Anne-Mette Binder: Jeg har aldrig prøvet noget lignende

20-09-2018 08:14

Camilla Tiefensee Schrøder

Den erfarne danske militarydommer er hjemvendt fra World Equestrian Games, som har budt på en del flere udfordringer end de andre store mesterskaber, hun har været med til gennem tiden. Men hun oplevede også en stor fælles kampgejst blandt officials om at få det hele til at lykkes

Nyheden fortsætter efter annoncen

–WEG i Tryon var en helt anderledes oplevelse end andre internationale mesterskaber, jeg har dømt.
Det fortæller Anne-Mette Binder, som ellers har prøvet lidt af hvert i sin karriere som militarydommer. Hun har både været til OL i London 2012, WEG i Kentucky 2010 og EM i 2007 og 2001. Indtil nu har hun altid oplevet, at alt spillede i forhold til organisation og de fysiske rammer for både heste, ryttere, officials og frivillige. Men sådan har det ikke helt været denne gang.
I sidste uge var hun hoveddommer i military ved WEG i Tryon, og hun fortæller her til Ridehesten.com om den specielle oplevelse.

Kaos på stævnepladsen
Den største udfordring i Tryon for militarysportens vedkommende var ifølge Anne-Mette Binder, at arrangørerne på grund af dårligt vejr i foråret ikke var blevet færdige med de fysiske rammer ud over baner og staldforhold:
–Flere områder lignede stadig byggepladser; det gjaldt f.eks. pressecentret, VIP-området og ”control”, hvor vi som dommere følger rytterne rundt på terrænbanen via tv. Dertil kom, at der manglede mødefaciliteter til fx rytter-/officialmøder og holdledermøder, fortæller Anne-Mette Binder.

Hun har ikke før været ude for den slags kaotiske forhold omkring logistik, organisering og fysiske rammer, der ikke var færdige og klar til selve afviklingen.
–Det gav lidt frustrationer undervejs, især hos holdlederne. Men alle var enige om at få det bedste ud af det og få vist militarysporten fra sin bedst tænkelige side. ”Let’s get this thing done!”, blev vores fælles motto. Og det lykkedes, fortæller den danske hoveddommer.

Som druknede mus på få sekunder
Som om der ikke var udfordringer nok i forvejen, strøg orkanen Florence også ind over landet midt under den første uge af WEG.
–Orkanen Florence nåede os heldigvis ikke i det omfang, der først var lagt op til. Men meget voldsomt regnvejr af en kaliber, jeg aldrig har set og oplevet før, blev en stor udfordring. F.eks. blev det sidste hesteeftersyn søndag afviklet i silende, tungt regnvejr, hvor det regnede så meget, at man ikke kunne se en hånd for sig. Heldigvis er militaryheste, ryttere, trænere/holdledere og officials gjort af et særligt robust stof. Så det blev taget i stiv arm, selvom alle på få sekunder lignede små, druknede mus, fortæller Anne-Mette Binder.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Det sportslige var i top
Rent sportsligt betegner den 55-årige hoveddommer dog WEG Tryon 2018 som en "helt fantastisk oplevelse". I modsætning til distance og dressur, som måtte helt og delvist aflyses pga. vejret, lykkedes det at få militarydisciplinen afviklet helt færdigt med et par justeringer.
–To forhindringer blevet ændret på den sidste del af den meget flotte terrænbane, der var meget krævende på grund af en stejl stigning. Og ridebanespringningen blev udsat fra søndag til mandag, fortæller Anne-Mette Binder. Hun tilføjer, at vejret var meget varmt og solrigt fra mandag til fredag, men at lørdagens lidt køligere vejr med en smule regn faktisk var helt perfekt til afvikling af terrænridningen.

Copyright Ridehesten.com
Individuel guldvinder Rosalind Canter fra Storbritannien på Allstar B. Foto: FEI/Christophe Tanière

Og der blev vist masser af flot ridning i det store mesterskab.
–Heste og ryttere var særdeles velforberedte både i forhold til kondition og i forhold til de tre enkelte discipliners sværhedsgrader, fortæller den danske hoveddommer. Kun en enkelt norsk rytter blev stoppet på terrænbanen, da hendes hest udviste tegn på træthed ud over det acceptable.

Her kan du se den brasilianske rytter Marcio Carvalho Jorge ride gennem terrænbanen på Coronel MCJ:

  
Fantastisk team-spirit
Ud over den rent sportsligt set vellykkede afvikling af WEG 2018 i military, var teamsamarbejdet, fleksibiliteten og det positive mindset, alle var enige om at finde frem for at få gennemført mesterskabet, en stor oplevelse, fortæller Anne-Mette Binder:
–Arrangørerne af militarydelen, holdlledere og officials fik i fællesskab vendt, hvad der kunne have været blevet til en rigtig dårlig stemning på stævnepladsen, til en ”we can do it”-indstilling; også selv om forholdene ikke var optimale, siger hun.

Copyright Ridehesten.com
Anne-Mette Binder. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Den danske dommer, som også er næstformand i Dansk Ride Forbund, rejste hjem fra Tryon søndag aften for at passe sit job som skoleleder på Frederiksberg. Da ridebanespringningen blev flyttet til mandag, blev hendes to dommerkollegaer i stedet assisteret af en af FEI's springdommere.
Det næste store mesterskab, hvor Anne-Mette Binder skal være dommer, er EM i Luhmühlen 2019.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen