Træningssamling for de unge avlere

27-05-2024 06:43

VIDEO: Søndagen stod på træningssamling for en gruppe Ung i DV'ere, som mødtes til eksteriørbedømmelse og mønstring på Stutteri Lillegården. Det blev til en lærerig dag med undervisning fra DV-dommer Vicky Nortvig samt avler Jane Bech Jensen

Nyheden fortsætter efter annoncen

VM for ungavlere 2024, som i år afvikles på dansk grund på Stutteri Ask, er lige om hjørnet. I starten af juli tørner 154 unge avlere sammen for at dyste i verdenmesterskabet. Derfor er det også på sin plads med træningssamlinger for de danske kandidater, hvoraf nogle af disse inden længe bliver udtaget til Ung i Dansk Varmblods to landshold.  Dagens samling var den anden af slagsen i år, og hvor det sidste gang handlede om springning, var luppen i dag indstillet på eksteriørbedømmelse af dressurheste samt mønstring.

Stutteri Lillegården, som er beliggende ved Østbirk i Østjylland, dannede rammen om arrangementet og stillede heste til rådighed. Før der skulle kigges på levende heste, stod den dog på morgenbrød og et teorioplæg af eksteriørdommer Vicky Nortvig fra DV's avlsledelse. Hun gennemgik de lineære bedømmelser, som Dansk Varmblods dommere bruger til kåringer mm. og fortalte om diverse fokuspunkter, som er vigtige at have in mente, når man bedømmer heste. Derefter blev det tid til, at deltagerne skulle give karakterer til tre forskellige dressurheste fra Lillegården. Samtidigt bedømte Vicky også de tre hopper, og det handlede så om at komme så tæt på disse bedømmelser som muligt - akkurat som det foregår til VM for ungavlere, hvor der dog er flere dommere.

Fakta
Hvad er Ung i DV?

Ung i DV er Dansk Varmblods ungdomsafdeling for alle fra 8-25 år. Ung i DV har til formål at udbrede viden og kendskab om heste samt uddanne fremtidens avlere. Organisationen ønsker desuden at skabe et fællesskab omkring heste, som alle kan være med i uafhængigt af niveau og økonomi. Inge Madsen, som er formand for DV's avlsledelse, har gennem mange år været ansvarlig for Ung i DV og går til opgaven med stor ildhu.

Fold up

Også kongedisciplinen skulle øves
Mønstring kaldes populært for kongedisciplinen til VM'et, og det er da også her, at teorien for alvor bliver erstattet af en praktisk konkurrence. Her er det ikke hesten, men mønstreren, der gives karakter til, og der skal fokuseres, når hesten skal fremvises på bedste vis på den trekantede mønstringsbane. I dag skulle deltagerne under Jane Bech Jensen, mangeårig DV-avler og erfaren mønstringsdommer til VM for ungavlere, og Inge Madsens kyndige øjne hver især mønstre fire forskellige heste, som bød på forskellige udfordringer; lige fra dvaskhed til lidt for meget spænding. Der blev diskuteret tøjleføring, løbstempo, korrekt opstilling af hesten og meget mere, og da klokken nærmede sig 15, kunne de unge avlere tage hjem efter seks timers intensiv, men også hyggelig, træningssamling.

Aya, Cecilia og Anne-Louise deltog alle til dagens samling - hør dem fortælle om oplevelsen her (i ly i ridehuset fra den voldsomme regn):

Hvis du også drømmer om at lære mere om bl.a. heste, avl og mønstring, så er der flere træningssamlinger i vente - og man behøver ikke at være medlem af Ung i DV. Følg med på Ridehesten.com og Ung i DV's Facebook- og Instagramside, hvis du vil vide, hvornår de unge avlere igen mødes.

Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen