Corona sætter en stopper for eliteskuet

15-05-2020 11:00, af Britt Carlsen
Avl|

Dansk Varmblod har truffet en beslutning om at aflyse Krafft Eliteskuet i slutningen af august. Eliteskuet bliver så i stedet erstattet af flere interessante og relevante tiltag ved sommerens hoppekåringer, 2-års- og følbedømmelser samt netauktioner

Copyright Ridehesten.com
Dansk Varmblod forsikrer medlemmerne om, at der bliver fundet en model for sommerens hoppekåringer, så de ikke vil blive berørte af forsamlingsforbuddet. Foto: Ridehesten.com/Marie L. Mortensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Forsamlingsforbuddet sætter arrangører af større events under pres. Forsamlingsforbuddet sætter arrangører af større events under pres. Lige nu hersker der stor usikkerhed om, hvordan forsamligsforbunddet tilrettes over sommeren, men nu ved vi at der definitivt ikke bliver forsamlinger på over 500 frem til udgangen af august. Set i lyset af den usikkerhed, har Dansk Varmblods hovedbestyrelse besluttet af aflyse årets Krafft Eliteskue på Vilhelmsborg. Sommerens største avlsarrangement herhjemme var planlagt til at finde sted den 28. – 30. august med den festlige medaljeoverrækkelse til unghopperne som et højdepunkt over en weekend med finaler for landets bedste føl og 2-års hopper og ikke mindst avlermiddag/fest og efterfølgende Elitefølauktion. Det er et arrangement, som traditionelt tiltrækker mange udstillere, ryttere og tilskuere. Forbundets ledelse har arbejdet med forskellige løsningsforslag, men er ved hver eneste løsning nået til et produkt, der ville blive meget amputeret i forhold til det specielle event, som Eliteskuet har udviklet sig til. Da der fortsat er usikkerhed om, hvordan regeringen og sundhedsmyndighederne vil håndtere forsamlingsforbuddet også i september, har Dansk Varmblods ledelse besluttet at aflyse dette års eliteskue. Også med den begrundelse, at et arrangement på et senere tidspunkt vil få økonomiske konsekvenser for avlerne, der skal holde deres unghopper i træning gennem længere tid.

Copyright Ridehesten.com

Medaljer uddeles på kåringspladserne
Dansk Varmblod tager i år hul på den nye avlsplan (Avlsplan 2020-2030), der bl.a. betyder en ny sadelkåringsstruktur, som skal øge sikkerheden i bedømmelsen. Den nye struktur for sadelkåringerne kommer helt tilpas, i forhold til udfordringerne med corona-virus, for nogle af de nye tiltag gør det lettere at gennemføre sadelkåringerne med respekt for de offentlige spilleregler, der vil være gældende på tidspunktet for afviklingen af arrangementerne.

Det har fra medlemmernes side været et stort ønske, at hopperne til sadelkåring bliver bedømt af avlsledelsen, og da dette implementeres fra i år, er det medvirkende til at sikre en ensartethed i bedømmelsen. Det betyder derfor, at hovedbestyrelsen har besluttet, at avlsledelsen kan uddele sølv- og bronzemedaljer ved årets stationsafprøvninger og sadelkåringer.

Som noget nyt i år, er der ingen testrytter på hopperne, hvilket også gør den tid de skal befinde sig på pladsen kortere, ligesom der heller ikke finder en oprangering sted.

– Når hopperne er blevet bedømt, får de deres karakteristik og kåringsgrad, mens de skridter for en lang tøjle, forklarer avlskonsulent Karina Christiansen. De er dermed færdige og må forlade pladsen. Ejer får den lineære bedømmelse sendt på mail og den kan også ses i Hestedatabasen. De bedste hopper udtages til en afsluttende finale på hver kåringsplads, hvor dagens bedste hoppe udpeges. I finalen mønstres hopperne i skridt og trav og opstilles på midten. Der er ingen oprangering og der gives karakteristik i katalogrækkefølge. De bedste (ikke nødvendigvis alle finalister) kan herunder tildeles opdrættermedaljer i bronze og sølv. De bedste sølvmedaljehopper kan endvidere indstilles til mulighed for tildeling af guldmedalje. Når alle sommerens sadelkåringer og stationsafprøvninger er vel overstået, samles avlsledelsen til et møde for at gennemgå de mulige guldmedaljekandidater. Så selvom ens hoppe er indstillet til en guldmedalje, kan man ikke være sikker på at få den højeste karat, uddyber Karina. På grund af aflysningen af Kraftt Eliteskue vil Årets Bedste Dressur- og Springhoppe i år ikke blive udpeget.

Dette års medaljehopper skal ikke møde op til eliteskue næste år for at blive præsenteret, deres præsentation sker ved sadelkåringerne rundt om i regionerne samt ved stationsafprøvningerne i år.

For de hopper, der bliver eksteriørkåret, gælder det jo som vanligt, at de ikke kan udtages til eliteskue. Også i bedømmelsen af disse hopper vil der ske en tilpasning, idet de ikke skal oprangeres, men bliver stillet op efter endt præsentation, hvorefter de modtager en mundtlig beskrivelse fra dommerne og den lineære bedømmelse på mail, og så kan de igen forlade pladsen.

Copyright Ridehesten.com
I forhold til bedømmelsen af føl til følskuerne rundt om i landet, er der ikke de store ændringer. Udfordringen er dog også her, at vi ikke ved, hvordan forsamlingsforbuddet håndteres, når følskuerne er planlagt til at afvikles. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Finale for føl og 2-års hopper
Mens der ikke finder oprangering sted i forbindelse med bedømmelsen af hopper til sadelkåring, så bliver der en oprangering blandt de bedste 2-års hopper ved sommerens bedømmelser. På den vis bliver der udpeget en ”dagens bedste 2-års hoppe” på alle bedømmelsespladser. Normalt udtages de bedste til eliteskuet, og får prædikatet ”udtaget til eliteskuet” skrevet i deres bedømmelse. Selvom eliteskuet ikke finder sted, fastholdes prædikatet, der viser noget om unghoppens kvalitet på bedømmelsestidspunktet.

Karina forklarer om bedømmelsen: – Når hopperne er færdig med løsvisning/løsspringning får de deres karakteristik, og de bedste bliver udtaget til finalen. I finalen skal de mønstres for dommerne i skridt og trav, og herefter bliver der foretaget en oprangering.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Det er naturligvis en stor ære for avlerne at stå med en af dagens bedste unghopper, og selvom den festlige finale ved eliteskuet udebliver i år, så giver det alligevel god mening at gøre 2-års hopperne klar til bedømmelse, understreger avlskonsulenten. Ikke alene får avleren et standpunkt for unghoppen, som den tager sig ud på bedømmelsesdagen, men arbejdet med de unge hopper i år kommer godt igen, når de skal tilrides og klargøres til sadelkåring til næste år.

I forhold til bedømmelsen af føl til følskuerne rundt om i landet, er der ikke de store ændringer. Udfordringen er dog også her, at vi ikke ved, hvordan forsamlingsforbuddet håndteres, når følskuerne er planlagt til at afvikles. Bliver det muligt at afvikle følskuerne, vil der være en finale for de bedste føl på alle følskuepladser, og i lighed med 2-års hopperne vil også de bedste føl (1 til 3) få prædikatet ”udtaget til eliteskuet”, som var det den sædvanlige praksis.

Ingen karakterer til føl og 2-års hopper
Som noget nyt i år er det blevet besluttet ikke at give karakterer til 2-års hopper og føl. De får den reducerede, lineære beskrivelse kombineret med en mundtlig karakteristik.

Den nye bedømmelse, hvor resultatet, via en app, kan følges løbende på hestedatabasen, har vist sig at være et godt, positivt tiltag, men ved følskuerne har nogle avlere brugt informationerne til at udregne en gennemsnitskarakter for egne, kontra andres føl, og ud fra dette sat spørgsmålstegn ved oprangeringerne.

Der er mange faktorer, som indgår i bedømmelserne og den efterfølgende oprangering, og der kan ikke drages en direkte sammenligning mellem en gennemsnitskarakter og en plads i oprangeringen. Fx bliver de føl, som udtages til finalen også bedømt på fast bund, og det kan betyde en forskel i bedømmelsen, selvom der ikke bliver rettet i de karakterer føllet nu engang har fået ved den officielle bedømmelse. Føllene bliver bedømt af forskellige dommerhold, og her kan niveauet måske også være lidt anderledes, fra det ene dommerhold til det andet, og så ser dommerholdene jo finaleføllene samlet til slut. Endelig spiller dagsformen også ind, for i finalen kan føllene vise sig bedre eller ringere end ved bedømmelsen. Der bliver ikke rettet i karakterne, da det vil være unfair overfor de øvrige føl, der ikke får chancen for at vise sig en gang mere. Men den ekstra fremvisning kan naturligvis betyde noget i forhold til oprangeringen i finale. På baggrund af ovenstående er der derfor taget beslutning om ikke at give karakterer til føl og 2-års hopper.

Copyright Ridehesten.com
Dansk Varmblod har på grund af corona-situationen måttet aflyse sommerens eliteskue på Vilhelmsborg. Der bliver fundet en anden model for afviklingen af elitefølauktionen. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Eliteauktion på en ny måde
Følskuerne er noget mange avlere ser frem til at deltage i. Det er en hyggelig dag, hvor man har mulighed for at sammenligne sit føl med andre føl efter samme hingst. Få et standpunkt for føllet på dagen, og måske være så heldig, at man får sit føl udpeget til forbundets elitefølauktion. Eliteskuet, der danner rammen om elitefølauktionen er aflyst, men auktionsudvalget arbejder på højtryk for at finder andre modeller for afviklingen af elitefølauktionen. Repræsentanter fra aktionsudvalget vil, som altid, være til stede på Dansk Varmblods følskuer for at besigtige og udtage føl til eftersommerens og efterårets auktioner. Der vil blive afviklet flere forbundsauktioner, om ikke andet, så på nye måder, i lighed med så meget andet, vi har skullet vænne os til er anderledes under corona-krisen.

Auktionsudvalget har været i dialog med landets hingsteholdere for at udvikle et nyt auktionskoncept, og årets første streamingauktion finder sted søndag den 28. juni 2020 på Blue Hors. Streamingauktionerne vil blive afholdt i Dansk Varmblods regi og med Dansk Varmblods auktionsbetingelser som vanligt. Føllene vil blive fremvist live, når de skal under hammeren. Købere vil have mulighed for at byde online eller telefonisk.

Flere datoer og samarbejder er i spil, og man kan holde sig orienteret på Dansk Varmblods hjemmeside, på ridehesten.com og  i magasinet Ridehesten.

 

Læs også

Der er Eliteskue-staldplaketter til alle

06-11-2020 09:36, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Selvom Dansk Varmblod desværre ikke kunne afholde det traditionsrige eliteskue på Vilhelmsborg i år, så er der stadig staldplaketter til opdrættere af heste udtaget til Eliteskuet 2020

Hygge og tophopper i Tørring

05-10-2020 15:39, af Britt Carlsen
Avl|

Syv hopper til stationsafprøvning i Tørring og en enkelt hoppe til brugsafprøvning blev i dag bedømt af Dansk Varmblods dommere. Alle opnåede de kåring i DH og alle med godkendt rideprøve - en enkelt hoppe fik adgang til Eliteskue

Tre nye guldmedaljehopper

24-08-2020 11:45, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Dansk Varmblod har tildelt tre hopper opdrættermedalje i guld. Ved sadelkåringen på Blue Hors i uge 33 blev tre hopper tilkendt opdrættermedalje i sølv med mulighed for guld, og afgørelsen er nu truffet - Dansk Varmblod har tre nye guldmedaljehopper

Blue Hors Zack kåret hos hannoveranerne

16-04-2011 07:22, af Thomas Bach Jensen
Avl|
Onsdag kårede hannoveranerforbundet seks hingste i forbindelse med en sadelkåring på forbundets hovedkvarter i Verden

Que Amor SB fløj i Sydtyskland

09-11-2011 16:20, af Thomas Bach Jensen
Avl|
Ved den sydtyske sadelkåring blev tre hingste kåret og fløjen gik til en søn efter Question d'Honneur B

Følskue på Fyn med nye tiltag

03-07-2012 15:25, af Signe Wiese
Avl|
Dansk Varmblods region 3 afholder afholder deres årlige følskue lørdag den 11. august. I år afholdes følskuet i nye rammer hos Stutteri Ask - og det er ikke det eneste nye tiltag

Video: Hoppeføl til over 400.000 kr.

26-08-2017 21:04, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Halvvejs igennem Dansk Varmblods Elitefølauktion har et fantastisk hoppeføl efter Fürstenball indkasseret en hammerslagspris på 57.000 euro

Varm dag ved sadelkåring i Ikast

02-08-2013 21:04, af Maria Schacht

Som lovet blev dagen i dag ekstrem varm, men det kunne dog ikke slå de smukke, unge hopper ud, der deltog ved sadelkåringen i Ikast.

9-tallerne ’regnede’ ned over fløjhoppen

15-08-2015 22:30, af Sanne Kolind
Avl|

Det var en hektisk start på dagens sadelkåring for dressurhopperne der var mødt op på Vilhelmsborg. Vejret var mere en modspiller end en medspiller

Stor ros til føl i region 3

06-08-2016 18:07, af Maria Schacht

Dansk Varmblod region 3 afholdte i dag følskue i de flotte omgivelser på Stutteri Ask

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Jonathan spændte stigbøjlerne op (video)

19-11-2020 19:11, af Thomas Bach Jensen

Den danske springrytter Jonathan Hvalsøe Saul, der er i beriderlære hos Böckmann Pferde i Tyskland, måtte for nylig spænde bøjlerne godt op, da han skulle ride staldens ponyhingst til sportstest

Tre dressurhingste omkring 900 point

22-11-2020 14:43, af Thomas Bach Jensen

Ved den afsluttende prøve ved Dansk Varmblods 35-dages test på Tørring Ridecenter har dommerne i dag bedømt 15 dressurhingste. Holdet blevet toppet af tre hingste, der opnåede omkring 900 point

Over 2 millioner for dyreste hingst i Oldenburg

22-11-2020 21:08, af Annika Knudsen Lorentsen

Auktionen i forbindelse med kåringen i Oldenburger Pferdezuchtverband i Vechta er netop afsluttet, og dyreste hammerslag faldt på en dressurpræmiehingst e. For Dance, som blev solgt for over 2 millioner danske kroner

Danske hingste i top ved Oldenburger-kåring

21-11-2020 18:47, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

Der var dansk succes ved hingstekåringen i Oldenburg i Tyskland, hvor fløjhingsten er danskejet, mens en af præmiehingstene er både danskejet og avlet

Brandslanger reddede islænder op af mudder

21-11-2020 08:37, af Annika Knudsen Lorentsen

Midt på ugen lykkedes det brandvæsnet på Falster at redde en islænder op af et mudderhul, som hesten sad ubehjælpeligt fast i

Dansk rytter testet positiv i doping – foder under mistanke

24-11-2020 16:36, af Britt Carlsen

FEI har meddelt Dansk Ride Forbund, at militaryrytter Maibrit Laustsens hest Lillifee Ajk er testet positiv i en dopingtest foretaget ved UVM i Frankrig – foder er under mistanke

Hingsten Ferrari OLD er flyttet til sine nye tyske ejere

20-11-2020 17:32, af Annika Knudsen Lorentsen

Den 8-årige hingst Ferrari OLD har forladt Helgstrand Dressage, og går nu en spændende fremtid i møde hos den tyske dressurstald Gestüt Ammerland

Auktionsføl vandt 35-dages testen (video)

22-11-2020 11:33, af Thomas Bach Jensen

Otte springhingste har i dag gået den afsluttende prøve ved Dansk Varmblods 35-dages test på Tørring Ridecenter. Vinderen af prøven i springning blev hingsten Cordento II DWB

Talentfuld walisisk rytter har mistet livet

21-11-2020 06:45, af Merete Haahr

En lovende ung 16-årig rytter som havde verden for sine fødder, tog sit eget liv efter et mindre skænderi med sin mor. En tragisk slutning på et alt for kort liv, og en død, som har fået pigens mor til at starte en indsamling

Jørgen Ravn fylder 70 år i dag

24-11-2020 14:02, af Thomas Bach Jensen

En af dansk ridehesteavls helt store profiler, den succesfulde opdrætter Jørgen Ravn, kan i dag fejre sin 70-års fødselsdag