Forskning: Ryttere sover for lidt

25-05-2024 08:01

Et nyt studie fra et internationalt militarystævne viser, at ryttere sover for lidt, når de er ude til stævner. Det kan påvirke præstationen samt kommunikationen med hesten

Copyright Ridehesten.com
Det er ikke kun heste, der kan blive trætte. Det kan ryttere også. Foto: Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Når man er rytter, er man vant til tidlige morgener og sene aftener - og det gør ikke noget at stå op før solen for at ride stævne, for det er ganske enkelt en del af gamet. Alligevel kan det måske være værd at prioritere sin søvn som rytter.

Der er ikke udført meget forskning om søvn blandt ryttere tidligere, men resultaterne fra et nyt studie fra det engelske universitet Hartpury University tyder på, at der er et problem. Der blev udført to studier, hvoraf det ene gik ud på at tracke en gruppe rytteres søvn til det femstjernede militarystævne Hartpury International Horse Trials sidste år. I den anden del af forsøget svarede 230 internationale militaryryttere på et spørgeskema omkring søvnvaner- og vanskeligheder samt koffeinindtag og soveforhold under stævner. Det viste sig, at den gennemsnitlige søvntid for de adspurgte ryttere var lige over seks timer, altså en del under den anbefalede søvntid for voksne, som ligger på 7-9 timers søvn. Det skriver Horse and Hound.

Rytterne i studiet havde bl.a. udfordringer ved at sove grundet larm på stævnepladsen samt dårlige soveforhold som for lidt plads og ukomfortable madrasser.

Hvorfor er søvn vigtigt som rytter?
Emma Davies, som er en af forskerne bag studiet, fortæller til Horse and Hound, at søvn er et af de vigtigste elementer, når en eliteatlet skal forbedre sin præstation: – Men det handler ikke kun om det, siger hun og fortsætter:

Søvnmangel kan føre til kognitive udfordringer, det kan forringe evnen til at tage beslutninger og påvirke finmotorikken. Små ændringer i rytterens hjælpere, kan føre til ændrede reaktioner hos hesten. Dermed kan det endda resultere i en øget risiko, når militaryryttere rider i terrænet med et søvnunderskud, lyder det fra Davis, der også udtaler:

Nyheden fortsætter efter annoncen

Det er ikke kun et sportsproblem, det er et "hestemenneske" problem. Vores søvn bliver præget af livet med hestene, og vores forhold til vores heste præges af vores søvnvaner. Der er et sikkerhedselement involveret i denne diskussion, og der er ting, vi kan gøre for at blive bedre. 

Fakta
Hvad gør Dansk Ride Forbund?

I DRF's generelle bestemmelser er følgende indskrevet: Der må udelukkende være konkurrenceaktivitet mellem kl. 7:30 og kl. 22:00, dvs. at første rytter ikke må starte på konkurrencebanen før kl. 7:30 og sidste rytter skal være færdig på konkurrencebanen kl. 22:00, undtaget herfor er distancestævner.

Fold up

Hvordan kan det forbedres?
Davies opstiller nogle konkrete løsningsforslag, man selv kan have indflydelse over ude til stævnerne. Her nævner hun bl.a. ingen skærm en time før sengetid, at medbringe sin egen hovedpude og sove med lyd i ørerne. Derudover, siger hun til Horse and Hound, kan en mere strukturel løsning også være at lave stillezoner på stævnecampingpladserne og generelt sætte mere fokus på en god søvnkultur som rytter.

Der skal forskes mere
Davies og hendes team ønsker at udbrede forskningen til amatørrytteres søvnvaner og ligeledes også til officials og hestepassere mfl.:

Vi håber på at tage forskningen videre og kigge dybere ind i søvnvaner generelt i hesteverdenen, slutter Davies.

Kilde: Horse and Hound

Thilde Alsing

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thilde Alsing