Tvillingeføl fylder 8 uger på trods af hårde odds

30-08-2019 13:58

Annika Knudsen Lorentsen

Fredag fylder de to søde tvillingeføl Azizos og Arsu e. Action Man Ask Z/Lagavulin 8 uger, og det er noget som glæder avler Alice Nielsen, som ellers har mødt mange udfordringer med tvillingeføllene

Copyright Ridehesten.com

Det var noget af et chok som avler Alice Nielsen og hendes mand Dánial Bærentsen fik, da avlshoppen Celine e. Lagavulin/Darco, som Alice har lånt af sin veninde, skulle fole den 5. juli i år. For selvom man intet havde set på scanningerne af hoppen, viste det sig pludseligt at der var tvillinger på vej. 

To små hingsteføl e. Action Man Ask Z blev født, Azizos og Arsu, og en svær tid gik både hestene og avleren i møde. 

– Begge føl har været dødsdømt to gange og der har simpelthen været så mange udfordringer med at have tvillinger, fortæller Alice og fortsætter: 

– De har været indlagt i 14 dage. Vi troede egentligt, at de havde klaret de første 14 dage, så var alting godt, men så fik den ene følsyge. Og da følene blev født, var særligt det ene føls ben meget underdrejede og skæve. 

Copyright Ridehesten.com

I dag er føllene 8 uger gamle, og ejeren kan glæde sig over at stå med to flotte hingsteføl. 

– Vi har haft specialister på og vi har virkelig kæmpet for de to. Men nu skal smeden først se dem om en måned, da de heldigvis begge står som de skal på benene og ellers har det godt, fortæller Alice. 

Copyright Ridehesten.com

Alice påpeger at det bestemt ikke er ideelt at få tvillingeføl, og at det er vigtigt at få hoppen scannet grundigt. Det var dog ikke nok i dette tilfælde, da man ikke opdagede tvillingerne på scanningen. 

Hun opfordre også alle avlere til at sætte sig grundigt ind i hvilke forholdsregler man kan tage sig inden føllet kommer til verden, uanset om det er tvillinger eller ej. 

– Det er en god idé at få vurderet kvaliteten af råmælken, ligesom jeg også vil opfordre alle til at tage temperatur dagligt. Det var grunden til vi kunne behandle følsygen, fortæller Alice. 

Derudover opfordre Alice også alle til at tegne en forsikring, så man er bedst muligt dækket ind i forhold til både hoppe og føl. Et godt forhold til sine lokale dyrlæger og specialister er alt afgørende mener Alice:

– Mærk efter en ekstra gang inden du lader føllet aflive, når dyrlægen dødsdømmer det, ser føllet rask ud, så lad vær. Lad tvivlen komme føllet til gode. Det har vi gjort, det har været en rutsjebanetur, men vi er glade og lykkelige for at de har klaret sig til nu. De er vores små ønskebørn, slutter Alice af. 

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner