Dressurhingste med flest føl i 2021 i Frankrig

17-01-2022 11:49
Avl

Den franske varmblodshest, Selle Français, er bedst kendt i springning og military, men der avles også dressurheste i Frankrig. Den franske dressurportalt Dresspod.com har lavet en oversigt over de dressurhingste, der havde flest føl registreret i Frankrig sidste år

Copyright Ridehesten.com
Charlotte Fry og Glamourdale i Hagen i 2021. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

For blot få år tilbage var det franske stutteri, Haras de Hus, også leveringsdygtig i hingste som bl.a. den talentfulde Jazz-søn, Don Juan de Hus, men efter stutteriet har omlagt sine funktioner, søger fransk dressurhesteavlere primært til udlandet, når de skal finde fædre til deres kommende føl med talent for dressur.

I top 5 over de dressurhingste, der i 2021 havde flest føl i Frankrig, finder man hingste fra Holland, Tyskland, Sverige og Danmark, men også en enkelt fransk hingst, der netop er søn af føromtalte Don Juan de Hus.

På førstepladsen med 24 føl registreret i Frankrig i 2021 er KWPN-hingsten Glamourdale e. Lord Leatherdale/ Negro fra danske Anne van Olst og hendes mand Gertjan van Olst i Holland.  Glamourdale blev særligt kendt, da han vandt UVM som 7-års, og sidenhen har han sat sig i scene i international Grand Prix under engelske Lottie Fry.

Copyright Ridehesten.com
Andreas Helgstrand og Jovian ved UVM 2021. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

En søn af den tredobbelte UVM-vinder, DV-hingsten Sezuan, indtager andenpladsen med 17 føl registreret i Frankrig; nemlig Secret, der har Bon Coeur som morfar. Secret vandt UVM-sølv som 5-års og er international en populær faderhingst.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Den tredje mest populære hingst er som de to forrige også sort, og han blev sidste år far til 14 føl i Frankrig. Det er svenskejede Bon Coeur e. Benetton Dream/ Sandro Hit, der ligeledes er meget efterspurgt i avlen sideløbende med, at han uddannes af Lövstas rytter Caroline Darcourt.

På fjerdepladsen finder vi en hingst, der ikke er kendt i Danmark, nemlig den skimlede Meteor de Massa, der, som navnet antyder, kommer fra det franske stutteri, Massa Horses. Massa er kendt for at krydse nordeuropæisk varmblod med de sydeuropæiske racer, og således har Meteor en lusitano (portugisisk) som mor og KWPN-hingsten Don Juan de Hus som far. Han blev i 2021 far til 13 føl i Frankrig.

Registreret med 12 fransk føl sidste år er 8-årige Jovian, der vandt UVM i både 2019 og 2021 med Andreas Helgstrand i sadlen – som bekendt blev stævnet i 2020 aflyst pga. covid-19. KWPN-hingsten e. Apache/ Tango er ejet af Helgstrand Dressage og norske Cathrine Rasmussen. I 2021 fik Jovian 69 registreret føl i Dansk Varmblod.

/Dresspod.com

Copyright Ridehesten.com
Jessica Lynn Thomas og Secret ved UVM i 2019. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen