Din hest er rolig omkring dig, fordi den genkender dig

06-08-2021 06:20

Merete Haahr

Forskere har målt hestes hjerterytme, når de bliver håndteret af fremmede og af kendte mennesker. Studiet viser tydeligt, at heste genkender personer og er mere rolige, når de håndteres af de mennesker, som de kender

Copyright Ridehesten.com
Heste er mere afslappede med personer de kender. Foto: shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Resultaterne fra en italiensk studie viser, at heste har evnen til at genkende individuelle personer. 

Chiara Scopa har sammen med en gruppe andre forskere vist, at heste kan skelne mellem mennesker den kender, og mennesker de ikke kender ved at bruge både syn og hørelse. De er også i stand til at danne længerevarende minder om de personer, de er sammen med.

Læs studiet her. 

Heste kategoriserer mennesker i forhold til om deres fælles interaktioner har været positive, negative eller blot neutrale. 

Ifølge forskerne har forholdet mellem mennesker og heste tidligere været undersøgt gennem analyse af adfærden, men der er brug for fysiologiske indikatorer for at få et mere objektivt billede af den følelsesmæssige respons fra hesten. 

I undersøgelsen gjorde forskerne brug af målinger af hjerterytme, hvilket er en almindelig brugt metode til at vurdere en følelsesmæssig regulering hos heste. De undersøgte hestenes hjerterytmes dynamik under interaktionen med kendte eller ukendte personer. 

Undersøgelsen involverede 23 raske heste af blandet afstamning, som alle var vant til omgang med to eller helt op til seks forskellige personer i forhold til daglig håndtering. Hestene var hovedsagelig på amatør niveau i deres rideaktiviteter, og blev trænet tilsvarende.

I studiet deltog også 22 personer. 12 af dem deltog som personer som var kendt af hestene, og 10 af deltagerne var personer som hestene ikke kendte. For hver velkendt person blev der sat en ubekendt person af samme køn sammen med vedkommende.

Nyheden fortsætter efter annoncen

De målte hjerterytmen i hvile position inden der kom personer ind til hesten. Efterfølgende kom en person ind i boksen og stod i nærheden af døren i fem minutter. Hestene kunne se og lugte dem, men ellers var de fri til at bevæge sig rundt i boksen. 

Personen tog efterfølgende en strigle og børstede hesten i to et halvt minut på hver side. Forskellen denne gang var, at her var det personen der havde kontrollen over situationen, og hvis hesten gik væk, skulle personen forsat søge kontakt til hesten for at forsætte med at strigle, og hesten kunne ikke undgå denne interaktion.

Der blev taget notater for hver hest vedrørende adfærden omkring både den kendte og den ukendte person.

Resultatet viste en forskel på hestens hjerterytme, alt efter om hesten kendte personen.

De viste sig, at hestens følelsesmæssige reaktion var påvirket ikke alene af om det var en person som hestene kendte, men også hvilken type interaktion som personen har med hestene.

Det viste sig, at hestene virkede mere afslappede, når de fysisk interagerede med mennesker de kendte, sammenlignet med den samme opgave, når den blev udført af en person de ikke kendte.

Det kom sig særligt til udtryk når hesten blev striglet på højre side. Det er velkendt at håndtering af hesten traditionelt foregår fra venstre side, siger forskerne. 

Læs mere her: Inside the Interaction: Contact With Familiar Humans Modulates Heart Rate Variability in Horses

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen