Caroline Rehoffs mirakel-heste

02-01-2021 10:42

Annika Knudsen Lorentsen

Caroline Rehoff Pedersen har to gange prøvet, at en af hendes bedste heste kom til skade, og blev dømt ude af sporten. Den ene er tilbage på topniveau, og den anden er i fuld gang med en succesfuld genoptræning - og som Caroline selv udtrykker det, så er det lidt af et mirakel med begge heste

Copyright Ridehesten.com
Caroline og Rubens de Laume ved World Cup Vilhelmsborg i oktober 2020. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Ved Christmas Show i december 2019 bemærkede Caroline Rehoff Pedersen, at hendes hest Rubens de Laume træk vejret mere højlydt end normalt på opvarmningen. 

– Jeg troede først ikke det var så slemt, for han har altid haft lidt lyd på sin vejrtrækning. Men efter ca. seks spring inde på banen hev han så meget efter vejret, at jeg måtte hoppe af ham med det samme, og forsøge at få ham til at trække vejret roligere, forklarer Caroline og fortsætter:

– Han hyperventilierede og var helt ved siden af sig selv. Jeg var meget chokeret over oplevelsen, og vi fik ham selvfølgelig tjekket meget grundigt. 

Det var svært at finde årsagen, og derfor tog familie Rehoff Pedersen ham til Ansager Hestehospital, hvor han skulle tjekkes fuldstændigt. 

Copyright Ridehesten.com
Dyrlæge Bo Jørgensen, fra Ansager Hestehospital, foretog i forbindelse med udredningen en arbejdsendoskopi på Rubens de Laume. Foto: Privat

– Han fik et rør i halsen, mens jeg red på ham, for at man kunne se, hvordan det så ud nede i luftrøret, når han bevægede sig. Alt så normalt ud, indtil dyrlægen kiggede helt lige på halsen. Her viste det sig, at hans hals var helt skæv, forklarer Caroline og fortsætter:

– Han blev ultralydsscannet, og her fandt vi noget væv eller brusk-lignende i halsen. Det havde vokset sig så dybt ind i halsen og formået at kollapse luftrørets bruskringe på et område på 20-25 cm. Hvor længe det har været sådan, og hvorfor det er sket, det ved vi ikke, og dyrlægen havde aldrig set det før.

Diagnosen betød med sikkerhed, at bruskringene aldrig vil kunne blive normale igen og holde luftrøret oppe, så udsigten til, at Rubens de Laume skulle komme tilbage i sporten var ikke god.

– Vi fik at vide, at vi nok godt kunne glemme alt om, at han ville blive ridehest igen, men vævet skulle selvfølgelig fjernes, og i januar 2020 blev han opereret. 

Copyright Ridehesten.com
Rubens de Laume efter operationen. Foto: Privat

Tilbage i topsporten
Selvom Rubens de Laume blev dømt ude, så gik han i juni 2020 fejlfrit i 120 cm uden de helt store problemer med vejrtrækningen. 

– Jeg kan huske, at jeg var meget rørt den dag, fordi jeg aldrig havde forventet at skulle starte på ham igen. Måneden efter gik han 145 cm igen, og det niveau går han fortsat på. To måneder efter operationen i januar valgte jeg at give genoptræningen en chance, selvom jeg godt var klar over, at det nok var en umulig opgave. 

– I starten gik det ikke så godt med vejrtrækningen, men lige så stille blev det bedre, i takt med, at han kom i bedre form. Jeg tror det har været et spørgsmål om, at han har skulle vænne sig til det. I starten da han begyndte at deltage ved stævner igen, brugte vi tiden lige inden vi skulle på banen, på at få hans puls ned, men i dag konkurrerer jeg på ham på helt almindelig vis. Derfor kalder vi ham mirakelhesten. 

Copyright Ridehesten.com
Caroline Rehoff Pedersen og Carolus-Magnus. Foto: Ridehesten.com/Annika Knudsen Lorentsen

Endnu en mirakelhest i stalden
Endelig var Rubens de Laume tilbage på toppen igen, og dermed havde Caroline igen flere heste til de høje klasser. Glæden varede dog ikke længe, for i sommer sprang Caroline nogle små spring på hendes tophest Carolus-Magnus, som forberedelse til et internationalt stævne i Tyskland. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

– På det allersidste spring, som jeg havde planlagt i træningen, kunne jeg i landingen mærke, at der var noget helt galt. To galopspring efter stod Magnus helt stille på tre ben, og jeg gik i panik og råbte efter min mor, fortæller Caroline og fortsætter: 

– Hun kom selvfølgelig ud og ringede akut til dyrlægen, mens jeg stod ved siden af min bedste ven og bedste hest. Jeg var meget ked af det. 

Dyrlægen kom ud og scannede vallakkens ben, og her var det en nedslående nyhed Caroline og hendes mor fik. 

– Han kiggede alvorligt på min mor, og så vidste jeg godt, hvad klokken havde slået. Jeg var helt knust og brød sammen. 

Det viste sig, at 17-årige Carolus-Magnus havde pådraget sig en skade på den overfladiske bøjesene, hvor 80 % af tværsnittet af senen var blevet beskadiget. Carolines tophest havde altså pådraget sig en meget alvorlig skade, med en meget dårlig prognose, og tykkelsen af senen var mere end fordoblet på grund af hævelser.

Copyright Ridehesten.com
Hævelsen på Carolus-Magnus' ben. Foto: Privat

– Jeg tror, at mange i dette tilfælde ville have valgt at sige, at det var slut for denne gang, og ladet hesten aflive. Det var bare ikke en valgmulighed i mine øjne. Magnus skulle blive hos mig, og sådan var det, og derfor gik behandlingen i gang. 

I den akutte fase blev Carolus-Magnus behandlet med is hver 4. time og laser, og da han igen kunne transporteres, fik han stamcellebehandling og 3 spabehandlinger ugentligt i en måned. Derefter stod den på restitution derhjemme, men uden boksro. 

– Vi valgte at opretholde hans hverdag. Det betød, at vi trak ham humpende på fold hver formiddag og gik en kort tur med ham om eftermiddagen, forklarer Carolines mor Lone. 

Den 1. december, 5 måneder efter skaden, var Carolus-Magnus klar til små skridtture med rytter, og den 15. december blev han af en overrasket dyrlæge erklæret rengående. Scenen er fortsat fortykket, men ikke af væske, men i stedet af arvæv. 

– Vi tror, at det er indsatsen i den akutte fase, samt det, at vi ikke lod ham få boksro, der har gjort forskellen. Han fik mulighed for at bevæge sig frit, og dermed stabilisere sig på folden. 

Siden er Carolus-Magnus også begyndt at trave, og Caroline følger en meget nøje genoptræningsplan. 

– Han er stadig pensioneret fra topsporten, men lige nu rider jeg ham hver dag. Min plan er, at han skal være hyggehest og måske springe nogle små spring i ny og næ, hvis han kan holde til det. Jeg tror på, at han får en bedre pension, hvis han bliver holdt i gang, for jeg kan mærke, at han elsker at være lidt i gang igen, slutter Caroline. 

I januarnummeret af magasinet Ridehesten, som netop er udkommet, kan man læse et tema, hvor der er fokus på hestens sundhed. Her er der blandt andet en artikel om genoptræning og en artikel om stamcellebehandling.

Læs også

Caroline Rehoff pensionerer sin tophest

25-08-2020 13:50, af Annika Knudsen Lorentsen

Ungrytter Caroline Rehoff Pedersen har med Carolus-Magnus opnået utroligt mange flotte resultater og blev eksempelvis bedste dansker ved EM for junior sidste år. Nu bliver den 17-årige vallak pensioneret, da han desværre ikke kommer sig ovenpå en skade han pådrog sig først på sommeren, fortæller Caroline, som er taknemmelig for alle de oplevelser hun har fået med ham

Caroline Rehoff Pedersen har købt tophesten Chaccieny

05-05-2020 10:19, af Annika Knudsen Lorentsen

Ungrytter Caroline Rehoff Pedersen har i en del måneder ledt efter en ny hest, som på sigt kan overtage pladsen for hendes nuværende tophest Carolus-Magnus. Nu er det lykkes, og Caroline har investeret i den 11-årige vallak Chaccieny, som allerede har haft stor succes internationalt

Nations Cup: Målet er en podieplads

29-09-2019 08:03, af Cecilia Lindahl

De unge danske springtalenter rider i dag på banen ved Nations Cup-finalerne i Opglabbeek, Belgien. Ridehesten.com har snakket med juniorrytter Caroline Rehoff Pedersen, der er klar til at kæmpe for podiepladsen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Heste dør på stribe af herpesvirus til stævne i Spanien (video)

28-02-2021 14:57, af Marie Helene Rigård Rohleder

De danske springryttere ved stævnet i Valencia, Spanien, gennemlever deres livs værste mareridt. Kirsten Rie Truelsen og hendes familie kæmper for deres ni heste efter, at stævnet er blevet ramt af herpesvirus 1. Stævnearrangørerne har ikke taget truslen alvorligt, og der er først i går, at de gav lov til at adskille de raske heste fra de syge (Opdateret med billeder)

Sophie Schwarck: Virussen slog min hest ihjel (video)

02-03-2021 10:27, af Annika Knudsen Lorentsen

Sophie Schwarck Asmussen mistede i søndags en af sine heste under herpesvirusudbruddet på stævnepladsen i Valencia, og hendes to andre heste er også ramt af virussen, og kæmper for deres liv. Sophie beskriver forløbet som forfærdeligt, uvirkeligt og fuldstændig ude af kontrol, og så fortæller hun, at på trods af, at hendes heste alle er vaccineret mod virussen, så lader det til, at de ingen beskyttelse har haft

Familien Truelsen: Vi beder for vores hestes liv

02-03-2021 15:10, af Marie Helene Rigård Rohleder

Kirsten Rie Truelsen og hendes familie kæmper for at redde deres ni heste, som de tog med til springstævne i Valencia, Spanien. Stævnet er ramt af en ekstrem aggressiv variant af herpesvirus 1 og flere heste er døde 

Rikke Andersen om Valencia-tur: Jeg er så lettet!

03-03-2021 12:04, af Annika Knudsen Lorentsen

Rikke Andersen var blandt de danske ryttere til start i Valencia, men sammen med sit team nåede hun at forlade stævnepladsen med sine heste i god behold. Hun fortæller, at hun er lettet, men samtidig chokeret over, at hun potentielt kunne have stået i samme situation, som hendes mange rytterkollegaer, der lige nu kæmper for, at så mange heste som muligt overlever virusudbruddet

Det går fremad i Valencia - også for de danske heste

04-03-2021 17:21, af Kristine Ulsø Olsen

Det begynder så småt at gå fremad for de heste som er fanget i herpesvirusudbruddet på stævnepladsen i Valencia, og det gælder også for familien Truelsen, som nu kun har en hest tilbage der har brug for ekstra pleje

Fire heste rejste fra Valencia til Doha

04-03-2021 09:54, af Kristine Ulsø Olsen

I den kommende weekend er der sæsonpræmiere på Longines Global Champions Tour i Doha, hvor verdens bedste ryttere samles. Fire heste kom fra herpesvirusudbruddet på stævnepladsen i Valencia og til stævnet i Doha, hvor én af dem er testet positiv for den farlige virus

To positive dopingprøver ved kåringen i Westfalen

04-03-2021 13:14, af Kristine Ulsø Olsen

Forleden kom det frem at reservefløjhingsten Darling’s Dream var blevet testet positiv i dopingprøven ved hingstekåringen i Westfalen, og det viser sig nu at det også er tilfældet for hingsten Ferrari Superfast

Kevin Lemke i fokus for mishandling (video)

07-03-2021 07:30, af Thomas Bach Jensen

Den amerikanske dyreværnsforening PETA har sat fokus på springrytter Kevin Lemke, der under et springstævne i Californien piskede sin hest hårdt flere gange for at refusere og tvang hesten til at forcere en forhindring, som den ikke var i stand til at springe

Four Oaks investerer i endnu en top DV-hest

05-03-2021 20:16, af Thomas Bach Jensen

Ingrid og Poul Thøgersen, der ejer DV-hoppen Heiline's Danciera, som har fået international succes med berider Carina Cassøe Krüth, har erhvervet den meget lovende DV-bronzemedaljehoppe Diaz, der allerede står i stalden hos Carina Cassøe Krüth

FEI aflyser europæiske stævner i marts på grund af virusudbrud

02-03-2021 07:12, af Annika Knudsen Lorentsen

Det internationale forbund har valgt at aflyse stævner i 10 europæiske lande i marts måned, og kun enkelte stævner, som allerede er i gang, får lov at køre videre, hvis ingen nye ryttere kommer til