Vaccination af heste mod hesteinfluenza

12-02-2015 12:02, af Nina Marie Villadsen

Når dyrlæge Mette Uldahl vaccinerer en hest mod hesteinfluenza, stiller ejeren ofte mange spørgsmål om alle mulige ting vedrørende vaccinationen – her er svarene

”• Hvornår skal hesten vaccineres igen?
- Nationale stævner
Hvis hesten er basisvaccineret med booster-vaccination, og starter nationale stævner i Danmark, skal den have én årlig re-vaccination, -senest på årsdagen efter sidste vaccination.
Internationale stævner
Hvis hesten starter internationale stævner under FEI skal den sidste vaccination hesten har fået være givet under 6 måneder og 21 dage før ankomst på stævnepladsen.
FEI stiller altså også kun krav om årlig re-vaccination, men i praksis vil nogle internationalt aktive stævneheste have brug for to årlige re-vaccinationer for at indfri ovenstående krav.

Hvordan er det lige med basisvaccination af heste, der ikke er vaccineret tidligere?
- Gældende i dag
En hest skal basisvaccineres mod influenza med 2 vaccinationer med mindst 21 dage og højst 92 dages mellemrum. Herefter skal den have en booster-vaccination mindst 5 måneder og højst 6 måneder og 21 dage efter  den anden basisvaccination, i henhold til vaccinens godkendelse.
Hesten skal herefter vaccineres årligt (re-vaccination) -senest på årsdagen efter sidste vaccination.
Overgangsordninger i DRF og FEI fra 2012 og 2005
Til nationale stævner gælder det, at heste der har påbegyndt deres basisvaccination før 31 december 2012 kun skal have to basisvaccinationer med 21-92 dages mellemrum (ingen krav om booster-vaccination), hvis de herefter har fået en regelmæssig årlig re-vaccination senest på årsdagen efter sidste vaccination.
Til internationale stævner gælder det for heste, som er basisvaccineret før 2005.

Hvornår kan man ride på hesten igen?
- En vaccination er en provokation af immunforsvaret, så hesten skal og vil reagere i kroppen og have større eller mindre symptomer på indsprøjtningen.  Hovedparten af hestene får en temperaturstigning inden for de første 24 timer efter indsprøjtningen. Det kan være ganske lidt, så man opdager det sjældent som ejer. Nogle heste bliver lidt trætte eller sløve i 24-48 timer efter vaccinationen, og enkelte får kraftigere symptomer.
Ofte kan man som ejer ikke umiddelbart vurdere, om ens hest har mindre symptomer på vaccinationen. En god guideline er, at man ikke skal belaste hesten de første 24-48 timer efter en vaccination. Man kan godt skridte en tur på hesten eller ride den let dagen efter vaccination, hvis den virker frisk, men heller ikke mere.

Hvor tidligt kan man starte stævne efter en vaccination?
- En hest må ikke være vaccineret senere end 7 dage før ankomst på stævnepladsen.

Kan der opstå bivirkninger?
- Ja, hver gang man behandler en hest med medicin eller en vaccination skal man vide, at der er en effekt (virkning), men der er også altid en eller flere bivirkninger!
I forbindelse med vaccinationer vil der hos mange heste være mindre bivirkninger, som beskrevet ovenfor i afsnittet om ”hvornår kan jeg ride på min hest igen”. 
I sjældnere tilfælde kan der opstå mere alvorlige bivirkninger:
Hesten kan hæve på halsen lige hvor vaccinen er sprøjtet ind. Det betyder noget for hestens brug som ridehest, man kan ikke ride på den, før hævelsen er aftaget, da det generer hesten. Der kan være smerte i forbindelse med hævelsen, det kan gøre hesten meget skidt tilpas.
Hestene kan også - i endnu mere sjældne tilfælde - reagere kropsligt på selve vaccinen, så den bliver påvirket negativt i hele kroppen i en kortere eller længere periode efter vaccinationen. Det kan f.eks. være i form af diffus muskelstivhed eller smerte.
Meget sjældent oplever man, at hesten reagerer allergisk på et indholdsstof i vaccinen og får et anafylaktisk chok.
Hvis hesten viser tegn på bivirkninger efter en vaccination, skal man konsultere sin dyrlæge. Dyrlægen vil vurdere, om der er behov for behandling af hesten, og kan samtidig indberette bivirkningen, så vaccineproducenten gøres opmærksom herpå.

Der er dog ét spørgsmål, som meget sjældent bliver italesat af hesteejerne:

Hvilken vaccine bruger du til min hest?
På det danske marked findes der mange forskellige vacciner mod hesteinfluenza. Som hesteejer, tænker man umiddelbart ikke over, om der er forskel på de vacciner, der er på markedet, - men der er forskel:
Når man vaccinerer en hest, sprøjter man en væske ind i hesten, som indeholder specifikke viruslignende stoffer, der får hestens immunforsvar til at reagere, som om vaccinen er en sygdom, eksempelvis hesteinfluenza. Hestens immunforsvar kan herefter hovedsagligt reagere på to forskellige måder:

• Ved at stimulere særlige T-celler til at angribe de viruslignende stoffer.

• Ved at danne antistoffer mod sygdommen.

Nogle vacciner får mest immunforsvaret til at danne antistoffer - andre provokerer både dannelsen af antistoffer og T-celler. Begge dele er med til at beskytte hesten mod virussygdommen i en periode frem i tiden.

Hestens immunforsvar danner individuelle typer antistoffer, afhængigt af hvilke specifikke virusstammer vaccinerne indeholder. Det har betydning, fordi det virus, som giver hesteinfluenza, ændrer sig med tiden, ligesom eksempelvis menneskeinfluenza.

Som menneske ved man, at hvis man har været syg af influenza et år, vil man ikke nødvendigvis være beskyttet af antistofferne fra sidste år ved næste års udbrud af influenza, da virus kan have ændret sig i løbet af året. Når virus har ændret sig, genkender antistofferne i kroppen fra året før ikke altid den ændrede virus. I det tilfælde kan sygdommen angribe kroppen igen.

Hos hestene ændrer influenzavirus sig heldigvis ikke så hurtigt som hos mennesker, derfor skal hestevaccinerne heller ikke opdateres årligt med nye virusstammer, som menneskevacciner skal, men hen over nogle år sker der alligevel så stor en ændring i virus, at det kræver en opdatering af virusstammerne i vaccinerne, hvis vaccinen skal blive ved med at virke optimalt mod moderne influenza virusstammer.

Den internationale organisation ”OIE” (World Organisation for Animal Health) anbefaler hvert år, hvilke virusstammer en opdateret hesteinfluenza bør indeholde. Disse anbefalinger henholder Fødevarestyrelsen sig også til.

I 2010 anbefalede OIE, at de europæiske hestevacciner - herunder danske - burde indeholde en ekstra virusstamme kaldet ”Clade 2”, fordi stammen er årsag til stort set alle udbrud af hesteinfluenza i Europa i de seneste år, også Danmark.

Det tager tid og koster penge for vaccineproducenterne at udvikle og få godkendt en opdateret vaccine, der indeholder de moderne virusstammer. Derfor er det først i år muligt, at vaccinere heste med en opdateret vaccine, som indeholder ”Clade 2”.

Jeg vil personligt anbefale, at man vaccinerer sine heste med en opdateret vaccine, der giver bedst mulig beskyttelse i henhold til OIEs anbefalinger.”

Artiklen er skrevet af dyrlæge Mette Uldahl, Vejle Hestepraksis, Fagdyrlæge i sygdomme vedr. Heste.

Kilde: pressemeddelelse

Læs også

Vaccination eller ej mod herpesvirus?

04-05-2018 08:05, af Britt Carlsen

Der findes en vaccination mod herpesvirus, og det har fået mange hesteejere til at overveje, om det er løsningen i forhold til de nuværende problemer med sygdommen

Begræns smittefaren med vaccine

31-10-2016 15:11, af Britt Carlsen

At skabe gode sundhedsvilkår for hestene i stalden handler også om at sygdomsforebygge. Nogle luftvejslidelser er det muligt at vaccinere imod, og et udbrud af influenza kan sætte en stopper for al stævnedeltagelse 

Hvordan er det nu med vaccination?

08-10-2016 17:53, af Kristine Ulsø Olsen

Der er krav om, at hesten skal være vaccineret for at deltage i ridestævner, men også heste, der ikke går stævner bør vaccineres mod influenza især såfremt hesten står i stald med flere andre heste, men hvordan er det nu lige at reglerne er?

Hestehandlere går sammen i forening

06-12-2010 12:26, af Thomas Bach Jensen
En gruppe danske hestehandlere vil danne en forening mod nye regler og omkostninger i forbindelse med salg og transport af heste

Refleksionsmøder for springofficials

08-10-2015 11:57, af Thomas Bach Jensen

I slutningen af oktober er det igen tid til Springudvalgets refleksionsmøder for springofficials, hvor der lægges op til åben dialog om og livlig debat om emner som økonomi, springmaterialer, generelle regler for afvikling af stævner, stilspringning og meget mere

Så er Hesteloven vedtaget!

23-02-2017 11:10, af Britt Carlsen

Dagen i dag har hele hestesektoren ventet på siden 2007 - nu er hesteloven revideret, og det betyder landets hesteejere ikke står foran en investering på 3 til 4 milliarder for at overholde rigide regler

Kan du reglerne for hold af heste i Danmark?

13-02-2013 06:32, af Nina Marie Villadsen
Alle, der beskæftiger sig med heste, skal forholde sig til en lang række love og regler, herunder EU–regler om bl.a. transport, foderhygiejne, ejerforhold, konsumstatus og hestepas m.m.

Hvad må jeg til hest i naturen?

16-06-2017 12:11, af Cecilia Lindahl

Nu er foråret og snart også sommeren over os. For ryttere betyder det lydt til at opleve naturen fra hesteryggen, om det så gælder den grønne forårsskov eller ved stranden - men husk der er regler, som skal overholdes

Er du dopet?

25-03-2015 07:58, af Nina Marie Villadsen

Hvis du er i tvivl om reglerne for antidoping er Anti Doping Danmarks nye håndbog ”Antidoping og mig 2015” helt sikkert noget for dig 

Godt og lovligt afsted når dyret skal med

28-05-2014 13:15, af Rikke Larsen

Tirsdag aften afholdte Dansk Varmblod region 7 tema-aften om transport af heste

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Berider Finn Greve er gået bort

07-08-2020 07:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

En af Danmarks mest anerkendte dressurtrænere Finn Greve er gået bort 

Sara Astrup: Et spark kan have store konsekvenser

01-08-2020 15:19, af Annika Knudsen Lorentsen

18-årige Sara Astrup blev i midten af juni sparket af en hest, og da hun så nyheden hvori pararytter Camilla Christiansen opfordrede folk til at tænke ekstra over sikkerheden, besluttede hun, at også hun ville dele sin historie med vores læsere – og selvom det kunne være gået meget værre for Sara, var det alvorlige kvæstelser den unge rytter pådrog sig

Dyrkningsforbud kan medvirke til flere giftige planter

02-08-2020 15:16, af Annika Knudsen Lorentsen

Fra 2022 indføres der et forbud mod at dyrke visse engarealer, og det kan betyde, at der fremover kan være større chance for, at marken, og dermed høet, indeholder giftige planter, da disse ikke kan fjernes kemisk. Brandbægere er en af de planter, som er et stort problem på de danske græsningsarealer, og planteavler Ann Louise Worsøe Jørgensen understreger, at det er vigtigt at gøre en indsats for at bekæmpe planten

Auktion: Føl solgt til danske og udenlandske ryttere

06-08-2020 18:33, af Annika Knudsen Lorentsen

Campen Auktioner har for første gang været værter for en online følauktion, Unique Jumping Foal Auction, og selvom antallet af solgte føl godt kunne have været højere, ser auktionarius tilbage på en auktion med flere vellykkede salg til dygtige danske ryttere, såvel som udenlandske

Heste kan hjælpe i behandling af coronavirus

05-08-2020 12:52, af Merete Haahr

I Argentina har man netop iværksat et forsøg baseret på antistoffer fra heste, til behandling af patienter med coronavirus. Håbet er, at en ny vaccine kan hjælpe til at reducere virkningerne af virussen for de personer, der er meget syge med COVID-19

Søren Pedersen har brækket benet

08-08-2020 19:22, af Britt Carlsen

I denne weekend er Imke og Søren Nørgaard Pedersen vært for et stort stævne på deres smukke rideanlæg nær Wildeshausen i Tyskland. Søren kom i dag ud for et uheld på opvarmningen, og nu er han på krykker

Anders Hoeck sikkert i front i juniormesterskabet

07-08-2020 20:54, af Annika Knudsen Lorentsen

Ved mesterskabsstævnet hos Ringsted Sports Rideklub har også juniorrytterne været i aktion i deres første klasse ved Agria DRF Mesterskabet 2020, og her har Anders Uve Sjøbeck Hoeck lagt sig sikkert i front

Benedikte Rie Truelsen: Livsglæde betyder meget

02-08-2020 10:33, af Annika Knudsen Lorentsen

Den 21-årige nordsjællandske springrytter, Benedikte Rie Truelsen, har valgt at ride på fuldtid, da hun gerne vil bruge sin tid på det hun brænder for og elsker at arbejde med

Van Olst-hingstene gør rent bord

04-08-2020 09:01, af Thomas Bach Jensen

Det har været en succesfuld stævneweekend for Anne og Gertjan Van Olsts dressurhingste i weekenden med bl.a. to meget flotte Grand Prix-debuter

56 års avlsarbejde sluttede med en sølvmedalje

06-08-2020 17:12, af Kristine Ulsø Olsen

10 veloplagte hopper deltog i dag ved afslutningen på Dansk Varmblods stationsafprøvning i Frederiksværk. To medaljer blev uddelt, blandt andet til dagens hoppe, Østersøens Zackima, som for avler Bent Povlsen var afslutningen på 56 års avlarbejde