Tips til at lære hesten 5-års-øvelserne

28-04-2022 06:32

Trine Askjær-Jørgensen

I denne artikel, der er den tredje i vores serie med dressurrytter Emma Ahlberg, går vi nu videre til uddannelse af den 5-årige dressurhest. Det gælder både, hvad den 5-årige hest generelt skal lære, men også hvordan den forberedes til at gå eksempelvis unghestechampionat, og hvordan man træner den i konkrete øvelser

Copyright Ridehesten.com
Her er Emma med Skovsøgaards Galaxy Gangster e. Grand Galaxy Win/Carano (opdr. Maj-Britt Højgaard). Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

– Høje heste kan have brug for længere tid til at bygge styrken til at bære og koordinere deres store krop og lange lemmer, mens lave og mere kompakte heste kan være hurtigere klar i kroppen i en tidligere alder. Samtidig kan det også variere meget, hvor let hestens psyke har ved at følge med i og forstå det, rytteren byder den. Derfor må man altid mærke efter og gå frem i det tempo, hesten er klar til, siger Emma Ahlberg.

En 5-års skal igennem mere

Det er hendes erfaring, at man i de fleste tilfælde vil kunne forvente af en 5-års hest, at den er ved at have en vis styrke i kroppen, kan gå korrekt under rytter og har fået godt styr på grundridningen. Det afhænger selvfølgelig altid af den enkelte hest både i forhold til størrelse, bygning og ikke mindst dens psyke. Men hun er også altid på vej videre; for er hesten klar og med på opgaven, vil hun altid mere. Målet er hele tiden at udvikle og gøre hesten bedre, og hun er, som hun selv siger, aldrig rigtig tilfreds, når hun rider og træner derhjemme, fordi hun vil altid have mere og være bedre.

– Det er selvfølgelig forskelligt, hvor meget man kan byde en 5-års hest, men som regel kan man faktisk godt ride ret meget på den. Normalt ville jeg ride fem dage om ugen. Nogle gange rider jeg mindre end det, hvis hesten har været rigtig god, men det kan også være seks dage om ugen, hvis det er nødvendigt. Det er ikke længere 10-15 min, som det er med en 3-års, fordi en 5-års hest skal igennem noget mere. Den skal lære og arbejde med nogle forskellige ting, fordi vi er jo på vej et sted hen, forklarer Emma.

 

Gilpa

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

 

Du finder artiklen i magasinet Ridehesten april 2022, s. 142-150.

Kristine Ulsø Olsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Kristine Ulsø Olsen