CEM konstateret blandt flere hingste i Danmark

11-07-2020 15:45
Avl

Dansk Islandshesteforening har oplyst om flere tilfælde af den smitsomme kønssygdom hos heste, CEM

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Maria Schacht.
Nyheden fortsætter efter annoncen

I sidste uge oplyste Dansk Islandshesteforening, at der er konstateret CEM hos i alt tre hingste fra en besætning i Danmark samt mistanke om CEM hos yderligere to hingste i en anden besætning.

Kort beskrevet er CEM en smitsom livmoderbetændelse hos hopper forårsaget af bakterien Taylorella equigenitalis. De mest almindelige symptomer er flåd, hopper der løber om og hopper, der ikke bliver drægtige. Hingstene er symptomløse, men kan overføre bakterien fra en hoppe til den næste. Føl, der fødes af en inficeret hoppe, kan blive bærer af bakterien indtil behandling. CEM er en anmeldepligtig sygdom.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Det vil sige, at Fødevarestyrelsen skal underrettes ved positive fund og dermed er CEM underlagt en vis form for offentlig kontrol. Eftersom det er en bakterie, der er årsagen, vil behandlingen være antibiotika i et antal dage, hvorefter hesten er rask igen.

Den islandske hestepopulation i Danmark har ikke tidligere haft positive tilfælde. Fødevarestyrelsen er underrettet i den netop opståede CEM-situation, og er således dem, der styrer processen. Dansk Islandshesteforening er i løbende dialog med de relevante instanser, og vi vil løbende orientere her på vores nyhedssider.

/Islandshest.dk

Info

CEM - Contagiøs equin metritis

Contagiøs equin metritis (CEM) er en yderst smitsom kønssygdom hos heste.

Sygdommen skyldes en bakterie, Taylorella equigenitalis, og smittespredningen sker hyppigst ved bedækning med hingste, der er bærere af smitten.

CEM er udbredt i det meste af verden, også i Danmark.
Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen