Corona sætter en stopper for eliteskuet

15-05-2020 11:00, af Britt Carlsen
Avl|

Dansk Varmblod har truffet en beslutning om at aflyse Krafft Eliteskuet i slutningen af august. Eliteskuet bliver så i stedet erstattet af flere interessante og relevante tiltag ved sommerens hoppekåringer, 2-års- og følbedømmelser samt netauktioner

Copyright Ridehesten.com
Dansk Varmblod forsikrer medlemmerne om, at der bliver fundet en model for sommerens hoppekåringer, så de ikke vil blive berørte af forsamlingsforbuddet. Foto: Ridehesten.com/Marie L. Mortensen

Forsamlingsforbuddet sætter arrangører af større events under pres. Forsamlingsforbuddet sætter arrangører af større events under pres. Lige nu hersker der stor usikkerhed om, hvordan forsamligsforbunddet tilrettes over sommeren, men nu ved vi at der definitivt ikke bliver forsamlinger på over 500 frem til udgangen af august. Set i lyset af den usikkerhed, har Dansk Varmblods hovedbestyrelse besluttet af aflyse årets Krafft Eliteskue på Vilhelmsborg. Sommerens største avlsarrangement herhjemme var planlagt til at finde sted den 28. – 30. august med den festlige medaljeoverrækkelse til unghopperne som et højdepunkt over en weekend med finaler for landets bedste føl og 2-års hopper og ikke mindst avlermiddag/fest og efterfølgende Elitefølauktion. Det er et arrangement, som traditionelt tiltrækker mange udstillere, ryttere og tilskuere. Forbundets ledelse har arbejdet med forskellige løsningsforslag, men er ved hver eneste løsning nået til et produkt, der ville blive meget amputeret i forhold til det specielle event, som Eliteskuet har udviklet sig til. Da der fortsat er usikkerhed om, hvordan regeringen og sundhedsmyndighederne vil håndtere forsamlingsforbuddet også i september, har Dansk Varmblods ledelse besluttet at aflyse dette års eliteskue. Også med den begrundelse, at et arrangement på et senere tidspunkt vil få økonomiske konsekvenser for avlerne, der skal holde deres unghopper i træning gennem længere tid.

Copyright Ridehesten.com

Medaljer uddeles på kåringspladserne
Dansk Varmblod tager i år hul på den nye avlsplan (Avlsplan 2020-2030), der bl.a. betyder en ny sadelkåringsstruktur, som skal øge sikkerheden i bedømmelsen. Den nye struktur for sadelkåringerne kommer helt tilpas, i forhold til udfordringerne med corona-virus, for nogle af de nye tiltag gør det lettere at gennemføre sadelkåringerne med respekt for de offentlige spilleregler, der vil være gældende på tidspunktet for afviklingen af arrangementerne.

Det har fra medlemmernes side været et stort ønske, at hopperne til sadelkåring bliver bedømt af avlsledelsen, og da dette implementeres fra i år, er det medvirkende til at sikre en ensartethed i bedømmelsen. Det betyder derfor, at hovedbestyrelsen har besluttet, at avlsledelsen kan uddele sølv- og bronzemedaljer ved årets stationsafprøvninger og sadelkåringer.

Som noget nyt i år, er der ingen testrytter på hopperne, hvilket også gør den tid de skal befinde sig på pladsen kortere, ligesom der heller ikke finder en oprangering sted.

– Når hopperne er blevet bedømt, får de deres karakteristik og kåringsgrad, mens de skridter for en lang tøjle, forklarer avlskonsulent Karina Christiansen. De er dermed færdige og må forlade pladsen. Ejer får den lineære bedømmelse sendt på mail og den kan også ses i Hestedatabasen. De bedste hopper udtages til en afsluttende finale på hver kåringsplads, hvor dagens bedste hoppe udpeges. I finalen mønstres hopperne i skridt og trav og opstilles på midten. Der er ingen oprangering og der gives karakteristik i katalogrækkefølge. De bedste (ikke nødvendigvis alle finalister) kan herunder tildeles opdrættermedaljer i bronze og sølv. De bedste sølvmedaljehopper kan endvidere indstilles til mulighed for tildeling af guldmedalje. Når alle sommerens sadelkåringer og stationsafprøvninger er vel overstået, samles avlsledelsen til et møde for at gennemgå de mulige guldmedaljekandidater. Så selvom ens hoppe er indstillet til en guldmedalje, kan man ikke være sikker på at få den højeste karat, uddyber Karina. På grund af aflysningen af Kraftt Eliteskue vil Årets Bedste Dressur- og Springhoppe i år ikke blive udpeget.

Dette års medaljehopper skal ikke møde op til eliteskue næste år for at blive præsenteret, deres præsentation sker ved sadelkåringerne rundt om i regionerne samt ved stationsafprøvningerne i år.

For de hopper, der bliver eksteriørkåret, gælder det jo som vanligt, at de ikke kan udtages til eliteskue. Også i bedømmelsen af disse hopper vil der ske en tilpasning, idet de ikke skal oprangeres, men bliver stillet op efter endt præsentation, hvorefter de modtager en mundtlig beskrivelse fra dommerne og den lineære bedømmelse på mail, og så kan de igen forlade pladsen.

Copyright Ridehesten.com
I forhold til bedømmelsen af føl til følskuerne rundt om i landet, er der ikke de store ændringer. Udfordringen er dog også her, at vi ikke ved, hvordan forsamlingsforbuddet håndteres, når følskuerne er planlagt til at afvikles. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Finale for føl og 2-års hopper
Mens der ikke finder oprangering sted i forbindelse med bedømmelsen af hopper til sadelkåring, så bliver der en oprangering blandt de bedste 2-års hopper ved sommerens bedømmelser. På den vis bliver der udpeget en ”dagens bedste 2-års hoppe” på alle bedømmelsespladser. Normalt udtages de bedste til eliteskuet, og får prædikatet ”udtaget til eliteskuet” skrevet i deres bedømmelse. Selvom eliteskuet ikke finder sted, fastholdes prædikatet, der viser noget om unghoppens kvalitet på bedømmelsestidspunktet.

Karina forklarer om bedømmelsen: – Når hopperne er færdig med løsvisning/løsspringning får de deres karakteristik, og de bedste bliver udtaget til finalen. I finalen skal de mønstres for dommerne i skridt og trav, og herefter bliver der foretaget en oprangering.

Det er naturligvis en stor ære for avlerne at stå med en af dagens bedste unghopper, og selvom den festlige finale ved eliteskuet udebliver i år, så giver det alligevel god mening at gøre 2-års hopperne klar til bedømmelse, understreger avlskonsulenten. Ikke alene får avleren et standpunkt for unghoppen, som den tager sig ud på bedømmelsesdagen, men arbejdet med de unge hopper i år kommer godt igen, når de skal tilrides og klargøres til sadelkåring til næste år.

I forhold til bedømmelsen af føl til følskuerne rundt om i landet, er der ikke de store ændringer. Udfordringen er dog også her, at vi ikke ved, hvordan forsamlingsforbuddet håndteres, når følskuerne er planlagt til at afvikles. Bliver det muligt at afvikle følskuerne, vil der være en finale for de bedste føl på alle følskuepladser, og i lighed med 2-års hopperne vil også de bedste føl (1 til 3) få prædikatet ”udtaget til eliteskuet”, som var det den sædvanlige praksis.

Ingen karakterer til føl og 2-års hopper
Som noget nyt i år er det blevet besluttet ikke at give karakterer til 2-års hopper og føl. De får den reducerede, lineære beskrivelse kombineret med en mundtlig karakteristik.

Den nye bedømmelse, hvor resultatet, via en app, kan følges løbende på hestedatabasen, har vist sig at være et godt, positivt tiltag, men ved følskuerne har nogle avlere brugt informationerne til at udregne en gennemsnitskarakter for egne, kontra andres føl, og ud fra dette sat spørgsmålstegn ved oprangeringerne.

Der er mange faktorer, som indgår i bedømmelserne og den efterfølgende oprangering, og der kan ikke drages en direkte sammenligning mellem en gennemsnitskarakter og en plads i oprangeringen. Fx bliver de føl, som udtages til finalen også bedømt på fast bund, og det kan betyde en forskel i bedømmelsen, selvom der ikke bliver rettet i de karakterer føllet nu engang har fået ved den officielle bedømmelse. Føllene bliver bedømt af forskellige dommerhold, og her kan niveauet måske også være lidt anderledes, fra det ene dommerhold til det andet, og så ser dommerholdene jo finaleføllene samlet til slut. Endelig spiller dagsformen også ind, for i finalen kan føllene vise sig bedre eller ringere end ved bedømmelsen. Der bliver ikke rettet i karakterne, da det vil være unfair overfor de øvrige føl, der ikke får chancen for at vise sig en gang mere. Men den ekstra fremvisning kan naturligvis betyde noget i forhold til oprangeringen i finale. På baggrund af ovenstående er der derfor taget beslutning om ikke at give karakterer til føl og 2-års hopper.

Copyright Ridehesten.com
Dansk Varmblod har på grund af corona-situationen måttet aflyse sommerens eliteskue på Vilhelmsborg. Der bliver fundet en anden model for afviklingen af elitefølauktionen. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Eliteauktion på en ny måde
Følskuerne er noget mange avlere ser frem til at deltage i. Det er en hyggelig dag, hvor man har mulighed for at sammenligne sit føl med andre føl efter samme hingst. Få et standpunkt for føllet på dagen, og måske være så heldig, at man får sit føl udpeget til forbundets elitefølauktion. Eliteskuet, der danner rammen om elitefølauktionen er aflyst, men auktionsudvalget arbejder på højtryk for at finder andre modeller for afviklingen af elitefølauktionen. Repræsentanter fra aktionsudvalget vil, som altid, være til stede på Dansk Varmblods følskuer for at besigtige og udtage føl til eftersommerens og efterårets auktioner. Der vil blive afviklet flere forbundsauktioner, om ikke andet, så på nye måder, i lighed med så meget andet, vi har skullet vænne os til er anderledes under corona-krisen.

Auktionsudvalget har været i dialog med landets hingsteholdere for at udvikle et nyt auktionskoncept, og årets første streamingauktion finder sted søndag den 28. juni 2020 på Blue Hors. Streamingauktionerne vil blive afholdt i Dansk Varmblods regi og med Dansk Varmblods auktionsbetingelser som vanligt. Føllene vil blive fremvist live, når de skal under hammeren. Købere vil have mulighed for at byde online eller telefonisk.

Flere datoer og samarbejder er i spil, og man kan holde sig orienteret på Dansk Varmblods hjemmeside, på ridehesten.com og  i magasinet Ridehesten.

 

Læs også

Robin klar til UVM efter styrt

07-09-2019 11:45, af Annika Knudsen Lorentsen

Ved landsstævnet, for to uger siden, i forbindelse med Dansk Varmblods KRAFFT Eliteskue var Robin Grauff Jacobsen uheldig, her styrtede han nemlig med Chassé i 145 cm-klassen og kom rimelig galt afsted, og det var altså blot fire uger inden turen til UVM-stævnet på Zangersheide

Lucky Punch blev årets dressurhoppe i DSP

01-09-2019 14:26, af Camilla Tiefensee Schrøder
Avl|

Søstrene Anja og Gitte Kjelstrup fra Stald Søgaard har avlet guldmedaljehoppen Søgaards Lucky Punch, som denne weekend blev kåret som årets dressurhoppe ved Dansk Sportsponyavls Eliteskue i Ikast

Så er billederne fra Eliteskuet klar

26-08-2019 19:05, af Kristine Ulsø Olsen

Ridehesten.coms fotografer har under Dansk Varmblods KRAFFT eliteskue og Danish Derbys landstævne taget over 6.500 billeder, som nu kan ses online her på sitet

DV-topmedaljeaspirant til Kina

23-08-2019 14:24, af Thomas Bach Jensen

En af de unge dressurhopper, der har aflagt en særdeles god rideprøve ved sadelkåringen i år og udtaget som medaljeaspirant ved Dansk Varmblods KRAFFT Eliteskue, Nordstrands Dior, er solgt til en kinesisk rytter

Eliteauktionsføl blev championatsvinder

12-10-2017 12:33, af Britt Carlsen

Championatsfinalerne på Blue Hors er i fuld gang. Og her til formiddag har 42 4-årige springheste været til bedømmelse. Vinderen af kvalifikationen til finalen blev Dialensky, som er blevet handlet på Dansk Varmblods elitefølauktion

Husk følskue i region 4

24-07-2015 12:35, af Britt Carlsen
Avl|

Den sønderjyske Dansk Varmblods region, region 4 holder den 25. juli sit årlige følskue, og der vil traditionen tro være adskillige topføl på pladsen

Et stærkt springende 3-års felt

13-08-2016 22:28, af Sanne Kolind
Avl|

I dag var det springhopperne der skulle i aktion til sadelkåringen i Region 5 på Vilhelmsborg.
Der var mange rigtig godt springende 3-års hopper, og 10 hopper blev udtaget til Eliteskuet

Følskue i Region 6

26-07-2009 19:24, af Annette Boe Østergaard
Avl|
I dag blev der afholdt følskue i Region 6 på Ikast Ridecenter

Hvad kendetegner et godt føl?

14-06-2015 12:01, af Nina Marie Villadsen
Avl|

Hvordan ser det gode føl ud, og hvad kræves der for at blive udtaget til Elitefølauktion? Det er blot et par af de spørgsmål, der bliver mulighed for at få svar på, når Region 6 afholder kursus om ”Hvad kendetegner et godt føl” 

Oversigt over sommerens følsskuer

17-07-2010 07:29, af Maja Golles
Avl|
Med følskue på Brahetrolleborg Slot i dag er starten gået for sommerens følskuer landet over. Vi bringer i den anledning her en oversigt over hvilke af Dansk Varmblods regioner, der afholder følskue hvornår

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Webredaktør og nyhedsvagt

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Pararytter Camilla Christensen sparket ned

26-07-2020 11:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Den danske paradressurrytter Camilla Christensen blev i går sparket ned af en hest ude på folden. Hun opfordrer nu alle til at tage sikkerheden omkring hesten alvorligt, for der kan altid ske noget uforudsigeligt 

Fjordhest til Baltic Cup for første gang

31-07-2020 17:00, af Marie Helene Rigård Rohleder
Pony|

Fjordhesten Laustfin Skellerød og rytter Anne-Katrine Hjorthøj er ikke bange for at skille sig ud. De deltager til Baltic Cup hos CapaCity, som den første fjordhest nogensinde og bærer den gule fane højt  

Sara Astrup: Et spark kan have store konsekvenser

01-08-2020 15:19, af Annika Knudsen Lorentsen

18-årige Sara Astrup blev i midten af juni sparket af en hest, og da hun så nyheden hvori pararytter Camilla Christiansen opfordrede folk til at tænke ekstra over sikkerheden, besluttede hun, at også hun ville dele sin historie med vores læsere – og selvom det kunne være gået meget værre for Sara, var det alvorlige kvæstelser den unge rytter pådrog sig

Fuldt hus til Stutteri Pilekær

26-07-2020 21:22, af Kristine Ulsø Olsen

Det var i dag dressurføllenes tur til at vise deres værd overfor dommerne ved Dansk Varmblods følskue i Region 4. Det blev en særdeles vellykket dag for Stutteri Pilekær som både stod bag dagens dressurbetonede hoppeføl og dagens dressurbetonede hingsteføl

Tre dygtige ryttere videre i Topponyer StilCup

26-07-2020 13:00, af Marie Helene Rigård Rohleder
Pony|

Ved C-stævnet i Helsinge Rideklub i dag blev der afviklet en kvalifikationsrunde i turneringen Topponyer StilCup, som har særligt fokus på harmoni, rytterens opstilling samt indvirkning på ponyen

Militaryhesten Lasse er gået bort

29-07-2020 15:48, af Kristine Ulsø Olsen

Mange har sikkert stødt på militaryhesten Lasse, som med Niels Goldschmidt i sadlen har vundet Hubertusjagten to gange og desuden været deltager ved DM hele ti gange. I går måtte 16-årige Lasse desværre aflives

Ridesporten: Du rider som du er

28-07-2020 14:07, af Merete Haahr

Er du aktiv indenfor ridesporten? Opfatter du dig selv som åben for nye idéer? Så er dressur måske lige dig. Trives du med at være i rampelyset? Så skal du måske deltage i flere ridestævner. Farer du let op og bliver gal? Tag det helt roligt, du bliver mere afklaret med årene. Et studie afslører en sammenhæng mellem personlighedstræk og forskellige typer af ryttere inden for ridesporten

Region 4 stod for årets første følskue

25-07-2020 21:32, af Kristine Ulsø Olsen
Avl|

Region 4 åbnede i dag dørene op i Esbjerg for at afholde årets første følskue i Dansk Varmblod regi, hvor to springføl blev kåret som dagens bedste. Samtidig blev også afholdt bedømmelse for 2-års hopper, eksteriørkåring også fik en afkomstsamling tildelt en bronzemedalje  

Michael Søgaard bedst i dagens Bundgaard Byg Cup Kür

26-07-2020 16:43, af Marie Helene Rigård Rohleder

Dagens program stod på Kür ved kvalifikationsstævnet til Bundgaard Byg Cup, og her var det Michael Søgaard og Jukebox, som dommerne belønnede med de højeste procenter - det var dog ikke nok til at slå Rune Villum Hansen, som fører i den samlede stilling efter den første kvalifikation i turneringen

Verdensmesterskaberne på Zangersheide er aflyst

30-07-2020 15:50, af Kristine Ulsø Olsen

Det er netop offentliggjort at verdensmesterskaberne for 5-, 6- & 7-års heste der hvert år afholdes på Zangersheide, er aflyst som følge af corona situationen