Det blinde "føl" Maria trives og er fyldt 1 år

23-05-2020 16:59

Annika Knudsen Lorentsen

Sidste år fik stutteri Jepha føllet Maria, som var født uden øjne, og selvom det en overgang virkede urealistisk, at hun kunne få en god tilværelse, er Maria nu fyldt et år og trives på bedste vis

Copyright Ridehesten.com
Jepha's Maria er nu 1 år og 1 måned, og hun trives rigtig godt på sin store døgnfold. Foto: Privat

I augustnummeret af magasinet Ridehesten sidste år kunne man læse om det blinde føl Jepha's Maria, som ejerne havde valgt at give chancen for et godt liv på trods af det handicap, som hoppeføllet var født med. 

Nu er Jepha's Maria fyldt 1 år, og hun trives i bedste velgående på sin fold med sin makker Medina. 

– Der var nok mange der troede det ikke kunne lade sig gøre, men vi har også fået så meget positiv feedback, og rigtig mange har været interesserede i at følge hende, og vide hvordan det går med hende, fortæller Annette Christensen, som ejer Maria, og fortsætter:

– Nu er hun mere end et år og hun trives rigtig godt. Hun går på døgnfold med hendes makker Medina, som er et år ældre end hende. De to har det virkelig godt sammen, og når de er på boks ligger de ofte op og ned af hinanden og hygger sig, ligesom de sagtens kan respektere at spise af hver sit trug lige ved siden af hinanden. 

Copyright Ridehesten.com
Maria og hendes bedste veninde og boks/foldmakker Medina. Foto: Privat

Da Maria skulle vænnes fra sin mor, da hun var 6 måneder gammel, forsøgte Annette først at lade hende gå med hendes gamle vallak, men det fungerede ikke. 

– Maria blev rigtig sur, og det var helt tydeligt, at hun ikke kunne acceptere ham. Med Medina derimod gik det hele meget uproblematisk. De har stået ved siden af hinanden siden Maria blev født, og de har derfor kunnet snuse til hinanden gennem tremmerne, så det var som om, at Maria allerede var tryg ved Medina. De to passer perfekt sammen, og skal aldrig skilles ad, fortæller Annette. 

Måske en fremtid foran vogn
Selvom Maria ikke kan se, så er hun meget velfungerende og lærernem, og hun forstår rigtig mange ting man siger til hende. 

– Hvis f.eks. jeg siger op, så løfter hun forbene højt op, fordi hun ved der kommer et trin. Hun er rigtig lærenem, og meget opmærksom på vores signaler, fortæller Annette og fortsætter:

– Når smeden kommer bliver han snuset igennem fra top til tå. Hun snuser til hans fødder, og til hans skæg, og når hun har gjort det i 5-10 minutter, så er hun klar over, at det er smeden der er her, og så står hun bare og lader sine hove ordne. 

Marias makker Medina er 2 år og er så småt ved at blive vænnet til seletøj, så hun en dag kan køre med vogn. Og hvis alt går, som Annette håber vil Maria også skulle lære dette. 

– Vi håber, at Maria kan lære at gå foran vogn ved siden af Medina, så når hun bliver to vil vi også så småt begynde at vende hende til seletøj. Det kan også være, at vi vil bruge hende til ridehest. Vi må se hvad der lykkes, og vi gør selvfølgelig kun de ting, vi kan mærke hun er tryg ved. 

Copyright Ridehesten.com
Maria har helt styr på at bruge vandkoppen på folden. Foto: Privat

Løber fra den ene ende af folden til den anden
Marias manglende syn er ikke en hindring for at lege på folden, hvor hun uden problemer løber fra den ene ende til den anden, og drikker vand af vandkoppen. 

– Hun kender hendes fold ud og ind, og hun leger rundt uden problemer. Hun kan finde på at løbe rigtig stærkt fra den ene ende til den anden, og hun ved præcis hvornår hun er nået til hegnet, og så stopper hun op. Hun har helt styr på at drikke vand fra vandkoppen på folden, hvor vi har sat et vindspil op under, så hun kan høre hvor den er, og det fungerer helt perfekt. 

Copyright Ridehesten.com
Maria lillebror Jepha's Magnus, som er efter samme hingst, og Marias mor er desuden halvsøster til Magnus' mor. Foto: Privat.

Ikke genetisk arveligt
Selvom man kunne tro, at det, at Maria er født uden øjne vil være noget hun kan avle videre, så er dyrlægerne positive i forhold til eventuelt af avle på hende. 

– Vi kommer aldrig til at lade hende gå med et føl selv, men vi går lidt med tanken om at lave embryo. Hun har nogle gode gener, og ser rigtig godt ud. Og dyrlægen mener ikke, at hendes føl vil få samme handicap som hende. Grunden til vi ikke vil lade hende gå med føllet selv er, at vi har hørt fra nogle vi kender, at hoppen godt kan blive stresset hvis f.eks. føllet ligger og sover, og hun ikke kan høre det. Så kan der for let opstå nogle farlige situationer. 

Præcis hvad fremtiden bringer er uvist, men lige nu nyder Annette, at kunne gå ture og hygge med Maria, som har fået et helt særlig plads i familiens hjerter. 

– Hun er så sød og omgængelig, og vi er rigtig glade for hende. Uanset om hun kan rides på, køre for vogn, eller måske avle føl via embryo, så skal hun blive hos og hygge sig så længe hun vil. Hun trives, hun ser godt ud, vokser godt og er virkelig pæn i eksteriør. Så den eneste fejl er, at hun ikke har øjne. Så længe hun trives, får hun lov at være her hos os. 

Hvorfor Maria er født uden øjne er der ikke nogen præcis forklaring på. Det kan være fordi det er de dårlige celler fra frostsæden der har fundet vej til ægget, det kan være fordi hoppen har været småsyg i de uger hvor øjnene normalt udvikles eller måske en birvirkning fra en vaccine, som hoppen har fået. Det kan også bare være et tilfælde.

Copyright Ridehesten.com
Fra da Ridehesten var på besøg hos stutteri Jepha sidste sommer. Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen
Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner