Dét er fundamentet for en vinderhest

13-08-2015 08:00

Ditte Faber

Nok så meget er talent, nok så meget er træning, men hvis hesten skal nå helt til tops, skal rytteren skabe de helt rigtige betingelser. Også uden for sadlen

Copyright Ridehesten.com
Nathalie zu Sayn-Wittgenstein er her fotograferet på hesten Digby til bogen "Digby - fra hest til verdensstjerne".

Skal en hest blive verdensstjerne, er det ikke nok, at træningen forud for konkurrencerne er helt i top. Hvis hesten bliver mødt af uoverskuelige opgaver og et stressende miljø, så har den ikke de rette betingelser for at yde sit ypperste. Nathalie zu Sayn-Wittgenstein er meget opmærksom på at gøre stævnerne til en positiv oplevelse, og i bogen “Digby - fra hest til verdensstjerne” giver hun gode råd til, hvordan man som rytter gør netop det. Blandt andet bruger hun i høj grad stævnerne som en målestok for, hvor hun helt præcist er henne i hestens træning. Hesten skal opleve et stævne som noget, den har overskud til at kunne klare. Ikke som et pres.

- Man risikerer, at hesten går i panik eller i baglås, hvis man starter på et for højt niveau eller med et forventningspres, som hesten ikke kan magte, fortæller Nathalie zu Sayn-Wittgenstein i sin bog.

Derfor mener hun ikke, stævner altid skal handle om at få en præmie med hjem. I højere grad skal de være et led i træningen og hestens fortsatte uddannelse. Især med de mindre rutinerede heste er der risiko for, at de kan blive stressede i en stævnesituation, og her er det selvsagt ekstra vigtigt at bevare roen som rytter. I stedet for at blive frustreret over, at hesten for eksempel er for ilter i skridten, kan man sætte i trav, til den falder lidt ned. Og hvis hesten er meget opmærksom på omgivelserne, må man give den nogle opgaver, den kan koncentrere sig om.

- Har du en hest, der kigger meget og bliver ukoncentreret i nye omgivelser, så er der kun én løsning - den skal ud at se noget mere. Kør den andre steder hen for at træne, på andre baner, i andre ridehuse. Det er det eneste, der virker. Så lærer du hesten bedre at kende og ved, hvordan du skal takle dens uopmærksomhed, når du kommer til stævne, fortæller Nathalie zu Sayn-Wittgenstein.

I augustnummeret af magasinet Ridehesten kan du læse hele artiklen om, hvordan du giver din hest de bedste betingelser for at blive en verdensstjerne, lige fra Nathalie zu Sayn-Wittgensteins råd om stævner til en dyrlæges råd om foder og stress.

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen