Tragisk uheld: Hest skudt af jæger

16-05-2017 19:51

En unghest måtte tirsdag lade livet ved Vinderup i midtjylland efter en jæger formentlig har mistet kuglefang(skudt forkert)

Islænderen Spíra fra Søgård e. Grimur frá Efsta-Seli/Fifa Vom Störtal måtte tirsdag lade livet efter den store bukkejagt i dag har sat ind, hvor  en jæger efter alt at dømme har mistet kuglefang.

Tirsdag morgen skulle dyrlægen ankomme til Stutteri Søgård Islandsheste. Fire ungheste skulle scannes inden de skulle til hingst – og Spíra var én af dem, men kun tre heste kom til leddet, da Nina tirsdag morgen kaldte. Spíra stod stadig nede på folden, tæt ved læskuret. Hurtigt blev det klart, at Spíra blødte ud af den ene side, og nødtvungen lykkedes det at få hende trukket op til stalden, hvor det står klart, at der er tale om et skudhul. Den blot 3-årige islænder, der var i stærke smerter og chok, fik et ordentlig skud morfin, og hastigt transporteret til Ansager Dyrehospital.

Dyrlægerne på Ansager var i første omgang bekymret over der intet udgangshul var. De var nød til at åbne Spíra op for at se skadens omfang – der desværre var alt for store til at Spíra kunne overleve, og dyrlægerne var nød til at aflive hende.

I videoen nedenfor ses Spíra stærkt forpint af sine smerter efter at være ramt af et vådeskud 

Ridehesten.com har i dag talt med Nina Rosén som fortæller, at der er masser af jægere rundt om stutteriet, men der har aldrig før været et problem. Hestene går ude hele døgnet og bliver selvfølgelig ikke taget ind, når der er jagtsæson.

Det er et stort tab for Nina, Spíra fra Søgård stod for at skulle kåres efter førsteklasses forældre, ligesom hun skulle til hingst. Nina håber, at dette kan være en bøn til at alle jægere om at være mere påpasselige, når de er på jagt i nærheden af heste.

Ingen har endnu givet sig selv tilkende, men episoden er selvfølgelig meldt til politiet.

Info

Hvorfor er kuglefang vigtigt?
Kuglefang er nødvendigt at have med i overvejelserne inden man afgiver skud. Dels fordi man kan skyde ved siden af eller lave gennemskud.
De basale regler for kuglefang:
1. Du skal altid have kuglefang.
2. Hav et kuglefang tæt på målet, der er højere og bredere end målet du skyder efter.
3. Skud fra tårn kræver generelt højere kuglefang. De korte afstande ved forbiere har højere opspringshøjde for kuglen, og dermed er højere kuglefang nødvendig. Selv om kuglen har lavere hastighed og energi er den slet ikke ufarlig.
4. Skud fra skydestok kræver generelt lavere kuglefang. Men pga. kuglens højere hastighed og energi er kuglen dødsensfarlig.
Hvorfor er kuglefang så bidende nødvendigt?
Når du vælger at klemme aftrækkeren og lade skuddet gå, så forlader et projektil på ca. 10 gram mundingen med en hastighed på ca. 3.000 km/t. Det svarer til den samme mængde ”anslagsenergi” fra en knallert på 100 kg, som rammer noget med en hastighed på 30 km/t.
Sikkerhedsafstanden på et riffelprojektil er 5 km!
Når projektilet afgives mod bukken, skal der være et område bag denne, som kan opfange projektilet. Du skal også tænke kuglefang i tilfælde af forbiskud eller mulig ændring af kuglebanen pga. gennemskud af bukken eller projektilet rammer kviste, græsstå eller andet som kan påvirke projektilet på sin vej til målet. Jægeren skal altså have det fulde overblik over området, herunder kunne se, hvor projektilet slår ned.
Skov er ikke kuglefang!

Kilde: minjagtguide.dk/jægernesmagasin.dk
Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald