Vilde heste genopretter naturen

27-07-2020 07:15

Marie Helene Rigård Rohleder

De vilde exmoor ponyer i Mols Bjerge er med til at skabe mere biodiversitet og vild natur. Blandt andet sørger de for, at holde græsset nede så nye blomsterarter får sollys til at blomstre op 

Copyright Ridehesten.com
Arkivbillede af exmoor ponyer. Foto: Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Kom ud og oplev den danske natur! 
I de senere år er der begyndt at blive sat store vilde pattedyr ud forskellige steder i den danske natur. Det kaldes rewilding, og formålet er at genoprette naturområder, så de kan udvikle sig, uden at vi mennesker behøver gribe ind.

Tag eksempelvis en tur til Sydlangeland eller Nationalpark Mols Bjerge på det sydlige Djursland og oplev vildtlevende okser og exmoor ponyer. I Mols Bjerge har der siden 2016 levet en flok på 16 exmoor ponyer, og på Langeland består flokken af omkring 60 individer. 

Specielt ved Mols Bjerge bliver rewilding projektet fulgt tæt af flere forskere. De ønsker at kunne kortlægge, hvordan eksempelvis vilde heste og okser påvirker områdets planter, blomster og insektliv. 

I et interview til dr.dk udtaler naturvejleder og museumsinspektør fra Naturhistoriske Museum i Aarhus, Morten D. D. Hansen: 

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Det er ukendt territorium. Ingen ved, om de her heste og okser vil kunne holde landskabet åbnet. Det bliver spændende at finde ud af, siger Morten D.D. Hansen, som kan konstatere, at området blomster. 

Hestene holder nemlig græsset nede, så der kommer lys nok til de blomster, der ikke kan tåle skygge. 

- Vi får et landskab, der lige nu blomstrer hæmningsløst, siger Morten D. D. Hansen til dr.dk. 

Læs meget mere om, hvor du kan opleve Danmarks vilde heste henne her. 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen