– Jeg mistede mine to heste til herpes

07-06-2021 18:33

Marie Helene Rigård Rohleder

Da Stutteri Svalegaard i slutningen af marts blev ramt af den frygtelige herpesvirus 1, blev hesteejer Kirstine Ringsborgs liv ødelagt på blot en uge. Efter et ubarmhjertigt og ødelæggende sygdomsforløb måtte hun aflive sine to elskede heste samme dag 

Copyright Ridehesten.com
Gigant og Kirstine. Foto: privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Torsdag den 18. marts var Kirstine Ringsborg på 49 år ude at ride en dejlig ridetur på sin dansk varmblodsvallak Don. Det var sidste gang, at Kirstine Ringsborg så sin ven gennem 6 år være rask og rørig. Dagen efter havde Don 39,5 i feber, og om lørdagen ringede Kirstine til dyrlægen. 

Kirstine er pensioneret, men hun har altid passet og redet heste. Hun nåede at stå på Stutteri Svalegaard i Snedsted med sine to dansk varmblods vallakker i 1 år før, at den frygtelige herpesvirus 1 brutalt tog det fra hende.  

– Don og Gigant holdt mig i gang. Hestene har altid været hele mit liv. Jeg brugte mange timer sammen med dem hver dag, fortæller en berørt Kirstine Ringsborg. 

Kun tre dage efter at Don havde fået feber stod Kirstines anden hest Gigant, som hun havde ejet i 13 år, med feber. Begge heste fik febernedsættende medicin, og dyrlægen tog blodprøver, som blev sendt til laboratoriet for at teste for herpesvirus. 

Det var helt forfærdeligt at se på, hvordan de blev mere og mere usikre på benene og væltede næsten i boksen, fortæller Kirstine. 

Men det var først om onsdagen, seks dage efter at Don stod med feber, at dyrlægen kunne konstatere, at der var tale om herpesvirus 1.

Nyheden fortsætter efter annoncen

I mellemtiden var begge heste blevet slinger, de var tykke i benene og havde svært ved at tisse. Kirstine forsøgte at køle ben og penis, og trække forsigtigt med hestene, men de blev mere og mere slingre i kroppen. 

Copyright Ridehesten.com
Don. Foto: privat

– Det gik sindssygt hurtigt, og det var helt forfærdeligt at se på, hvordan de blev mere og mere usikre på benene og væltede næsten i boksen, fortæller Kirstine. 

Torsdag morgen, præcis en uge efter at feberen ramte, lå Don ned i boksen, og dyrlægen kunne intet stille op.  

– Begge mine drenge blev aflivet torsdag d. 25 marts. De var mit et og alt. Jeg gennemlever en hesteejers værste mareridt, og det gik bare så sindssygt stærkt, fortæller Kirstine. 

Her et par måneder efter går der ikke en dag, hvor Kirstine ikke tænker på Don og Gigant. Hendes største drøm er at få en ny hest, men økonomien begrænser hende. 

– Ane og alle de andre på Stutteri Svalegaard har støttet og hjulpet mig helt enormt. Også selvom de gennemlevede deres eget herpeshelvede. Jeg håber, at jeg en dag kan blive hesteejer igen, siger Kirstine Ringsborg. 

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen