Træning: Sådan går du bane

26-12-2017 09:45

Skal du deltage i springstævner? Så gælder det om at være godt forberedt på opgaven. Ude på selve stævnepladsen er det vigtigt at gå banen grundigt igennem, så du ikke rider fejl bane

Copyright Ridehesten.com

Når du har meldt dig til stævne, fået din hest eller pony frem til stævnepladsen og anmeldt din ankomst i sekretariatet, så er det tid til at fokusere på selve konkurrencen!

Vi fortæller her, hvordan du laver den sidste forberedelse, inden du rider ind på konkurrencebanen: hvordan du går bane.

En myretue under angreb
Hvis der er mange ryttere i en springklasse, kan banen mest af alt ligne en myretue under angreb. Det myldrer med ryttere, hjælpere, trænere og forældre inde på banen, og derfor kan det være svært at koncentrere sig om at gå banen på en ordentlig måde. Men det er meget vigtigt, at du er helt klar over, hvor hvert enkelt spring er placeret, og hvor du måske kan få problemer, når du rider banen igennem. Er der mange, som går bane, kan det være en fordel at vente lidt, så de fleste er ved at nå igennem banen, inden du selv starter din bane gennemgang.

Baneskitse
Skitsen over banen, du skal ride, skal være opslået ved springbanen eller udleveres i sekretariatet senest 30 minutter før klassens start. På skitsen kan du se, hvilken vej, du skal ride. Samtidig kan du se, hvilken metode klassen afvikles i, og en evt. omspringningsbane. Det er altid en god idé at kunne banen, inden man går ind til banegennemgang. Så brug først lidt tid på at lære den udenad.

Banegennemgang
Når banen bliver åben for gennemgang til fods, er det en god idé at gå banen to gange. På den måde er du mere sikker på, at du kender vejen og har lagt mærke til forhindringerne. Hvis du er så heldig, at du har din træner med til stævne, så er det altid en god idé at følges med træneren. Træneren kender dig og din pony og kan give dig gode råd til, hvordan du skal ride banen.

Hvad skal man holde øje med?

  • Se altid efter hvordan start og mål er placeret. Mange ryttere har gjort den fejl, at de ikke får redet igennem mål, men vender væk inden. Det er så ærgerlig en fejl at begå.
  • Første gang, du går banen igennem, skal du lægge mærke til, hvordan forhindringerne ser ud. Hvordan vendingerne er og afstandene mellem de forhindringer, som er opstillet tæt på hinanden. Du skal lægge mærke til, om grunden er ujævn, så din hest kan risikere at snuble, og om grunden stiger eller falder hen mod en forhindring.
  •  Anden gang, du går banen igennem, skal du forestille dig, at du rider banen. Det gør det meget lettere, når du virkelig skal ride, da det vil føles som om, det er anden gang, du rider banen.

Faste afstande
I de lettere springklasser er det banebyggerens opgave at bygge en bane, som er ukompliceret for rytterne at ride. Når klassens sværhedsgrad øges, øger banebyggeren også kravene, både forhindringernes højde og den tekniske sværhedsgrad. Med dette menes, at forhindringerne placeres på en måde, så det kræver en meget lydig og velredet pony med en god rytter i sadlen at ride banen fejlfrit.

I klasser fra LB og opefter kan banebyggeren bygge kombinationer. Det vil sige spring, som er opstillet med en eller to galopsprings afstand. En dobbeltkombination(dobbeltspring) består af to spring og en trekombination af tre spring. Ved både et og to galopspring er det udover ponyens højde, også sådan noget som forhindringstype, højde og bundforhold, som banebyggeren tager højde for, når han bygger banen. Banebyggeren kan også vælge at opstille forhindringerne med en fast afstand. Det vil sige, at forhindringerne står så tæt på hinanden, at rytteren skal ride ponyen på et bestemt antal galopspring – typisk mellem 3 og 7 galopspring. Er afstanden større, har rytteren mulighed for at regulere ponyens galopspring og få afstanden til at passe.

Husk at nyde turen
De første gange, man rider en bane i konkurrence, har man så meget at tænke på, at man helt kan glemme at nyde oplevelsen. Jo mere erfaring du og ponyen får, jo lettere er det som regel at huske også at have det sjovt imens.

Rigtig god fornøjelse med din stævnedeltagelse!

Info

Metoder
Nogle af de anvendte metoder ved springning er:
Metode A = Dette er en tidsspringning, hvor den rytter, som har færrest fejl og hurtigst tid, er vinderen. Her er ingen omspringning.

Metode B1 = Alle ekvipager deltager i en hovedspringning. Har to eller flere ryttere samme antal fejl, finder der en omspringning sted.

Metode B3 = Hver ekvipage rider en hovedspringning. Er ekvipagen fejlfri, går den straks videre til at springe omspringningsbanen.

Metode B4 = Banen er opdelt i en hovedspringningsbane og en omspringningsbane. Er man fejlfri i hovedspringningen, fortsætter man med det samme videre ind på omspringningsbanen. Tiden i omspringningsbanen startes, så snart man passerer mållinjen efter hovedspringningen.

Du kan se flere metoder i rideforbundets reglement, som ligger på www.rideforbund.dk
Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen