Avlere ved en tilfældighed

03-09-2016 10:51

På en naturskøn ejendom i Midtjylland driver ægteparret Linda Mølsted Ibsen og Paul Jacobsen stutteriet Lipas Horses med flid, nytænkning og store ambitioner

Copyright Ridehesten.com

I magasinet Ridehesten 09/2016 kan du læse om vores besøg hos Linda Mølsted Ibsen, 28, og Paul Jacobsen, 32, der sammen driver Lipas Horses.

Udover at være et stutteri, hvor Linda og Paul hvert år producerer omkring 5-7 føl af dressurafstamning, så tilbyder Lipas Horses også pension for ungheste i velindrettede løsdriftsstalde og store græsmarker. Det startede med hingsteplage, og de tager hvert efterår et hold føl og et hold halvanden års ind, og fra i år tager de også hoppeføl ind i en særskilt løsdrift.

Linda  fra Herning og Paul fra Varde har igennem årene boet forskellige steder i Jylland, lige fra Mors til Århus, og  var meget bevidste om, at de gerne ville bo centralt i Jylland, da de begyndte at lede efter ejendom. De havde længe haft et godt øje til det tidligere araberstutteri ved Silkeborg, Ali Hammans Dan Arab, da det i 2012 lykkedes dem at købe den noget forfaldne hesteejendom med et jordtilhørende på 9,2 hektar i et smukt kuperet skovområde. Oprindeligt havde der været en vis luksus over ejendommen, hvor en fuldt isoleret svømmehal var bygget sammen med stuehuset, men der var alligevel lang vej fra det allerede nedlagte araberstutteri og de noget nedslidte bygninger til Linda og Pauls drømmeejendom.

Desværre var der ikke plads til hele historien i vores artikel i magasinet Ridehesten, så vi bringer her den del, der ikke måtte udeblive:

Da begge er fra landbrugsfamilier, er de vant til, at man selv tager fat og knokler alle ugens dage, og sådan kom det første lange stykke tid efter ejendomskøbet til at forløbe for dem – kun afbrudt af to skelsættende hændelser. Den første var den gode; deres bryllup.

Den anden var branden, hvor de mistede stuehuset og dermed alle personlige ejendele – ikke blot ethvert levn fra brylluppet men fra hele deres liv. De stod kun tilbage med det tøj, de havde på kroppen, og så naturligvis hestene, der blev evakueret fra staldene, da den kraftige røg fra det brændende stuehus drev direkte ned over staldene.

– Heldigvis havde vi som ”rigtige” hestefolk kun gjort småting ved stuehuset og var startet med at renovere stalde og ridehal og anlægge rotunde og fiberbane, fortæller Paul, der var på natarbejde, da huset brændte.

Da Linda vågnede ved lyset af flammerne, var fastnettelefonforbindelsen allerede gået. Hun fik ringet 112 fra mobilen, men da der er meget dårligt mobilsignal på området, måtte hun banke naboerne op for at kunne ringe til Paul, men da stod både stuehus og svømmehal i flammer, og brandvæsenet var på vej.

– Vi havde været så optaget af arbejdet på ejendommen det første års tid, at vi aldrig havde tænkt over, hvordan vores drømmehus skulle indrettes, fortæller Linda, der tog orlov fra studiet efter branden.

De fik opstillet pavilloner på ejendommen, så de kunne overvintre hjemme og passe hestene. Samtidig måtte de på kort tid træffe beslutning om det nye hus, som blev bygget i foråret. De havde kun forsikringspengene, som ikke rakte til noget ekstravagant, men de har i dag et flot og praktisk indrettet hus, der harmonerer smukt med resten af ejendommen.

Læs også

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen