Forskere: Føl har også brug for fridage

17-11-2019 13:50

I ny undersøgelser viser at føl under 8 uger, bider oftere efter deres ejere, hvis de ikke fik fridage mellem træning

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Ifølge australske og newzealandske forskere, så har føl brug for en fridag hver anden eller tredje dag fra deres træning til at blive håndteret i blandt andet grime.

– Vi var virkelig overrasket over at se en så markant forskel hos føllene. De bed mere, hvis de ingen fridage fik,  fortæller Hayley Randle, ph.d. fra Charles Sturt Universitys Scool of Animal and Veterinary Science, Australien.

At unge føl bider er et adfærdsmæssigt tegn på stress. Mange af føllene i undersøgelsen blev trænet mindre end en halv time om dagen, men allerede efter fire dage bed føllene efter deres ejere. Mens føl, som fik en dags pause efter to dages træning bed mindre.

Forskerholdet trænede 20 føl til at gå frem og stoppe op i grime. Alle føllene blev trænet i alt seks til syv dage i op til 25 minutter hver dag, afhængigt af deres fremskridt under hver session. Halvdelen af føllene havde imidlertid en dags pause mellem to dages træning, dvs. på 3. og 6. dagen, mens den anden halvdel havde en enkelt todags pause efter fire træningsdage.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Forskerne kom frem til, at uanset tidsplanen, lærte alle føl i samme hastighed, men der hvor forskerne så en forskel, var i de yngste føl under 8 uger – her skete en bemærkelsesværdig stigning i bidning i løbet af den fjerde træningsdag.

– Hvis vi ønsker at etablere et positivt forhold til vores heste fra starten, er vi nød til at overveje de kognitive evner og begrænsninger, når vi arbejder med unge heste og håndtere dem korrekt, lyder det fra forskerholdet. Føllene i undersøgelsen, der var yngre end 8 uger, viste tydelig tegn på stress set gennem bidning ved at have flere dages træning i træk. Modsat viste undersøgelsen også, at denne bidadfærd ikke kom til udtryk ved føl, der var ældre end 8 uger.

Forksernes anbefaler derfor, at planlægge en fridag inden for de første fire dage med træning af unge føl for at mindske den potentielle stressrelaterede adfærd.

/thehorse.com

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen