Annette Schmidt er gået bort

05-08-2014 10:00

Hestedanmark har mistet en engageret avler, kusk og rytter. Annette Schmidt - fjordhestenes ukronede dressur-dronning - har tabt kampen mod kræften, 49 år gammel

Annette Schmidt er ikke længere blandt os.

Som rytter var hun kendt som fjordhestedressurens ukronede dronning. Hun var mangedobbelt vinder af DM og EM i fjordhestedressur og dannede i mange år makkerpar med hingsten Athos FJH-S 684. Hun var også en succesfuld konkurrencekusk, og så var hun indehaver af Stald Kiel. Her opdrættede hun og Gunnar Kiel Kristensen et væld af gode fjordheste, og i juli 2014 blev en af hendes hopper - Tippe Halsnæs - tildelt en guldmedalje, hvilket i fjordhestenavlen sker på baggrund af avlsresultater.

På det tidspunkt var Annette Schmidt selv alvorligt syg og indlagt, så afkomssamlingen blev udstillet af venner og bekendte - og da guldmedaljen var hængt om halsen på Tippe, blev hoppen kørt til det hospital, hvor hendes ejer var indlagt, så hun kunne kigge ud af vinduet og få et glimt af sin bedste hoppe. Efter kåringen kørte også Vivian Skøtt (der har opdrættet Annettes Schmidts Athos) direkte til hospitalet for at give Annette en beretning om dagen.

Fotografen Mette Kofoed lavede desuden et stort billede af hoppen og dernæst en endnu større collage af hele samlingen, som Annette Schmidt havde med sig på hospice, hvor hun kun nåede at være en god uges tid.

Hun døde 25. juli 2014, 49 år gammel.

Annette Schmidt blev bisat onsdag 30. juli. Ved mindehøjtideligheden var der to Dannebrogsfaner - den ene fra Revsø og Omegns Rideklub, Annette Schmidts barndomsklub, og den anden fra Fjordhesten Danmark, ledsaget af æresvagter der blandt andet talte Birgit Mortensen og Flemming Strange Hansen, henholdsvis den forhenværende og nuværende formand for Fjordhesten Danmark. 

Derudover havde Fjordhesten Danmark to foreningsfaner med. Den ene bekvindet med to dressurryttere, Lena Fris Kissow og Helle Prinsholm. Ved den anden fane var Henriette Ellegaard Hindsgaul, der repræsenterede avlsarbejdet i Fjordhesten Danmark, og Mogens Ruhoff - en af fjordhestefolkets succesrige kuske, som Annette Schmidt har konkurreret med i utallige mesterskabsklasser.

Den tredje foreningsfane kom fra den sønderjyske fjordhesteforening, som Annette var medlem af. Formanden Dorthe Hilker og Lene Fobian var fanevagter.


Mindefond
Efter aftale med Annette Schmidts familie har venner i fjordhesteverdenen oprettet en fond til ære for hendes minde. Tanken er at bruge fondspengene til stævnepræmier eller måske til at yde støtte til ryttere, der udtages til at repræsentere Danmark ved internationale fjordhestestævner. I stedet for blomster kan eventuelle støttebeløb overføres til registreringsnummer 5960/ kontonummer 0008067209.
 

Info

Mindeord

Ridehesten bringer her de mindeord, som forhenværende formand for Fjordhesten Danmark, Birgit Mortensen, har skrevet på foreningens hjemmeside:

"Den europæiske dressurtrone er tom.

Annette Schmidt - fjordhestenes ukronede dressur-dronning - har tabt kampen mod kræften. Annette fik diagnosen sidste år lige efter påske og kom straks i kemobehandling. Hun var fast besluttet på at deltage i DM og Nordisk, der i 2013 blev holdt på dansk grund, nærmere bestemt på Birken sidste år i begyndelsen af august.

Kemobehandlingerne blev lagt, så hun kunne deltage, og som sædvanligt var Annette med i flere discipliner, ligesom hun havde flere heste med. I topform var hun ikke, men viljen var intakt, og det blev til to sølvmedaljer i DM, den ene i senior dressur med Mastrup Zola FJH-S 715, den anden i 1-spand med Stald Kiels Jargon FJH-S 748. I allround, hvor der både skal rides og køres blev det til en 4. plads med medaljehoppen Luna FJ-S 10214. I Nordisk gik det knapt så godt i dressuren (Zola havde en off-dag i den ene runde), men med Stald Kiels Jargon hentede Annette en bronzemedalje hjem i 1-spand.

For bare nogle måneder siden delte Annette ud af sin store viden og kunnen til en flok rideglade teenagere, men sygdommen slog igen, og pludseligt gik det stærkt, selv om Annette fightede til det sidste. Det er uforståeligt, det er uretfærdigt og alt muligt andet, der begynder med u, at den danske fjordhesteverden har mistet Annette. Hun var slet ikke færdig med livet, men sygdommen ville det anderledes.

For familien er tabet naturligvis endnu større og tankerne går til forældrene Hans Christian og Ingelise og til bror Thomas og hans familie.

Æret være Annettes minde."
Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen