Udstyrskontrol ved mesterskaber

14-08-2020 14:30

Britt Carlsen

Dansk Ride Forbund har valgt, at ponyer og heste, ved sidste uges mesterskab i dressur for junior- og ungryttere i Ringsted og denne weekends mesterskab for ponyer i dressur på Hovgaard skal gennem en udstyrskontrol

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

I to år (2014 og 2015) har ca. 20 engagerede TD’ere foretaget registrering af hestenes optømning ved stævner fordelt over hele landet og flere discipliner. Indsamlingen af data har haft til formål at lave en undersøgelse af, hvilket udstyr heste og ponyer bærer i sporten, samt om effekten af det udstyr kan ses på hesten/ponyen.
Det er et prisværdigt arbejde, som forbundets TD’ere har udført på over 3.000 heste, og den efterfølgende statistiske behandling af data, har resulteret i en artikel i det meget anerkendte Equine Veterinary Journal.

Undersøgelsen viste, at knap 10% af hestene i undersøgelsen havde mundsår. Det medførte bl.a. reglen om næsebåndets stramhed. Hestevelfærd er naturligvis et fokusområde for rideforbundet. I det kommende nummer af magasinet Ridehesten bringer vi et interview med forbundets direktør Morten Rodtwitt, hvor han bekræfter, at hestevelfærden er et grundelementet i forbundets eksistens.

Derfor er der i år blevet indført udstyrskontrol ved mesterskaberne i dressur i sidste weekend i Ringsted og i denne weekend på Hovgaard, hvor ponyrytterne er samlede. Hestene/ponyerne blev vist uden sadel og benbeskyttelse, og iført stævnetrense/-bid. Og flere udstyrskontroller følger ved de kommende mesterskaber i springning. Samme kontrol kendes i øvrigt fra de internationale stævner for at sikre, at hestene er ”fit to compete”.
Langt hovedparten af både heste og ponyer var konkurrenceklare, og som man kan se på ridehesten.com, er mesterskaberne i fuld gang på Hovgaard. Nogle heste og ponyer fik dog ikke den teknisk delegeredes blå stempel til at deltage i mesterskaberne.

I de kommende numre af magasinet Ridehesten tager vi pulsen på hestevelfærden i samarbejde med ryttere, trænere og rideforbundets officials.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner