Tobias Thorning Jørgensen er årets Para-atlet 2021

01-02-2022 15:05

Annika Knudsen Lorentsen

Tobias Thorning Jørgensen er netop blevet udnævnt til årets Para-atlet 2021, blandt andet for sin flotte præstation ved de Paralympiske Lege i Tokyo, hvor han vandt to guldmedaljer

Copyright Ridehesten.com
Tobias Thorning Jørgensen. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

I forbindelse med et pressemøde i Vejle i dag har Tobias Thorning Jørgensen fået overrakt Pressalits Keep Living-pris, som årets Para-atlet 2021.

Hæderen for denne pris gik til Tobias på baggrund af den flotte præstation ved de Paralympiske Lege i Tokyo, hvor han vandt to guldmedaljer. Med prisen, som blev overrakt af Dan Boyter fra Pressalit, følger 40.000 kroner.

Tobias var ligeledes nomineret til prisen i 2019, men 2021 var altså året, hvor han skulle gå i sin mors fodspor. Line Thorning Jørgensen modtog nemlig prisen, som flere gange er gået til ridesporten, tilbage i 2004.

Copyright Ridehesten.com
Tobias sammen med sin mor Line og hoppen Jolene Hill. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Begrundelsen for tildelingen af prisen til Tobias var blandt andet, at han i særdeleshed har imponeret som medaljevinder ved PL, og samtidig er et godt forbillede for parasporten. 

Fakta
Ridesportens tidligere vindere af prisen

Flere gange har ridesporten haft glæde af denne hædring, som igen i år tilfalder en stærk repræsentant fra den danske paradressur. 

Tidligere ridesports-modtagere: 

2004: Line Thorning Jørgensen

2007: Annika Lykke Dalskov

2010: Landsholdet i dressur

2018: Stinna Tange Kaastrup

21-årige Tobias Thorning Jørgensen er et særdeles kendt navn i den danske ridesport, hvor han flere gange de seneste år har betaget publikum med sine flotte præstationer i sadlen på RDH-hoppen Jolene Hill e. Blue Hors Schufro Hit/ Windsor (opdr. Hanne Andreasen). 

Copyright Ridehesten.com
Tobias og Jolene Hill. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

I 2021 lykkedes det Tobias at vinde to guldmedaljer ved PL i Tokyo, men det er ikke de eneste præstationer, Tobias er kendt for i ridesporten. I 2019 vandt han ligeledes to guldmedaljer ved EM i Rotterdam, ligesom han har vundet medaljer ved DM flere gange, blandt andet guld i 2021.

I magasinet Ridehesten november 2021 bragte vi et portræt af Tobias Thorning Jørgensen, hvor den talentfulde pararytter blandt andet fortalte, at målet er at ride ved PL i Paris i 2024. Skal den helt store drøm opfyldes, vil han deltage ved dette PL på hold med sin mor Line Thorning Jørgensen, som ligeledes har opnået flotte resultater i paradressur. Hun vandt VM i 2002, mens hun ved PL i London 2012 blev nr. 4.

Ridningen giver Tobias livskvalitet
Det har ikke altid været paradressur, der har været Tobias' interesse, for hans start i sporten var som springrytter på ponyen Space Fighter. 

– Jeg var faktisk slet ikke modig nok. Jeg red et par MB'er og var også til start ved Christmas Show, men i sidste ende var det nok aldrig den retning, jeg ville fortsætte i, fortæller Tobias.

Copyright Ridehesten.com
Tobias og Space Fighter ved Christmas Show Warm Up for pony i 2010. Foto: Ridehesten.com/Stine Gertsen

I 2011 fik Tobias konstateret en muskelsygdom, som hører under diagnosen kognitiv myopati. Sygdommen betyder, at Tobias bliver hurtigere træt i musklerne og har svært ved at bygge muskler op. Tobias har derfor en kørestol, som han kommer rundt i for at spare på kræfterne. 

– Det giver mig så meget livskvalitet at ride. Når jeg sidder på en hest, kan jeg gå ud og konkurrere mod helt almindelige og raske atleter. Jeg har en kæmpe kærlighed for heste, og jeg synes, det er et helt utroligt samspil, der kan være mellem dyr og mennesker. Jolene er en speciel hest, men med det bånd, jeg har opbygget, stoler vi utroligt meget på hinanden.

Læs hele artiklen omkring Tobias i magasinet fra november 2021 eller i vores online version af magasinet Ridehesten, som du kan tilgå som abonnent. 

Copyright Ridehesten.com
Tobias og Space Fighter til DM i paradressur på Broholm i 2013, hvor de vandt sølv i grad III. Her var Tobias blot 13 år gammel. Foto: Ridehesten.com/Maria Schacht
Fakta
Om Pressalits Keep Living-pris

Pressalit A/S tilbyder fleksible køkken- og badeværelsesløsninger til mennesker med nedsat funktionsevne gennem forretningsområdet Pressalit Care, der arbejder for at fjerne begrænsninger og skabe nye muligheder for personer med handicap. Pressalits Keep Living-pris er essensen af dette arbejde - en måde at honorere para-atleter, som gennem deres sport sætter et eksempel og viser, at der findes muligheder, hvor andre måske ikke ser nogle.

Ved udvælgelsen af vinderen er der lagt vægt på årets resultater, men også træningsindsats, indstilling og det, at udøveren vurderes at være en god repræsentant for parasporten, har spillet ind. Prisen er blevet uddelt siden 2002.

Dan Boyter, som overrakte prisen, er en succesfuld erhvervsmand, som i 17 år har været en del af topledelsen i Pressalit A/S, som blev skabt af hans farfar. I dag besidder han flere bestyrelsesposter, blandt andet i en post i bestyrelsen hos Pressalit. Dans far Mogens Boyter var en af de erhvervsmænd der stod bag udviklingen af Vilhelmsborg som Det Nationale Hestesportscenter.

Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald