Tips til at forebygge sur stråle

14-12-2022 06:35

Annika Knudsen Lorentsen

Sur stråle er en almindelig lidelse i hestens hov, som de ofte døjer med i vintermånederne, hvor foldene bliver mudrede, ligesom hestene ofte er mere inde og risikerer en negativ påvirkning fra ammoniak i boksens bund

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Der er flere ting, som man kan gøre ganske let for at forebygge, at hesten er i risiko for at få sur stråle, som er en lidelse, mange heste ofte døjer med i efterårs- og vintermånederne. 

Først og fremmest, så gælder det om at holde hovene og ballerne rene. Det er derfor altid en god idé at rense hestens hove både før og efter træning, ligesom man også altid bør rense hove regelmæssigt på de heste, som ikke er i daglig træning. 

Fakta
Om sur stråle

Sur stråle er formentlig den mest almindelig lidelse i hoven for heste og mange undervurdere måske de konsekvenser det kan få for hesten, hvis den døjer med sur stråle over en længere periode. 

Sur stråle er betegnelsen for en stråle der er angrebet af råd, det er oftest strålekløften der er angrebet, men det kan også omfatte hele strålen. 

Strålen har en vigtig funktion for hoven, idet det er den der ved gennemtrædning udvider den bagerste del af hoven, og derved giver det man kalder spil i hoven. 

Fold up
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hestens hov skal være tilpas fugtig for at fungere, og derfor kan det være en god idé at smøre hestens hove regelmæssigt, da det hjælper med at sikre et sundt miljø i hoven. 

En af de ting, som ofte er årsag til sur stråle er ammoniak fra boksens bund. Det gælder altid om at sørge for, at hesten har et rent og tørt underlag til rådighed. Det gælder ligeledes udendørs, hvor meget mudder kan påvirke hoven negativt. 

Der er altså flere ting, som man kan være opmærksom på og dermed mindske risikoen for at hesten udvikler sur stråle.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen