Ellen Glinvad Nielsen – Du kan ikke undgå at knytte bånd med hestene

13-08-2018 12:34

Helle Kristensen

Ellen Glinvad Nielsen fra Blue Hors er nok den groom, ALLE heste ville give deres højre forben for at få. Hvorfor? Fordi Ellen tager sig tid til hendes heste. Hun bliver i virkeligheden som en god ven der er med hestene i tykt og tyndt. Både når det går godt og hestene rejser rundt til stævner i ind og udland, men også når hestene har været uheldige og skal have renset sår eller behandlet skader

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det er med heste som med børn. Det fungerer bedst med faste rammer, struktur og masser af nærvær. Og lige netop derfor er Ellen den groom, alle heste ville elske at få.

I hverdagene er Ellen vennen der følger hestene til og fra ridning. Hun går med dem i skoven når de trænger til lidt frisk luft, og hun sørger for at hestene bliver gnubbet og undersøgt, så ingen rift går uopdaget forbi.

Når hestene er afsted til stævner, er hun den person der sikrer at de får nok at spise, drikker rigeligt med vand, og helt overordnet har det godt. Vil de ikke spise, står Ellen og fodrer dem ad sin hånd, så hun sikrer at de får hvad de har brug for.
Kort sagt, er hun den vigtigste brik i puslespillet, når det gælder hestenes behov for sammenhørighed og faste rammer.

Ellen har det bedst uden for sadlen
Ellens vej til et liv med heste startede, da hun blev introduceret for ridning på rideskolen. Hun startede med ugentlig undervisning, siden fik hun part og med tiden fik hun også hendes egen hest. Men modsat mange andre ryttere, har hun aldrig drømt om medaljer eller for den sags skyld rosetter.

”Jeg har aldrig drømt om at vinde stævner eller blive toprytter. Jeg har altid bare nydt at være sammen med hestene, og redet fordi jeg syntes det var hyggeligt. Det har været det primære for mig. Tidligere red jeg også distriktsstævner, men det sagde mig egentlig ikke så meget. For mig er det sammenværet med hestene, der er det vigtigste. Jeg nyder virkelig at gå op og ned af hestene dagen lang.”   

Idag rider Ellen ikke mere. Primært fordi hun med egne ord er blevet en kylling.

“Min gamle hest var lidt speciel. Den smed mig af flere gange, hvor jeg kom ret slemt til skade, og det sidder i mig endnu. Jeg kunne fortsat sætte mig op på den, fordi jeg kendte den så godt, men jeg har ikke lyst til at sætte mig op på en ny hest. De gange, jeg er røget af, har betydet, at jeg er blevet utryg ved ridning. Hesten skal nærmest ikke vrikke med et øre, før jeg bliver bange. Når jeg går med dem, kan de hoppe og danse lige så tosset de vil. De skal selvfølgelig ikke have lov til det, men jeg bliver ikke bange. Derimod når jeg sidder på ryggen af en hest, bliver jeg hurtigt nervøs. Efter jeg solgte min gamle hest, har jeg ikke rigtigt redet, og dermed er ridningen ikke blevet holdt ved lige. Jeg kan godt savne at kunne ride en tur, men det er blevet for svært for mig at komme i gang igen.
Til gengæld har jeg et job, hvor jeg får lov at være sammen med heste dagen lang, så jeg får mit behov dækket den vej.

-Jeg har altid følt, at jeg er enormt heldig med, at jeg kan få lov at arbejde med min hobby. Det er ikke alle der kan det.”

Fra Allan til Nanna

Gennem de sidste 10 år har Ellen været ansat hos Blue Hors. De sidste 6 år har hun sadlet for Allan Grøn og været med ham og hestene til stævner i ind og udland.

Med Allans farvel til stævnebanerne, skal Ellen nu fremadrettet arbejde sammen med Nanna Merrald.

"Det bliver enormt hårdt ikke at skulle sadle for Allan mere. Vi har haft det rigtigt godt sammen, og har været afsted til mange stævner sammen gennem tiden, så jeg kommer virkelig til at savne samarbejdet med Allan. Men samtidigt glæder jeg mig virkelig også til samarbejdet med Nanna, og til at komme med til stævnerne igen. Det har jeg savnet. Stævnerne er højdepunktet for mig, fordi det er under stævnerne, at jeg virkelig får lov at knytte bånd til hestene. Når vi er afsted til stævne er det mig der står for alt.

Herhjemme er der nogen til at fodre, nogen til at muge osv., men under stævnerne er det mig der står for det hele. Det nyder jeg. 

I tillæg er stævnerne også et højdepunkt i forhold til alt det sociale. Hvis vi er afsted til de internationale stævner, hvor der er flere danske ryttere med, så har vi det super hyggeligt sammen, og den del savner jeg meget. Derfor bliver det også godt når Nanna starter og jeg kommer med ud igen.”

Nogle heste får en helt særlig betydning
Ud over de heste Nanna har med, skal hun overtage de stævneklare heste fra Allan Grøn. Herunder Blue Hors St. Schufro. Ellens favorit. 

Copyright Ridehesten.com
Ellen og Blue Hors St. Schufro
Nyheden fortsætter efter annoncen

“St. Schufro er simpelthen den sødeste. Jeg er helt vild med ham, han er det største nussehoved, vi har her i stalden. Når jeg går ud fra boksen, går han med eller hiver fat i tøjet, fordi han vil have at jeg skal blive der. Han er en engel og fuldstændig nede på jorden.

Zick Flower var ligesådan, og han var virkelig min øjesten. Jeg var så ked af det, da han skulle afleveres hos Agnete. Det var så hårdt. Det er fuldstændigt som hvis det havde været min egen hest. Det er faktisk den eneste ulempe der kan være i dette job, at jeg indimellem er nødt til at sige farvel til en rigtig god ven.” 

Den daglige rutine
Stod det til Ellen kunne hun bruge det meste af dagen med at gå og hygge om hestene, men det fungerer ikke i praksis. For hestene skal være klar til rytteren på faste tidspunkter.

Derfor starter hun hver dag med et skema som skal sikre, at hun har god tid til alle sine heste. Særligt rutinen med at gnubbe hestene grundigt, er rigtigt vigtigt for Ellen. For det er her hun mærker om hestene har ømheder eller er spændte i kroppen.

”Det tager lidt ekstra tid at få gnubbet hestene hver dag, men jeg prioriterer det så vidt det overhovedet kan lade sig gøre. Når hestene bliver gnubbet får man fjernet alt skidtet fra pelsen, og man kan virkelig se at hestene nyder det. For mig er det rigtig vigtigt, at jeg har god tid til at gå hver enkelt hest igennem, så jeg ved om der er rifter, sår eller ømheder jeg skal være opmærksom på. At strigle og gå hestene igennem er for mig det allervigtigste i omgangen med heste, og det er virkelig synd, at så mange ryttere ikke tager sig ordentlig tid til den del.”     

Ét ord går igen og igen, under samtalen med Ellen. Ordet er “Hyggeligt”.
Og ikke et øjeblik er jeg som skribent i tvivl om, at hygge er lige præcis det Ellen bidrager med til hendes heste. Hendes ro, hendes facon og hendes tilgang til hendes arbejde, betyder at hestene på Blue Hors, har en fantastisk ven i Ellen. En ven der bidrager til at de får de allerbedste forudsætninger for at trives. En ven der helt uden forventninger eller pres nyder deres selskab.

Ellens bedste grooming tips

1: Rens hovene grundigt hver dag og smør dem med olie for at forebygge tørhed.

Bonusfif: Til stævner bruger Ellen altid klar hovlak, så hovene skinner når hesten er på banen.

2: Tør øjne, mule og næsebor med vådservietter, så skidt ok klatter bliver fjernet.
Før hesten går på banen gnider Ellen en lille klat babyolie i sin håndflade, som hun smører ud på hestens mule og omkring øjnene.

3: Hvis det ikke er muligt at vaske hesten, kan du bruge superclean til at fjerne eksempelvis græssaft og gødningspletter fra hestens pels.

Alternativt kan vådservietter også bruges til at fjerne mindre misfarvninger og skidt.

4: Når Ellen har vasket hestene med shampoo giver hun efterfølgende pelsen et lag showshine. I tillæg bruger Ellen altid showshine når hun skal rede halen ud. Også til hverdag.

5: Men vigtigst af alt: Gnub din hest! – gerne hver dag! Det fjerner skidt fra pelsen, så din hest altid har en sund og velplejet pels. Yderligere påpeger Ellen at hvis du bare kører en børste over hesten, så opdager du måske ikke hvis hesten er øm.

Denne artikel blev første gang udgivet på Everhorse.dk (som er ejet af Mediehuset Wiegaarden, som driver Ridehesten.com) 

Læs også

Ellen Glinvad har været 10 år på Blue Hors

15-11-2019 13:32, af Camilla Tiefensee Schrøder

Ellen Glinvad Nielsen kan i år fejre 10 års jubilæum som groom på Blue Hors. Hun er i dag groom for Nanna Merrald og har tidligere været groom for både Sune Hansen og Allan Grøn. Jobbet har budt på både store oplevelser og tætte bånd til hestene

På vej mod Herning... igen!

26-02-2014 10:07, af Bodil Nyholm Sørensen
Avl|

Dansk Varmblods Hingstekåring 2014 | Efter henholdsvis 6 og 16 år på Blue Hors er det efterhånden rutine, der præger stemningen inden Ellen Glinvad Nielsens og Lene Hansens afgang til Dansk Varmblods hingstekåring i Herning
 

Grøn/Wasabi på menuen i Esbjerg

20-01-2017 11:36, af Thomas Bach Jensen

Ved weekendens landsstævne i dressur i Esbjerg kommer Blue Hors-berideren Allan Grøn til start i Grand Prix-klasserne med sin nye partner Wasabi

Zonik – nu med NOP-status

25-01-2018 16:11, af Camilla Tiefensee Schrøder

Dem hollandske fond "Dutch Olympic Horse" (NOP) har udvalgt DV-hingsten Zonik til sit økonomiske støtteprogram for ekvipager med OL-potentiale

Dressur - for alt i verden!

28-11-2011 08:42, af Signe Wiese
Dansk Varmblods region 4 inviterer onsdag den 7. december kl. 19 til en aften i dressurens tegn på Blue Hors

Karsten forlader Blue Hors

26-10-2018 09:30, af Britt Carlsen

Gennem 24 år har Karsten Petersen været en central person på Blue Hors, nu går han på efterløn, men inden da er der en afskedsreception for venner af huset

Camilla vandt 2. kvalifikation i Blue Hors Para Cup

09-05-2021 11:58, af Annika Knudsen Lorentsen

Trods corona og en tætpakket stævnekalender med internationale parastævner både for 2 uger siden og i denne weekend, samt DM om 2 uger, er det lykkedes at få afviklet anden kvalifikation i Blue Hors Para Cup med 8 deltagere, og her vandt Camilla Christensen

10-tal til Hottie og Maria

07-03-2013 14:04, af Nina Marie Villadsen

DV's Hingstekåring | Blue Hors-berider Maria Anita Andersen og sølvmedaljehoppen Svalegårds Hottie er i front for Blue Hors Unghestechampionatet - Hottie fik bl.a. et 10-tal for sin skridtbevægelse

Super stemning i Blue Hors Grand Prix Cup

17-11-2013 15:50, af Britt Carlsen

Publikum rejste sig og lod jublen skylle ned over vinderen af Blue Hors Grand Prix Cup Maria Anita Andersen og avlshingsten Blue Hors Leredo

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Efter 6 års tvist: Retfærdigheden har sejret

02-05-2021 15:39, af Thomas Bach Jensen

Den norske hesteejer Kristin G. Andresen har endelig vundet retssagen om KWPN-fløjhingsten Handsome O, som hun købte på auktion til sin datter Alexandra Andresen for over 6 år siden, og som viste sig at have hanetrit. Den hollandske sælger Jan Brouwer er dømt til at tage hesten retur og refundere køber alle udgifter med renter

Fra sorg til solstrålehistorie

06-05-2021 14:14, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Hos Stald Lindballe ved Holstebro har foråret budt på en svær foling, der efterfølgende har ført til store komplikationer for hoppen, der til sidst måtte aflives. Da slaget for at redde hoppen var tabt, handlede det om at finde en ammehoppe til føllet, og det krævede flere forsøg og til sidst en hel masse køresygetabletter

Farrell-hoppeføl med to nye mælkemødre

01-05-2021 17:44, af Thomas Bach Jensen
Avl|

På Stutteri Sartor er foråret for Karina Sartor Westergaard bedre end juleaften, for der ankommer føllene. Det har i år haft en noget anderledes start med en del dramatik omkring at få hopper og føl til at knytte bånd

Lazantas føl skal have ny mor

04-05-2021 12:12, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Hanne Elisabeth Bøggild og Tommy Rasmussen har måttet lade deres eneste avlshoppe aflive efter en hårdomgang med børdrejning, foling før termin, tilbageholdt efterbyrd og til sidst hård forfangenhed. Nu forsøger de at give det overlevende hoppeføl en ny mor

26-årige Kermo’s White Talisman er død

04-05-2021 14:14, af Thomas Bach Jensen

Dansk Varmblodshingsten Kermo’s White Talisman, der er kendt i flere lande for sin store personlighed og sit smukke ydre, er død i en alder af 26 år i sit hjem i Schweiz

Molslaboratoriet har mærket modvind

04-05-2021 20:02, af Thomas Bach Jensen

Den sidste uges tid har Molslaboratoriet mærket modvind fra hesteelskere og andre danskere med respekt for dyr, for mange privatpersoner har rettet stærkt kritik mod Molslaboratoriet i en særlig sag med en højdrægtig hoppe, der var stærkt generet af  et GPS-halsbånd

Nogle heste kravler bare ind under huden

05-05-2021 18:15, af Marie Helene Rigård Rohleder

Camilla Rask på 16 år driver sammen med søster Julie Rask og resten af familien en mindre salgsstald ved Silkeborg. Især shetlændere er en stor del af stalden, men stalden har et bredt udvalg af både heste og ponyer. Selvom hun godt ved, at hestene skal sælges igen. Så knytter man alligevel et helt særligt bånd til hver enkelt hest

Drægtig hoppe solgt på 24 timer på Ridehesten

01-05-2021 10:02, af Thomas Bach Jensen

Sidste lørdag aften satte hobbyavler Lone Westergaard Wollesen en drægtig hoppe efter Clarimo til salg på Ridehesten.com. Søndag morgen havde hun hoppens nye ejer i telefonen

Flere flotte debuter i Frederiksværk (video)

07-05-2021 20:43, af Annika Knudsen Lorentsen

Landsstævnet hos Frederiksværk Rideklub startede i dag med en sejr til Liva Addy Guldager Nielsen i MB1, mens Cathrine Dufour red en sejr hjem i den 7-årige Eternitys Prix St. Georg-debut. Anne Troensegaard tog sejren i Intermediaire II, mens Nadja Aaboe Sloth red sig til en andenplads i sin debut i Intermediaire med den 8-årige Favour Gersdorf

Forrygende dansk indsats i Prag (video)

02-05-2021 22:22, af Thomas Bach Jensen

De danske springryttere har leveret flotte resultater ved det internationale springstævne i Prag i denne uge, hvor Adam Sparlund Olesen og Rikke Haastrup netop har opnået placering i en 160 cm klasse