Træn med landstræner Nathalie zu Sayn-Wittgenstein

29-08-2017 13:58

Landstræner Nathalie zu Sayn-Wittgenstein er netop hjemvendt fra en særdeles succesfuld EM-tur, hvor det danske dressurlandshold tog sølv i holdkonkurrencen, og to individuelle bronzemedaljer til Cathrine Dufour. Men hvordan træner Nathalie selv?

Copyright Ridehesten.com
Nathalie su Zayn-Wittgenstein og Digby i slotsparken
Nyheden fortsætter efter annoncen

I bogen Digby – Fra hest til verdensstjerne, giver Nathalie zu Sayn-Wittgenstein sit svar på, hvordan man uddanner en hest til Grand Prix. Vi har her taget fat på en øvelse, der ses i flere af dressurprogrammerne, nemlig øgninger.

Ifølge fordringerne til dressur, så er kravene til en øgning, bl.a., at hesten skal bevare sit rygsving, at den skal forlænge sine trin samt sænke og strække sin hals. Det er sjældent, at Nathalie selv rider travøgninger på sine heste, og som hendes dyrlæge altid siger: En fri trav slider lige så meget på hesten som at springe en hel LA-bane.

-  I øgningerne søger jeg efter, at få mine heste til at skubbe godt af over to-tre trin, hvorefter jeg igen samler dem op gennem halve parader. Hesten skal først lære at bære sig, før den kan lære at skubbe af, fortæller Nathalie.
Det er også med til at smidiggøre hesten og udvikle dens afskub. Hesten skal ære, at når jeg driver på den i traven, skal den skubbe af fra bagparten. Og de få trin i øgningen behøver heller ikke altid være et krav om den maksimale udstrækning, som hesten kan vise.

Nyheden fortsætter efter annoncen

En korrekt øgning kan først vises, når hesten har styrke til det. Derfor er det bedre at træne antrittet til øgningen, i stedet for at lade hesten gå en øgning på en hel diagonal. Har den ikke styrken til at bære sig gennem hele øgningen, vil den som oftest lave taktfejl, fordi den ikke kan bevare afskubbet, og i stedet tager støtte i rytterens hånd.

-  Når jeg øver antrittet til øgninger, kan jeg ofte ride 2-3 øgninger over ca. tre travtrin på diagonalen eller på langsiden, inden jeg igen korter hesten ned gennem halve parader og dermed forbereder den på endnu 2-3 travtrin med øget skridtlængde. Jeg bruger også kortsiden til, efter hjørnepassagen, at bede hesten om at gå ind i en øgning, for så at korte ned igen til hjørnepassagen. Jeg rider naturligvis temposkift på cirkelvolterne, men jeg går aldrig op i en middeltrav eller fri trav på volten. For mig drejer arbejdet på volterne sig om, at have hesten i balance og at den går i selvbæring med bagbenene under tyngdepunktet, slutter Nathalie.

Grib chancen for at træne som landsholdet, Køb bogen Digby - Fra hest til verdensstjerne HER

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen