Et liv som i et eventyr

27-10-2015 08:00

Britt Carlsen

Charlotte Dujardin kommer fra en helt almindelig middelklassefamilie, men talent, hårdt arbejde og en vilje til at vinde samt en helt uvurderlig støtte fra Carl Hester har gjort hende til en verdensstjerne

Copyright Ridehesten.com
I disse dage afvikles Global Dressage Forum i Holland - sidste år var det Blue Hors, som var vært for dette internationale forum og en af deltagerne var Charlotte Dujardin.

Charlotte Dujardin kom ind på de internationale dressurbaner som et totalt ubeskrevet blad, men hun havde faktisk allerede været meget succesfuld som barn og teenager som showrytter på ponyer. Her vandt hun alt, hvad der var værd at vinde, bl.a. fire gange Horse of the Year Show. Så allerede som helt ung, havde hun lært disciplin, at ride under pres, og hvad der ellers hører til konkurrenceridning – som en velplejet hest, selv at have en elegant fremtoning m.m.

Charlotte kommer ikke fra et velhavende hjem, men moren havde været springrytter, så der var en hestebaggrund. Charlotte og hendes to år ældre søster startede begge i ponyshowklasser, og den konkurrence, der var de to imellem, synes at være en væsentlig ingrediens i Charlottes holdning til konkurrenceridning og hendes succes. Hun ville bare være bedre end søsteren.

Copyright Ridehesten.com
Britiske Richard Davison, som i Global Dressage Forums nu 14-årige historie har været en fantastisk ordstyrer, har tilmed en ganske særlig evne til at interviewe de kendte ryttere, der kommer i den varme stol. Han fik Charlotte til at fortælle om, hvordan hun takler det vinderpres, der hviler på hende, hver gang hun rider ind på en bane.

Fire år i stalden
Charlottes åbenlyse talent bevirkede, at hendes træner i teenageårene sagde: Jeg kan ikke lære dig mere, du skal træne hos Judy Harvey. – For mig lød det meget skræmmende, men jeg var elev hos Harvey i fire år. Det første år red jeg ikke. Jeg mugede ud og lavede alle de rædsomme job, som ingen gider at lave i en stald. Da hun så mit engagement, lod hun mig ride, fortalte Charlotte, og hun fortsatte: – Der er så mange, som gerne vil ind i stalden hos Carl og jeg, men de vil kun ride. Man skal være bevidst om, at det ikke kun er ridning, det drejer sig om, hele managementet omkring hesten er meget vigtigt, og det skal du lære fra bunden af.

Livet efter Valegro
– Jeg ved, at jeg aldrig får en hest som Valegro, og ingen kan erstatte ham. Men jeg håber på at få heste, hvor jeg kan få noget af det igen, som jeg har følt på Valegro. Jeg vil elske at opbygge et nyt partnerskab og samspil med nye ungheste, som jeg har gjort det med Valegro.

– Jeg er selv overrasket over, hvad jeg har opnået de seneste år, bemærkede Charlotte. – Og på det personlige plan? – Min partner er desperat for at blive gift med mig og få mig gravid. Men jeg er ikke der endnu. Jeg ved hvordan mit bryllup skal være. Det skal holdes om sommeren på Carls ridecenter, det er så smukt. Og så skal Valegro få lov til at trække kareten, bemærkede hun afslutningsvis.

Læs hele interviewet med Charlotte Dujardin i magasinet Ridehestens november nummer 2014.

Info

Dressurverdenen har haft mange berømte profiler gennem årene, men ingen som på fire år har taget springet fra at ride den første internationale Grand Prix til at vinde verdensmesterskabet 2014 i individuel Grand Prix Special og Kür samt det samme ved EM i Aachen i år som et foreløbigt højdepunkt – i en karriere der også omfatter World Cup-sejr i 2014 og 2015, individuel europamester i begge individuelle discipliner i 2013 og olympisk guld såvel for hold som individuelt 2012 og medlem af det britiske guldvindende hold ved EM 2011. Charlotte er indehaver af pointrekorden i samtlige Grand Prix-programmer. Alt sammen på en og samme hest, nemlig Valegro e. Negro
Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner