Det svære valg af hingst

11-02-2017 11:52

Britt Carlsen

Avl

Avlskonsulent Karina Christiansen aflagde sin faglige årsberetning, hvor hun fortalte mere om status på forskningsprojektet genomisk selektion og tog pulsen på hesteavlen i Danmark

Nyheden fortsætter efter annoncen

Vi bliver aldrig konkurrencedygtige på kvantitet så vi skal være det på kvalitet, indledte avlskonsulent Karina Christiansen. Hun gik derefter i gang med at tale om de forskellige muligheder for selektion, og de problemer, som kan opstå i den meget målrettet, globaliseret avl som indavl.

Indekstallene samler alle resultater for konkurrencer og gør det til det mest objektive redskab vi har i dag, problemet er dog at de først offentliggøres, når hingstene er 7 år. Det er et problem fordi der er ved brug af de 3 og 4– års hingste, at vi forventer at få den ønskede avlsfremgang.

Via genomisk selektion kan man på et tidligt tidspunkt få informationer om hingstenes avlspotentiale. Og det samme gælder også for de unge hopper. Formålet med genonisk selektion er at få en mere præcis vurdering af den unge hestes avlspotentiale på et tidligt tidspunkt.

Genomisk selektion samler indekstallene og DNA informationer i et, men som udviklinger har vist, får vi ikke genomisk selektion inkorporeret i indekstallene de først kommende år, men der er gode tegn til, at forbundet er på vej ind i et internationalt samarbejde på dette område, hvor Dansk Varmblod er foregangsland.

Copyright Ridehesten.com

OCD indeks
70% af de hollandske heste har OCD viser et hollandsk forsøg og man estimere et årligt tab på 10 millioner Euro på grund af OCD, så det er klart den sygdom, som koster hesteavlen aller mest.

Nyheden fortsætter efter annoncen

For at selektere på OCD kan man kontrollere hingstenes egen røntgenstatus, men det har, ifølge den hollandske undersøgelse ikke vist sig at være effektivt nok. Hollænderne har så lavet DNA test og ud fra det arbejdet med genomisk selektion, og dermed lavet et OCD indeks.

Hesteafgiftfonden har giver 200.000 kr. til analyse af røntgendata og udvikling af OCD indeks. Så vi også herhjemme kan udvikle et OCD indeks. I dette indeks indgår:

Hingste til kåring
Syge heste
Ungheste–screening
Salgsheste

Gruppen af syge heste, skal måske ikke medtages for de er måske til røntgenundersøgelse, netop fordi de har OCD, men det vil nærmere undersøgelser vise.

Avlskonsulent Karina Christiansens faglige årsberetning kan læses i sin helhed i magasinet Ridehestens februar nummer.

Læs mere om Dansk Varmblods repræsentantskabsmøde i magasinet Ridehestens marts nummer

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen