World Toelt 2014 (video)

23-02-2014 17:20

Rikke Larsen

Tribunerne var fyldte og stemningen på kogepunktet, da der lørdag blev afviklet finaler ved World Toelt 2014 i Odense

For 7. gang blev der afholdt World Toelt for islandsheste i Arena Fyn. Formålet med World Toelt er at skabe en inspirende messestemning og et alsidigt program, hvor man som tilskuer for mulighed for både at se flotte hingste og nogle af verdens bedste sportsekvipager. Derudover har denne World Cup også til formål at hylde alt det bedste ved den islandske hest.

Afviklingen af konkurrencerne forgik på en oval bane i Arena Fyn, hvor 3-5 dommere giver points fra 0-10 for hver opgavedel. Hestene bliver vurderet på gangarternes takt og tempo, og hestens form og bevægelse. Lørdag eftermiddag var det tid til de spændende A-finaler.

Første A-finale var Malergrossistens T.2 som var en tøltklasse med tølt for løse tøjler, hvor islænderen skulle vises i roligt og langsomt tølt tempo, valgfrit tempo og til sidst tølt for løse tøjler, hvor rytteren skulle samle begge tøjler i én hånd. Der var stor jubel i hallen, da det blev en dansk vinder i klassen - Annika Skrubbeltrang og Godi frá Hvoli, da vandt med 6,88 point. Det blev dog en dramatisk finale i det to ryttere blev diskvalificeret i den sidste arbejdsopgave, den ene af disse ryttere var danske Sys Pilegaard. På andenpladsen kom Freija Puttkammer og Blettur von Ellenbach med 6,75 point foran Jolly Schrenk og Glæsir von der Igelsburg med 6,54 point og Magnus Skúlason og Aspar frá Fróni med 6,29 point på fjerdepladsen.

Herefter var det tid til Dansk Hestesforsikrings V.1 A-finale, som var en svær firgangsklasse, hvor ekvipagerne skulle vise skridt, trav, galop, arbejdstempo tølt og frit tempo tølt. Rækkefølgen af gangarterne var valgfri. Denne klasse blev suverænt vundet af den tyske ekvipage Frauke Schenzel og Óskadís vom Habichtswald med 7,60 point foran Snorri Dal og Vignir frá Selfossi med 7,20 point. På tredjepladsen kom en dansk ekvipage - Sys Pilegaard og Óskar frá Akureyri med 6,83 point foran den regerende verdensmester for ungryttere Johanna Beuk og Merkur von Birkenlund med 6,70 point og Nils-Christian Larsen og Viktor fra Diisa med 6,36 point på femtepladsen.

Equsanas F.1 A-finale var den sværeste femgangskonkurrence med skridt, tølt, trav, galop og flyvende pas. Det blev en meget tæt finale, hvor der under den flyvende pas var en magisk stemning i hallen. Med en margin på kun 0.09 point vandt Agnar Snorri Stefánsson og Baldur vom Hrafnsholt med 6,95 point foran Magnus Skulason og Símon frá Efri-Rauðalæk med 6,86 point. På tredjepladsen kom Jolly Schrenk og Bjalli von Berlar med 6,72 point, herefter fulgte Frauke Schenzel og Fylkir vom Kranichtal med 6,50 point og Jakob Sigurdsson og Alur fra Lundum II med 6,09 point, mens sjettepladsen blev vundet af Eva-Karin Bengtsson og  Nör von Bucherbach med  5,90 point.

Sidste A-finale var Topreiters T.1, som var en svær tøltklasse, hvor ekvipagen skal vise tølt i tre tempi. En omgang med langsomt tempo, en omgang med langsomt tempo på kortsiden og middeltempo på langsiden, og til sidst en hel omgang i frit tempo. I denne klasse er rækkefølgen af gangarterne fast. Denne klasse blev helt suverænt vundet af Jóhann Rúnar Skúlasson og Hnokki frá Fellskoti med 9,16 point, der nu har vundet denne klasse for femte år i træk. På andenpladsen med 8,00 point kom Unn Kroghen Adalsteinsson og Hrafndynur frá Hákoti foran Bernt Severinsen og Tígull frá Kleiva med 7,72 point. På fjerdepladsen  fulgte Juha Kontio og Rödull frá Holtsmúla I med 7,66 point, og derefter Katie Brumpton og Smári från Askagården med 7,28 point og Uli Reber og Dröfn frá Litla-Moshvoli med 7,00 point på sjettepladsen.

Lørdag aften var der Ishingste Nordens Hingsteshow, hvor der var A-finaler for henholdsvis 4- og 5-gænger hingste. I disse klasser blev hingste fremvist samlet, hvorefter der forgik SMS-afstemning inden vinderen kunne hyldes. Hos 4-gængerne blev hingstene vist i beautytölt, trav, galop og hurtig tölt, hvor det blev hingsten Ási frá Lundum II –med Jakob Svavar Sigurdsson i sadlen, der løb med sejren. Hos 5-gængerne blev hingstene vist i beautytölt, trav, galop og pas, og her valgte publikum at hylde vinderen Fláki frá Blesastödum.

Læs mere om World Toelt 2014 HER.

Christine Krogh Frausing

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Christine Krogh Frausing