DM i beslagsmede var et tilløbsstykke i Herning

08-03-2020 17:14

Merete Haahr

Hestens værn har netop afholdt Danmarks mesterskaberne for beslagsmede på Hest og rytter messen i Herning i fra d. 4-8 marts 2020, og den høje faglighed kommer hestene til gode.  

Copyright Ridehesten.com
De mange dygtige beslagsmede er med til at højne standarden i arbejdet, og det kommer hestene til gode. Foto: Ridehesten.com/Merete Haahr
Nyheden fortsætter efter annoncen

Igen i år blev der afholdt Hestens værn DM for beslagsmede i Herning fra Onsdag til lørdag. Det har været tre intensive dage med mange konkurrencer og gode oplevelser.

Vinderen blev Tom Willams, fra Haderslev Beslagsmedie, og Siggar Vestergaard blev nr. to og Tobias Vilsen fik en flot tredje plads. [Hestens værn arbejder for at heste skal beskæres og skos af uddannede smede, og for at kunne stå inde for at arbejdet blev udført i en høj faglig standard. 

Copyright Ridehesten.com
Igen i år blev der afholdt DM for beslagsmede i Herning arrangeret af Hestens værn. Foto: Ridehesten.com/Merete Haahr

Vi har i Hestens Værn altid arbejdet for, at hestens hove skal beskæres og skos af faguddannede beslagsmede og vi var med til at starte registreringsordningen for beslagsmede i 1996 for bl.a. at sikre at heste og hesteejere kunne garanteres arbejde af høj faglig standard. 

Copyright Ridehesten.com
Som noget nytvar der i år flere kvindelige deltagere med.i konkurrencen. Foto: Ridehesten.com/Merete Haahr

– Optimal Beskæring og evt. anlæggelse af beslag er helt afgørende for hestens velfærd og helt grundlæggende for, at hestens bevægeapparat fungerer optimalt, så hesten ikke nedslides i en for tidlig alder, siger reg. beslagsmed og bestyrelsesmedlem i Hestens Værn Martin Strande

Nyheden fortsætter efter annoncen

Deltagerne kommer fra hele landet og det er tydeligt at se at alle er dybt engagerede i deres fag. Nogle er lærlinge, og kun lige begyndt på deres uddannelse, mens andre har været i faget i mere end 25 år. Fælles for dem er at arbejdet er en passion, og de brænder for det de gør. 

Copyright Ridehesten.com
Flere stutterier havde stillet heste til rådighed, blandt amdet disse skønne halflingere fra Stutteri Fredensberg. Foto: Ridehesten.com/Merete Haahr

I år kunne vi se at der er flere kvinder repræsenteret i faget. Der er 8 kvindelige beslagsmede i lære i Danmark, og tallet er stigende. I Sverige er det næsten 80 % af smedene der er kvinder. Konkurrencen bestod af en lang række forskellige klasser, inddelt i 3 divisioner, så der var mulighed for at alle kunne være med. 

Copyright Ridehesten.com
Smedenes hal var velbesøgt under hele Hest og ryttermessen, og det var spændende at se smedene i aktion. Foto:Ridehesten.com/Merete Haahr

Smedenes hal var velbesøgt under hele Hest og ryttermessen, og det at se smedene i aktion, og opleve hvordan skoene bliver smedet er med til at højne interessen for faget, hvilken komme hestene til gode, fortæller Martin Strange som står for arrangementet. Der har været virkelig stor interesse for arbejdet, og det var et levende arrangement. Flere stutterier havde stillet heste til rådighed, blandt andet Haflinger stutteriet Fredensberg, og det gjorde også at der blev sat fokus på de andre dele af beslagsmedens arbejde, blandt andet beskæring og håndtering af hesten. 

De mange dygtige beslagsmede er med til at højne standarden i arbejdet, og det er jo en fordel for hestene og deres ejere. Det har været nogle meget inspirerende dage, og det er helt sikkert et event der er kommet for at blive. 

 

Læs mere om DM for beslagsmede i næste nummer af Ridehesten

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen