvad man skal gøre i den utroligt usandsynlige situation, at en hest og/eller rytter ender i kanalen.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock
Nyheden fortsætter efter annoncen

FEI's OL-driftsleder, Tim Hadaway, kunne berette om, at folkene på projektet har kunnet trækket på meget af den viden, de tilegnede sig under afvikling af OL i London 2012, hvor ridesportsbegivenhederne fandt sted ved Greenwich, der også er et UNESCO World Heritage Site.

– Ligesom det projekt, vi leverede i Greenwich Park, er det naturligvis et meget følsomt, meget anvendt og højt elsket miljø. Så hele projektet er fokuseret på løsninger, der minimerer påvirkningen på selve miljøet og på brugerne af parken så meget som muligt, sagde han og tilføjede, at folkene, der arbejder på at arrangere de olympiske lege, har gjort fantastiske fremskridt de sidste 12 måneder.

Der bliver to pontonovergange på den olympiske terrænbane: – Det er et virkelig interessant system, og det viste sig at være utroligt stabilt, sagde Tim Hadaway.

Han forklarede, at pontonerne har en række beholdere, som er fyldt med vand og sænket til et specifikt niveau, med strukturen forankret til bunden af kanalen. Overfladen er for hestenes skyld belagt med måtter og sand.

– Alle var meget glade for løsningen, og hestene kunne passere uden nogen som helst problemer, sagde han.

Fakta
Om Château de Versailles

Versailles-slottet eller på fransk Château de Versailles er et slot og tidligere kongelig residens bygget af kong Louis den 14. og beliggende i byen Versailles ca. 19 km vest for Paris. 

Omkring 15.000.000 mennesker besøger hvert år slottet, parken eller haverne, hvilket gør stedet til et af de mest populære turistattraktioner i verden. Slottet og haveanlægget kom på UNESCO's liste over verdensarv i 1979.

Slottet, som er på 6,32 ha, er med sine udsmykninger og sin park på 815 hektar med syv kunstige damme og en række fontæner, et enestående monument over barokken i Frankrig. Store dele af slottet er åbent for publikum, og det gælder også parken.

Fold up
Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

/Horse & Hound

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen