Ti vilde heste slippes fri på Møn

29-11-2018 11:44

Ti af Naturstyrelsens vilde heste er netop blevet sluppet fri ved Ulvshale på Møn. De nye beboere skal være med til at gøre naturen mere dynamisk 

Copyright Ridehesten.com
Ti vilde Exmoor Ponyer er flyttet til Møn, hvor de ved hjælp af deres evner som gode naturplejere skal hjælpe med at fremme biodiversiteten. Foto: Naturstyrelsen.
Nyheden fortsætter efter annoncen

De ti nye, firbenede beboere på Møn er af racen Exmoor Pony, hvoraf alle ti er ungheste fra 2017. Heraf er otte vallakker og to er hopper. Racen opfattes stort set som identisk med den europæiske vildhest, og så har de ovenikøbet vist sig at være særdeles gode for naturen.

Nyheden fortsætter efter annoncen


Fantastiske naturplejere
Det har vist sig, at heste er fantastiske naturplejere, fordi de både spiser græs og urter, men også grene og kviste på unge træer og buske. 
På Langeland har Naturstyrelsen allerede omkring 70 vilde heste, som oprindeligt stammer fra øen Tærø i Storstrømmen. De har igennem de sidste 15 år vist deres værd ved, at de har været en del af naturplejen på Langeland. Hestene er blandt andet gode for naturens diversitet, fordi de gnaver bark af løvtræer, og det giver optimale nye leveforhold for insekter og biller: 
– Vilde heste er en rigtig god måde at skabe mere dynamik og biodiversitet i naturen. Når hestene spiser af underskoven, kommer der mere lys ned i skovbunden. Insekterne er helt vilde med det, hestene skaber, når de gnaver af træernes bark samt de efterladte hestepærer. Vi håber, at hestene falder godt til, og kan lide forholdene ved Østersøren, siger Naturstyrelsens projektleder Jørgen Sandby Nielsen til naturstyrelsen.dk 
Der græsser i forvejen både køer og geder ved Ulvshale på Møn, hvor de ti unge vildheste er blevet flyttet til fra Langeland.


Tilbage til rødderne
Hestenes forfædre havde som sagt hjemstavn på Tærø, som er meget nær Møn, så på den måde er de ti tilflyttere i høj grad med til gøre naturen mere autentisk i området. 
De ti heste skal græsse på ca. 220 hektar natur ved Ulvshale. Blandt dem skal seks heste græsse i en ny skovfold i Ulvshale Skov, som grænser op til eng og klitnatur. Her kan hestene vandre omkring præcis, som de har lyst til. Fire af de vilde heste får deres nye hjem på de sydvestlige arealer omkring Heden, Vedelen og Gåsesøen. Det er planen, at hestene skal gå ude hele året rundt. 
Det er et projekt for biodiversitetsindsatsen på Ulvshale, som 15. Juni Fonden har finansieret hovedparter af, der muliggør, at de ti vilde heste har fået nyt hjem på Møn.

Læs også

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner