Træning af hesten i naturen

29-03-2020 12:33, af Britt Carlsen

I et tidligere nummer af magasinet Ridehesten har vi bragt en artikel, hvor fysioterapeut Rikke Riis giver gode råd til at træne hesten i naturen

Copyright Ridehesten.com
Galop anvendes til intervaltræning men absolut også til at forbedre kvaliteten af galoppen ved blandt andet at lave tempovekslinger, samt placere hoved/hals i forskellige positioner for at kontrollere at hesten er løsgjort. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Jeg vil gerne skabe opmærksomhed omkring at stimulere hesten mentalt og inddrage naturens potentiale i den ugentlige træning, indledte Rikke Riis fra Equifysio.dk sin artikel i magasinet Ridehesten. Eksempelvis kan man lære hesten at gå i vandpytter og galopere i regn, så den vænner sig til at udføre øvelser i al slags vejr. Det er synd for de ekvipager til stævne, hvor hesten render med hovedet helt skævt, fordi den ikke gider have regn direkte i hovedet. Men hvis man nu havde trænet i alle mulige tænkelige situationer, kommer regn sikkert ikke bag på nogen?

Underlag
Variation er et af de vigtigste argumenter for at træne i naturen, da forskelligt underlag stiller store krav til fysikken. Som rytter har du ansvaret for, hvad du byder hesten af udfordringer især i forhold til hvilket underlag der trænes på. Varieret underlag skærper generelt proprioceptionen (ledstillingssansen) hos hesten, og kroppen udvikles til at kunne tackle forskellige opgaver frem for kun at færdes på en plan fiberbund.

Dybt/blødt underlag er krævende for hestens sener og ledbånd og stiller krav om en del muskelaktivitet. Træning i dyb bund kan sagtens anvendes af og til, men hører ind under kategorien højintensitetsarbejde, så tiden du anvender i denne form for underlag skal være relativ kort.

Hårdt underlag øger knogledensiteten og kræver mindre arbejde af senerne. Da der ingen svævningsmoment er i skridt vil stødene fra det hårde underlag provokere hesten mindre ledmæssigt, så en del af skridtarbejdet kan fint foregå på hård bund. Træningsintensiteten i skridt er lav, så du kan med fordel skridte lange ture selv på utrænede, genoptrænings- eller ældre heste, medmindre det på baggrund af en individuel årsag er frarådet.

Stil efter at finde en gennemsnitlig bund (ikke for dyb, ikke for blød!) til trav- eller galoparbejdet over længere tid og tjek underlaget for huller, store sten eller glas inden. Vær varsom i våd jordbund/græs, da der kan være glat.

Som fysioterapeut ser jeg utroligt mange fordele ved at træne hesten i naturen. Det skaber træningsglæde hos både hest og rytter og er for langt de fleste mere inspirerende end ridehusets fire vægge. Personligt oplever jeg, at hestene får et 6. gear i terrænet pga. den naturlige fremdrift, hvilket eksempelvis kan udnyttes i form af bedre afskub, bæring og samling. 6. gear forbedrer bestemt også motivationsfaktoren for træning hos begge parter.

Copyright Ridehesten.com
Rikke Riis ejer EQUIFYSIO.DK og er uddannet human- og hestefysioterapeut. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Undgå farlige situationer
Det er vigtigt, at du opdrager din hest godt og vænner den til alle mulige situationer. Du skal have kontrol over den, hvis der opstår uventede situationer, så I ikke er til fare for jer selv og andre. Mange heste i dag er avlet lidt mere varme i hovedet (med lidt mere temperament) end for 20 år siden, men det er ingen undskyldning for at undgå at træne i naturen. Måske handler det også om, at hestene går mindre på fold og bliver understimuleret ved for meget ridehustræning og derfor ”brænder inde” mentalt?

Nogle heste kræver bare længere tilvænningstid og adfærdstræning end andre, før de overvinder spøgelserne i buskadset. Når hesten skal vænne sig til at færdes i naturen, vælger jeg altid den mindst befærdede vej/sti/område og bygger udfordringerne langsomt op. I tilvænningsfasen træner jeg hesten fra hånden i naturen med positiv forstærkning. Dette skaber tryghed og kendskab til reaktionsmønstre inden jeg placerer mig i sadlen. Det handler rigtig meget om tillid mellem hest og rytter. Det er utroligt vigtigt at kunne bevare roen og trække vejret dybt, samtidig med at man beroliger hesten i situationer, hvor flugtinstinktet indtræder hos hesten. Efterfølgende skal der anvendes ros eller godbid når hesten reagerer, som man gerne vil have det i den bestemte situation.

Ved at komme ud at se noget nyt bliver hestene modigere og klogere, da deres hjerner bliver stimuleret af masser af nye sanseindtryk. Jo flere udfordringer og stimulanser, jo mere vænner hesten sig til de forskellige påvirkninger, lyde og ændringer, hvilket bestemt også er givtigt på konkurrencebanen. På den måde kan du som rytter koncentrere sig om at ride frem for bare at være i stand til at få hesten rundt på banen

Copyright Ridehesten.com
Changementer er rigtig gode at træne i naturen, hvor der især kan arbejdes med at de er lige – altså kommer som perler på en snor, og der er større mulighed for at bevare energien hen til changementet, hvis man har behov for det. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Skovture er ikke kun søndagsridning
Dressurmæssigt arbejder jeg meget i skoven med ligeudretning, parader, tilbagetrædning, overgange, tempovekslinger, versader, traversader og ikke mindst changementer. Derudover er træning i naturen fantastisk – gerne på en længere distance eller i kuperet terræn, til at udføre intervaltræning for at forbedre konditionen. Der er utallige muligheder i forbindelse med springtræning eller lange ture i skridt på restitutionsdage. Allervigtigst er det at hesten får nogle kilometer i benene uanset niveau. Husk at ride lige meget på begge diagonaler i letridning og at skifte galoppen, så hesten eller rytteren ikke bare vælger den foretrukne.

Udfordringer i naturen
Udover forskellige former for motoriske køretøjer på vejene møder man også cyklister, der kan være svære at høre, eller en hel flok cykelryttere – sågar christianiacykler med kaleche, der virkelig kan få blodet til at pumpe hurtigere rundt i hestens årer! I skoven er det motionsløbere, mountainbikere, løse hunde, rådyr, harer, fasaner, køer eller måske endda jagt i skoven. Så uanset hvor forberedt man er – er alt uforudsigeligt i terrænet, så det handler om at være yderst opmærksom. Hvis hesten imod al forventning ikke er under kontrol, er det enormt vigtigt at have en plan B. Heste er flugtdyr og selvom man har trænet hesten utallige gange i forskellige situationer, kan der være flere årsager til at hesten bliver ustyrlig. Hav altid en udvej – tænk fremad.

Sikkerhed og hensyn
Hav gerne en telefon eller en kompagnon med når du rider ud. Fortæl folk i stalden hvilken rute og hvor lang tid du påregner at træningen tager, på den måde bliver sikkerheden skærpet.

Det er vigtigt at være et eksemplarisk forbillede i trafikken eller i skoven – og for nogle mennesker er en hest i trav eller galop enorm voldsom. Derfor bør du tage hensyn og sætte hesten ned i skridt ved forbipasserende trafik, cyklister, løbere eller fodgængere.

Copyright Ridehesten.com
Skridtarbejde, hvor hesten arbejder i en løsgjort samt korrekt form og gerne med løse tøjler er en vigtig del af enhver træning i naturen. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Vejrforhold
Tåge, morgendis, skumring, regn eller sne forringer sigtbarheden hos trafikanter, hvilket du bestemt skal tage hensyn til, når du færdes med hesten på veje. Jo før bilister opdager ekvipagen, jo hurtigere kan de reagere på at sænke farten samt trække udenom. Sørg generelt for at beklæde dig selv eller hesten med noget farverigt (der er en grund til at rigtig meget løbetøj er i stærke farver!). Anvend lygter eller refleksdækken, hvis sigtbarheden er dårlig eller der er mørkt.

Hvad sker der i rytterens krop?
Mennesket har to typer opmærksomhed, den kontrollerede og den spontane. Den kontrollerede aktiveres når der skal sorteres mange indtryk eksempelvis i bilen, på jobbet, på de sociale medier eller i fitnesscentre. For at forebygge stress er det yderst relevant at hvile den kontrollerede opmærksomhed, da den er begrænset. Aktiveres den spontane opmærksomhed vil den kontrollerede opmærksomhed hvile og restituere. Den spontane opmærksomhed aktiveres i naturen – især i skoven, parker, kystområder eller ved stranden viser undersøgelser at træningsglæden er størst. Man er til stede i nuet og bliver ikke bombarderet med indtryk. At færdes i naturen virker på adskillige folk som et afstressende frirum; mental restitution.

Ingen tvivl om at den subjektive oplevelse rytteren får ved at ride i naturen, kan skabe mental ro og entusiasme. Dette vil påvirke rytterens ressourcer positivt og samtidig smitte af på hesten – jeg ser det som en ideel win-win situation. Rigtig god fornøjelse og pas på jer selv!

Få adgang til hundredevis af faglige artikler om træning, sygdom med meget mere ved at tegne abonnement på magasinet Ridehesten. Samtidig får du adgang til den store database af artikler skrevet af fagpersoner gennem 25 år. Tegn abonnement HER

 

Læs også

Ridehesten er på vej

31-08-2013 12:06, af Signe Wiese

Det nye nummer af magasinet Ridehesten er lige på trapperne - her kan du bl.a. glæde dig til at læse ALT om EM i Herning

Hold varmen i kulden

23-12-2013 07:45, af Nina Marie Villadsen

Sne og kulde er en daglig udfordring for hestefolket her i vinterperioden, men med sund fornuft, gode råd og det rette udstyr er det ingen kunst at holde varmen i stalden eller ridehallen

Vintersmart – mode i Ridehesten

12-11-2014 08:01, af Nina Marie Villadsen

At være klædt ordentligt på, i udstyr, der både fungerer og har et lækkert udtryk er noget langt de fleste ryttere sætter pris på, og i novembernummeret af magasinet Ridehesten er der masser af inspiration at finde

Vi avler kun på vindere

07-12-2013 12:01, af Nina Marie Villadsen
Avl|

Hanne Lund og Henrik Hansen har i året 2013 haft deres hidtidigt bedste år som hesteavlere – få indblik i det avlsarbejde, der ligger bag den bragende succes

Julehilsen fra Ridehesten

24-12-2017 17:19, af Thomas Bach Jensen

Fra alle os til alle jer: Ridehesten.com, Magasinet Ridehesten og hele Wiegaarden ønsker jer alle en glædelig jul

Sådan får du springhesten til at changere

24-04-2020 10:26, af Britt Carlsen

En vigtig del af springhestens uddannelse er at lande i rigtig galop efter forhindringen, og så skal springhesten også lære at changere

Julegaven, der varer hele året

04-12-2012 07:08, af Nina Marie Villadsen
Giv en gave, der varer hele året med et abonnement på Danmarks største hesteblad, magasinet Ridehesten

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Britt Carlsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Britt Carlsen

bc@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Unghingsten Blue Hors Dalian lever ikke mere

20-05-2020 12:54, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

Hingsten Blue Hors Dalian, som tidligere på året opnåede godkendelse til afprøvning ved Dansk Varmblods Hingstekåring, er desværre død i en meget ung alder, bare 3 år gammel

Thomas Dolleris i kunstigt koma efter hjerneblødning

20-05-2020 15:36, af Annika Knudsen Lorentsen

Berider Thomas Dolleris Larsen blev den 17. maj ramt af en hjerneblødning, som er skyld i, at han nu er indlagt på Skejby Sygehus, hvor han ligger i kunstigt koma

Det blinde "føl" Maria trives og er fyldt 1 år

23-05-2020 16:59, af Annika Knudsen Lorentsen

Sidste år fik stutteri Jepha føllet Maria, som var født uden øjne, og selvom det en overgang virkede urealistisk, at hun kunne få en god tilværelse, er Maria nu fyldt et år og trives på bedste vis

Tre heste døde af Ahorn-forgiftning

22-05-2020 11:05, af Britt Carlsen

– Det er rigtig ærgerligt! Carsten Valentin fra Dyrehavegaard, har mistet tre heste som følge af Ahorn-forgiftning, og normalt er det i efteråret, man skal være opmærksom på det, men nu har det vist sig af forårsspirer også er giftige

Jeg vil gerne være ridedreng igen!

22-05-2020 13:05, af Britt Carlsen

Andreas Helgstrand er i den privilligerede situation, at han nu rider tre verdensmestre, en sølv- og en bronzevinder, og han nyder det i fulde drag. Det har givet fornyet inspiration til igen at opsøge sportslige mål

Fiontini skal have tvillinger

24-05-2020 10:26, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

Den tredobbelte verdensmester Fiontini har fået skyllet embryoner ud, og nu er to rugehopper scannet drægtige med hjerteslag, og dermed skal Fiontini have tvillinger hvis alt går vel

Det skal Daniel Bachmann nu!

26-05-2020 12:19, af Britt Carlsen

Nu er de sidste brikker faldet på plads for landsholdsrytter Daniel Bachmann Andersen, der har opsagt sin stilling på Blue Hors, for at flytte med familie og heste ind på det smukke ridecenter Kleppenhus ved Ebeltoft

Heslegård's Rismon tilbage på danske hænder

21-05-2020 16:02, af Kristine Ulsø Olsen

Grand Prix-hesten Heslegård's Rismon der i 2018 blev solgt til russiske Ekaterina Podlytkina er nu danskejet igen. Hingsten skal fremover være læremester for U25-rytteren Sandra Aagaard Hyrm

Dufour og Laudrup styrketræner på aktivitetsdag

20-05-2020 10:42, af Annika Knudsen Lorentsen

I morgen går det løs ved Dansk Ride Forbund og Trolle Companys aktivitetsdag, hvor vi skal være #aktivesammenhverforsig. Cathrine Dufour og Rasmine Laudrup har planlagt styrketræning og glæder sig til at følge med på Instagram når hele ridesporten er aktive iført flotte T-shirts, som er blevet solgt med henblik på at samle penge ind til landets klubber

Har du den perfekte PL-hest til Camilla?

19-05-2020 07:13, af Annika Knudsen Lorentsen

Pararytter Camilla Christensen, som har deltaget ved et utal af store mesterskaber, leder med lys og lygte efter den perfekte hest som hun kan ride frem mod en forhåbentlig udtagelse til PL i Tokyo næste år og måske VM på hjemmebane i 2022