20 vilde exmoor-ponyer har indtaget nyt naturområde

21-12-2019 10:08

Annika Knudsen Lorentsen

En flok på 20 ponyer, af racen exmoor er sat ud i et nyt statsligt naturområde ved Lindenborg Ådal i Nordjylland, hvor de fremover skal græsse året rundt

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Flokken af exmoor-ponyer der fremover skal græsse i et naturområde ved Lindenborg Ådal, skal bidrage til at omdanne en tidligere juletræsplantage til et artsrigt overdrev med blomster og stor biodiversitet. 

Hvis man skal ud og motionere i julen i det nordjyske område, kan man altså være heldig at støde på de 20 ponyer, der netop er begyndt på deres nye job som naturplejere lige nord for Rold Skov. 

Her købte staten i sommers et naturområde i sammenhæng med det eksisterende statslige naturområde Skindbjerglund. De to naturområder bliver fremover til et samlet landskab, hvor der vil være fuld offentlig adgang. 

Hestene har den seneste måned gået en en mindre midlertidig indhegning for at vænne sig til de nye omgivelser, men nu kan de boltre sig på i alt 225 hektar naturområde. 

– Hestene har været lidt forsigtige, efter de blev sat ud i et helt nyt område, men de er efterhånden faldet til. De er i fuld gang med at gumle græs og små træskud, og med årene vil det betyde, at området bliver holdt åbent, fortæller Bendt Egede Andersen, som er skovrider i Naturstyrelsen og fortsætter:

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Det betyder at der på sigt vil blive bedre vilkår for en lang række planter og dyr, der er afhængige af lys og ponyernes hestepærer. 

Adgangsforholdene til stedet er forbedret, i første omgang med en ny central p-plads. Der er mange naturlige stier i området, og man er velkommen overalt døgnet rundt. Næste år venter en udførlig plan for de kommende natur- og friluftstiltag i området.

Udflyttere fra Langeland
Ponyerne stammer fra den store flok af vilde heste, som holder til på sydspidsen af Langeland. Der har de plejet den statslige natur siden 2003. Exmoor-racen kan klare sig selv året rundt, stortset uden menneskers indblanding. 

Hestene i det nye nordjyske område skal gå ude hele året rundt og pleje naturen på tværs af skov og åbne områder som enge og overdrev. Flokkens størrelse er beregnet ud fra den forventede mængde af mad, og hestene er udstyret med en tyk pels, som har en vandafvisende virkning. 

– Det kuperede terræn og de yngre tætte nåletræsbevoksninger sikrer dyrene læ, ly og tørt leje hele året rundt. Selvom hestene langt hen af vejen kan klare sig selv, så sørger vi selvfølgelig for at føre tilsyn med, at de har det godt. Kun undtagelsesvis og i helt særlige tilfælde, såsom et tykt lag sne, der gør det svært at finde føde, vil de få et tilskud af foder, forklarer Bendt fra naturstyrelsen.

/Naturstyrelsen

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen