28 hingste til eksamen i en måned

21-10-2019 13:31
Avl

I dag flyttede 28 unghingste ind i stalden på Tørring Ridecenter for at blive eksamineret. I 35-dage vil hingstene blive bedømt af dommere, træningsleder og testryttere inden den endelige afgørelse i november

Copyright Ridehesten.com
Ved indsyningen til 35-dages test bliver hingstene undersøgt for evt. sår, hævelser mv. af dyrlæge Hans Schougaard. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

Den kommende måned kan blive afgørende for 28 unghingstes fremtid. Består de 35-dages testen i Dansk Varmblods regi, så har de en fremtid som avlshingste. Sker det ikke, ja så ligger fremtiden udelukkende på konkurrencebanerne. 

Den kommende måned bliver derfor imødeset med spænding af hingsteholdere, ejere og opdrættere, for det kan blive afgørende for hingstens fremtid som avlshingst. Dog har Dansk Varmblod over årene ændret på afviklingen af prøven og åbnet op for, at de unge hingste kan bestå deres test, også når de bliver ælder, end de sædvanlige 3 år ved afprøvningen. Det betyder også, at der blandt hingstene er både 3- og 4-årige hingste til afprøvning.
Hingstene bliver sædvanligvis godkendt til afprøvning, når de går gennem nåleøjet ved Dansk Varmblods hingstekåring i marts. Sygdom på afprøvningstidspunktet kan dog betyde, at hingstene må vente til næste afprøvning for at deltage. Ved at gøre afprøvningen mere fleksibel tilgodeser Dansk Varmblod også de unghingste, som udviklingsmæssigt ikke er klar til en afprøvning som 3-års.

Copyright Ridehesten.com
Hingstenes identitet bliver kontrolleret vha. en scanner. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

Ni springbetonede hingste og 19 dressurbetonede hingste blev indsynet til Dansk Varmblods 35-dages test, som afholdes ved berider Torben Frandsen på Tørring Ridecenter. De fleste af dem er ved Dansk Varmblods hingstekåringer godkendt til afprøvning. Derudover skal en enkelt hingst til 10-dages observationstest.

Midtvejstest afholdes den 7. november, og afslutningen finder sted søndag den 24. november.

Kataloget til indsyningen kan ses HER 

I forhold til kataloget er der et par ændringer: Linus Camitz's hingst Kinckaith e. Kannan havde en hovbyld og blev ikke indsynet. Kommer hingsten ind i testen indenfor en uge, er det muligt for den at gå afprøvningen, dog skal den blive tilsvarende længere til prøven. 
Fra HP Horses blev Monterey e. Moricone indsynet til afprøvning. 

Copyright Ridehesten.com
Det er berider Torben Frandsen som er ansvarlig for prøvens afvikling. Han roste hingstene ved indsyningen, da de fleste var ridelige og velforberedte. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

I den kommende nummer af magasinet Ridehesten kan man se fotos af samtlige hingste, der blev indsynet.

Christine Krogh Frausing

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Christine Krogh Frausing