Vilja er opereret for sjælden lidelse (video)

15-12-2020 10:31

Annika Knudsen Lorentsen

Islænderføllet Vilja blev født med skæv mule og lidelsen Wry Nose. Ofte vil man nok opgive et sådan føl, men ejerne af hoppeføllet har besluttet, at hun skal have en chance, og derfor er hun blevet opereret i håb om, at hun kan få et godt liv

Copyright Ridehesten.com
Vilja efter operationen til venstre og Vilja da hun var yngre før operationen til højre. Foto: Privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Lidelsen, som det søde islænderføl Vilja fra Stutteri Limfjorden på Mors er født med, kan forekomme hos både køer, lamaer og heste, og man ved ikke præcis hvad det skyldes. Det formodes dog, at det kan skyldes en dårlig placering i livmoderen, som dermed forårsager skaden. 

Heste født med denne lidelse bliver ofte aflivet, men det gælder ikke Vilja, for ejerne har besluttet, at hun skal have en chance. 

– Jeg har altid haft et stort dyrehjerte, og da jeg skulle beslutte om hun skulle leve eller dø, kunne jeg bare ikke aflive hende, fortæller Christina Østergaard fra Stutteri Limfjorden og fortsætter:

– Ofte vil føl født med denne lidelse ikke spise, men det gjorde Vilja, og når hun gerne ville leve, så skulle hun have lov. Hun havde viljestyrken, og det er også med inspiration fra netop det, at hun har fået navnet Vilja. 

Projekt operation
Den skæve mule, som Vilja er født med krævede en operation, og derfor skulle Christina nu i gang med at finde en dyrlæge der ville operere hende. 

– Det har været lidt vanskeligt at finde en dyrlæge i Danmark, og det startede egentligt med, at vi fandt en i Sverige, men her var prisen meget høj, forklarer Christina og fortsætter:

– Via min egen dyrlæge får jeg så kontakt til Ansager Hestehospital, som er rigtig gode til kirurgi, og vi blev enige om, at det godt kunne prøves. På det tidspunkt var Vilja kun 14 dage gammel. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Selvom Christina allerede dengang lavede en aftale med hestehospitalet, så er der gået mange måneder før operationen kunne finde sted. Dyrlægerne ville nemlig have tid til at undersøge hvad de skulle gøre og hvilke risici der kunne være i forbindelse med operationen. 

Havde svært ved at følge trit
Som månederne gik fik Vilja sværere og sværere ved at følge trit med de andre føl, og hun stod mest med de andre hopper og sin mor. Derfor kontaktede Christina midt i november igen Ansager, for at høre om det snart var muligt med operationen. 

Der går så nogle uger, hvor Christina er bange for, at hospitalet vil springe fra, men i forrige uge tikker beskeden ind. Vilja kunne blive opereret, 7 måneder gammel.

I torsdags gennemgik hoppeføllet operationen, som tog tre timer, og hun er nu ved at komme sig på dyrehospitalet, og som det går, kan hun vende hjem inden jul. 

Operationen virker vellykket
Christina ved ikke præcis hvad dyrlægerne har gjort, men Viljas mule er blevet rettet op, og hun står pt. med skinner og skruer, som skal holde det hele på plads. 

– Hun både spiser og drikker fint, og virker ved godt mod. I mandags tog de kontrolrøngten af hende, og hun er ikke særlig hævet efter operationen. Hun virker heller ikke irriteret af skinnerne som sidder på siden af kæberne. Dyrlægen er godt tilfreds med operationen og måden hun takler det hele på, slutter Christina, som desuden fortæller, at Vilja skal blive hos hende. 

TV Midt Vest har været med Christina på besøg hos Vilja, og det kom der blandt andet videoen nedenfor ud af. 

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen