Dansk Varmblod overvåger WFFS

25-05-2018 11:36
Avl

WFFS (Warmblood Fragile Foal Syndrom) har fået meget stor opmærksomhed i de seneste uger, og Dansk Varmblod har nu iværksat en indsamling af tilgængelig data og viden om sygdommen

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

WFFS (Warmblood Fragile Foal Syndrom) er arvelig og medfører, at det afficerede føl fødes med en bindevævsdefekt, der især kommer til udtryk ved en meget skrøbelig hud og meget bløde sener og ledbånd. Der findes ingen behandling, og føllet dør eller må aflives straks efter foling.

Sygdommen nedarves recessivt, hvilket betyder, at den kun kan komme til udtryk, hvis begge forældre er bærere af genet. Når begge forældre er bærere af genet, er risikoen for, at sygdommen kommer til udtryk hos føllet 25%. Hyppigheden af genet er, med den viden vi har for nuværende, forholdsvis lav. Det betyder, at den overordnede risiko for at få et føl, der er ramt af sygdommen, heldigvis er meget lav. Ligeledes er det vigtigt at understrege, at risikoen for WFFS ikke er større i denne avlssæson eller i næste avlssæson, end risikoen var i sidste eller forrige avlssæson. Derfor er der ingen grund til panik eller uovervejede tiltag.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Dansk Varmblod anerkender imidlertid, at WFFS potentielt er en sygdom, som kan nødvendiggøre en avlsmæssig overvågning. Derfor har forbundet nu iværksat en indsamling af tilgængelig data og viden om sygdommen og vi vil hurtigst muligt overveje at iværksætte en strategi for overvågning og regulering af sygdommen.

/Pressemeddelelse

Info

Hvad er WFFS?
Føl med Warmblood Fragile Foal Syndrome bliver født for tidligt, svage, ude af stand til at rejse sig og/eller med abnormaliteter i specielt huden, så de må aflives få dage efter fødslen.
Tilstanden skyldes et såkaldt vigende gen. Det betyder, at føllet skal have det fra både moderen og faderen for at sygdommen kommer til udtryk. Omvendt kan en hest, der kun bærer genet fra en af sine forældre arve det videre til sine afkom uden selv at have sygdommen. Hvis både hingsten og hoppen er bærere af genet, vil der være 25 % chance for at få et føl med sygdommen, ligesom der vil være 50 % chance for at få et afkom der bærer genet uden sygdom og 25 % chance for at få et afkom der ikke bærer genet for sygdommen. I det tilfælde at kun en af forældrene er bærere af genet for WFFS vil ingen af afkommene få sygdommen i udbrud, men 50 % af de fødte føl vil være bærere af genet.
I princippet kan man avle på en bærer af genet uden risiko for sygdom, hvis bare man sørger for at krydse, med en forælder der ikke er bærer af genet. Man vil dog på langt sigt sprede genet i racen, da 50 % af føllene vil være skjulte bærere af genet uden at udvise sygdom.
Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen