Ellen Glinvad Nielsen – Du kan ikke undgå at knytte bånd med hestene

13-08-2018 12:34, af Helle Kristensen

Ellen Glinvad Nielsen fra Blue Hors er nok den groom, ALLE heste ville give deres højre forben for at få. Hvorfor? Fordi Ellen tager sig tid til hendes heste. Hun bliver i virkeligheden som en god ven der er med hestene i tykt og tyndt. Både når det går godt og hestene rejser rundt til stævner i ind og udland, men også når hestene har været uheldige og skal have renset sår eller behandlet skader

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det er med heste som med børn. Det fungerer bedst med faste rammer, struktur og masser af nærvær. Og lige netop derfor er Ellen den groom, alle heste ville elske at få.

I hverdagene er Ellen vennen der følger hestene til og fra ridning. Hun går med dem i skoven når de trænger til lidt frisk luft, og hun sørger for at hestene bliver gnubbet og undersøgt, så ingen rift går uopdaget forbi.

Når hestene er afsted til stævner, er hun den person der sikrer at de får nok at spise, drikker rigeligt med vand, og helt overordnet har det godt. Vil de ikke spise, står Ellen og fodrer dem ad sin hånd, så hun sikrer at de får hvad de har brug for.
Kort sagt, er hun den vigtigste brik i puslespillet, når det gælder hestenes behov for sammenhørighed og faste rammer.

Ellen har det bedst uden for sadlen
Ellens vej til et liv med heste startede, da hun blev introduceret for ridning på rideskolen. Hun startede med ugentlig undervisning, siden fik hun part og med tiden fik hun også hendes egen hest. Men modsat mange andre ryttere, har hun aldrig drømt om medaljer eller for den sags skyld rosetter.

”Jeg har aldrig drømt om at vinde stævner eller blive toprytter. Jeg har altid bare nydt at være sammen med hestene, og redet fordi jeg syntes det var hyggeligt. Det har været det primære for mig. Tidligere red jeg også distriktsstævner, men det sagde mig egentlig ikke så meget. For mig er det sammenværet med hestene, der er det vigtigste. Jeg nyder virkelig at gå op og ned af hestene dagen lang.”   

Idag rider Ellen ikke mere. Primært fordi hun med egne ord er blevet en kylling.

“Min gamle hest var lidt speciel. Den smed mig af flere gange, hvor jeg kom ret slemt til skade, og det sidder i mig endnu. Jeg kunne fortsat sætte mig op på den, fordi jeg kendte den så godt, men jeg har ikke lyst til at sætte mig op på en ny hest. De gange, jeg er røget af, har betydet, at jeg er blevet utryg ved ridning. Hesten skal nærmest ikke vrikke med et øre, før jeg bliver bange. Når jeg går med dem, kan de hoppe og danse lige så tosset de vil. De skal selvfølgelig ikke have lov til det, men jeg bliver ikke bange. Derimod når jeg sidder på ryggen af en hest, bliver jeg hurtigt nervøs. Efter jeg solgte min gamle hest, har jeg ikke rigtigt redet, og dermed er ridningen ikke blevet holdt ved lige. Jeg kan godt savne at kunne ride en tur, men det er blevet for svært for mig at komme i gang igen.
Til gengæld har jeg et job, hvor jeg får lov at være sammen med heste dagen lang, så jeg får mit behov dækket den vej.

-Jeg har altid følt, at jeg er enormt heldig med, at jeg kan få lov at arbejde med min hobby. Det er ikke alle der kan det.”

Fra Allan til Nanna

Gennem de sidste 10 år har Ellen været ansat hos Blue Hors. De sidste 6 år har hun sadlet for Allan Grøn og været med ham og hestene til stævner i ind og udland.

Med Allans farvel til stævnebanerne, skal Ellen nu fremadrettet arbejde sammen med Nanna Merrald.

"Det bliver enormt hårdt ikke at skulle sadle for Allan mere. Vi har haft det rigtigt godt sammen, og har været afsted til mange stævner sammen gennem tiden, så jeg kommer virkelig til at savne samarbejdet med Allan. Men samtidigt glæder jeg mig virkelig også til samarbejdet med Nanna, og til at komme med til stævnerne igen. Det har jeg savnet. Stævnerne er højdepunktet for mig, fordi det er under stævnerne, at jeg virkelig får lov at knytte bånd til hestene. Når vi er afsted til stævne er det mig der står for alt.

Herhjemme er der nogen til at fodre, nogen til at muge osv., men under stævnerne er det mig der står for det hele. Det nyder jeg. 

I tillæg er stævnerne også et højdepunkt i forhold til alt det sociale. Hvis vi er afsted til de internationale stævner, hvor der er flere danske ryttere med, så har vi det super hyggeligt sammen, og den del savner jeg meget. Derfor bliver det også godt når Nanna starter og jeg kommer med ud igen.”

Nogle heste får en helt særlig betydning
Ud over de heste Nanna har med, skal hun overtage de stævneklare heste fra Allan Grøn. Herunder Blue Hors St. Schufro. Ellens favorit. 

Copyright Ridehesten.com
Ellen og Blue Hors St. Schufro
Nyheden fortsætter efter annoncen

“St. Schufro er simpelthen den sødeste. Jeg er helt vild med ham, han er det største nussehoved, vi har her i stalden. Når jeg går ud fra boksen, går han med eller hiver fat i tøjet, fordi han vil have at jeg skal blive der. Han er en engel og fuldstændig nede på jorden.

Zick Flower var ligesådan, og han var virkelig min øjesten. Jeg var så ked af det, da han skulle afleveres hos Agnete. Det var så hårdt. Det er fuldstændigt som hvis det havde været min egen hest. Det er faktisk den eneste ulempe der kan være i dette job, at jeg indimellem er nødt til at sige farvel til en rigtig god ven.” 

Den daglige rutine
Stod det til Ellen kunne hun bruge det meste af dagen med at gå og hygge om hestene, men det fungerer ikke i praksis. For hestene skal være klar til rytteren på faste tidspunkter.

Derfor starter hun hver dag med et skema som skal sikre, at hun har god tid til alle sine heste. Særligt rutinen med at gnubbe hestene grundigt, er rigtigt vigtigt for Ellen. For det er her hun mærker om hestene har ømheder eller er spændte i kroppen.

”Det tager lidt ekstra tid at få gnubbet hestene hver dag, men jeg prioriterer det så vidt det overhovedet kan lade sig gøre. Når hestene bliver gnubbet får man fjernet alt skidtet fra pelsen, og man kan virkelig se at hestene nyder det. For mig er det rigtig vigtigt, at jeg har god tid til at gå hver enkelt hest igennem, så jeg ved om der er rifter, sår eller ømheder jeg skal være opmærksom på. At strigle og gå hestene igennem er for mig det allervigtigste i omgangen med heste, og det er virkelig synd, at så mange ryttere ikke tager sig ordentlig tid til den del.”     

Ét ord går igen og igen, under samtalen med Ellen. Ordet er “Hyggeligt”.
Og ikke et øjeblik er jeg som skribent i tvivl om, at hygge er lige præcis det Ellen bidrager med til hendes heste. Hendes ro, hendes facon og hendes tilgang til hendes arbejde, betyder at hestene på Blue Hors, har en fantastisk ven i Ellen. En ven der bidrager til at de får de allerbedste forudsætninger for at trives. En ven der helt uden forventninger eller pres nyder deres selskab.

Ellens bedste grooming tips

1: Rens hovene grundigt hver dag og smør dem med olie for at forebygge tørhed.

Bonusfif: Til stævner bruger Ellen altid klar hovlak, så hovene skinner når hesten er på banen.

2: Tør øjne, mule og næsebor med vådservietter, så skidt ok klatter bliver fjernet.
Før hesten går på banen gnider Ellen en lille klat babyolie i sin håndflade, som hun smører ud på hestens mule og omkring øjnene.

3: Hvis det ikke er muligt at vaske hesten, kan du bruge superclean til at fjerne eksempelvis græssaft og gødningspletter fra hestens pels.

Alternativt kan vådservietter også bruges til at fjerne mindre misfarvninger og skidt.

4: Når Ellen har vasket hestene med shampoo giver hun efterfølgende pelsen et lag showshine. I tillæg bruger Ellen altid showshine når hun skal rede halen ud. Også til hverdag.

5: Men vigtigst af alt: Gnub din hest! – gerne hver dag! Det fjerner skidt fra pelsen, så din hest altid har en sund og velplejet pels. Yderligere påpeger Ellen at hvis du bare kører en børste over hesten, så opdager du måske ikke hvis hesten er øm.

Denne artikel blev første gang udgivet på Everhorse.dk (som er ejet af Mediehuset Wiegaarden, som driver Ridehesten.com) 

Læs også

Ellen Glinvad har været 10 år på Blue Hors

15-11-2019 13:32, af Camilla Tiefensee Schrøder

Ellen Glinvad Nielsen kan i år fejre 10 års jubilæum som groom på Blue Hors. Hun er i dag groom for Nanna Merrald og har tidligere været groom for både Sune Hansen og Allan Grøn. Jobbet har budt på både store oplevelser og tætte bånd til hestene

På vej mod Herning... igen!

26-02-2014 10:07, af Bodil Nyholm Sørensen
Avl|

Dansk Varmblods Hingstekåring 2014 | Efter henholdsvis 6 og 16 år på Blue Hors er det efterhånden rutine, der præger stemningen inden Ellen Glinvad Nielsens og Lene Hansens afgang til Dansk Varmblods hingstekåring i Herning
 

Brandtbjergs utrolige Blue Hors-succes

01-07-2017 15:26, af Thomas Bach Jensen

En af sommerens hidtil store avlersucceser tilhører familien Buhl i Pjedsted. De fremstillede fire heste ved Blue Hors Føl- og Dressurchampionat i sidste weekend, hvor alle gik i finalerne, der sluttede med to førstepladser og en andenplads for Brandtbjerg-hestene

Breaking News i Unghestechampionatet

05-03-2013 10:16, af Thomas Bach Jensen

Sygdomsramte Minna Telde har meldt fra i sidste time som testrytter i dressur i Blue Hors Unghestechampionatet ved hingstekåringen i Herning. Dansk Varmblod har gjort et scoop og fået det danske dressurikon Hasse Hoffmann til at overtage rollen som testrytter

Lækre hingsteføl til fremtidens springbaner (video)

23-06-2020 11:35, af Annika Knudsen Lorentsen

Dansk Varmblods online følauktion, der afvikles i samarbejde med Blue Hors, udbyder en kollektion af både spring- og dressurføl af særdeles høj kvalitet. I denne præsentation skal vi se nærmere på to smarte hingsteføl, som er avlet ud af fremragende hoppestammer

Blue Hors nu med dressurchampionat

08-06-2011 06:51, af Thomas Bach Jensen
Når Blue Hors den 25. juni inviterer til følchampionat udvides championatet til også at omfatte unge dressurheste efter stutteriets hingste og der er endnu ikke lukket for tilmelding

Helene og Dexter 2’er i Vidauban

20-05-2013 09:11, af Nina Marie Villadsen

Danske Helene Melsen og Blue Hors Dexter opnåede en flot andenplads i 6-årsklassen i franske Vidauban

Kom til Følaften på Blue Hors

25-05-2013 14:18, af Signe Wiese
Avl|

Torsdag den 30. maj inviterer Blue Hors til Følaften, hvor der bl.a. vil være lejlighed til at se den 1. følårgang efter unge hingste som Blue Hors Zatchmo, Blue Hors Edelman og Blue Hors Erlando 

Danmark starter næstsidst i Nations Cup

25-05-2018 19:32, af Britt Carlsen

Holdleder Helle Krasnik Trolle trak start nr. tre af fire hold forud for første afdeling af Blue Hors FEI Nations Cup Grand Prix, som afvikles lørdag

Nyhedsansvarlig

Har du en nyhed eller en god historie?

Marie Helene Rigård Rohleder

Webredaktør og nyhedsvagt

Marie Helene Rigård Rohleder
29 92 98 22
mhr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Bruttogrupperne for senior- og U25-ryttere er klar

13-01-2021 13:46, af Kristine Ulsø Olsen

Landstræner Natalie zu Sayn-Wittgenstein og holdleder Anne-Mette Binder har nu udtaget de ryttere, der skal udgøre bruttogrupperne for senior- og U25-ryttere i 2021

– Min voldelige kæreste tvang mig til at sælge hesten

16-01-2021 14:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Marias partner var psykisk og fysisk voldelig mod hende og tvang hende til at sælge sin elskede PRE-hest Malí, da han ville have Maria for sig selv. Men hun gav ikke op og kæmpede en lang og sej kamp for at få sit liv og sin bedste ven tilbage

Annabelle Rehn balancerer mellem to verdener

10-01-2021 11:34, af Thomas Bach Jensen

Dressurrytter Annabelle Rehn, der som 14-årig vandt bronze ved DM for juniorer, har det meste af sit liv boet i Asien. Hun var i 2020 på et syv måneders træningsophold i Danmark og kunne på grund af COVID19 ikke se sine forældre

Løse heste på Vestmotorvejen skabte kaos og kø

09-01-2021 18:10, af Thomas Bach Jensen

I eftermiddag har Vestmotorvejen ved Køge været lukket efter et uheld med hestetrailer, hvor de firbenede passagere slap fri på motorvejen

Farvel til Unicorn's Royalisto

09-01-2021 11:14, af Thomas Bach Jensen

Den meget succesfulde danske springhest, Unicorn's Royalisto, som Bjarne Mark Jensen har fejret store triumfer med bl.a. i kostumespringningen i Dansk Varmblods Gallashow i Herning, er blevet aflivet i en alder af knap 20 år

De er udtaget til Dansk Varmblods Hingstekåring

16-01-2021 17:56, af Thomas Bach Jensen
Avl|

I Jylland, på Sjælland og Fyn har Dansk Varmblods dommere besigtiget hingste på 37 forskellige lokationer, hvilket har resulteret i, at 62 hingste er udtaget til kåringen på Vilhelmsborg

Forårets små stjerner på vej hos Heiline

10-01-2021 21:38, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Hos Stald Heiline i Odder, hvor bl.a. den internationale dressurhest Heiline’s Danciera er kommet til verden, ser avlerparret Line Jensen og Heine Bonde Mikkelsen frem til at kunne byde velkommen til fem føl

Lidt men godt ventes hos Straight Horse

14-01-2021 18:32, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Hos Eva Götzsche og Mogens Pedesen, der driver stutteriet Straight Horse i Allerød, har det været et spændende og frugtbart reproduktionsår, selv om de kun venter fire føl i år. De har nemlig sat lidt i banken – eller rettere lagt nogle befrugtede æg i fryseren

Tina Lund fylder 40 år

14-01-2021 19:52, af Marie Helene Rigård Rohleder

Den internationale springrytter Tina Lund fylder 40 år i dag. Hun er flere gange danmarksmester og har opnået topplaceringer ved internationale stævner

Zhaplin Langholt er tilbage på sporet (video)

11-01-2021 07:53, af Thomas Bach Jensen

Zhaplin Langholt, der med Andreas Helgstrand i sadlen vandt UVM-bronze som 6-års, er efter en langvarig skade tilbage i fuld træning med sin ejer Charlotte Jorst, USA