Forventninger vs. Afstemte forventninger

21-05-2020 07:43, af Lars Mars

Ridesporten er en sport med mange følelser, og kan let være fyldt med forventninger, både til sig selv, til ponyen/hesten, forældre, træner osv. Og dette kan være en lidt farlig cocktail

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Efter en lang tid med nedlukning fra stævnerne, glæder de fleste sig til at komme i gang med at konkurrere og præstere igen. Bevidst eller ubevidst bliver vi typisk påvirket af vores forventninger til hvordan vi håber, at det bliver, både mht. omgivelserne, stemningen, oplevelserne og resultaterne mm.

Forventningspres
Vi skal være opmærksomme på, at med forventninger kommer der også et pres, som gør, at vi meget let kan blive sårbare og frustrerede. For hvad hvis oplevelsen ikke bliver som vi forventede. Så er der stor risiko for, at vi bliver påvirkede følelsesmæssigt, og dermed kan det blive svært at tænke rationelt og få det bedste udbytte.

Forberedelse
Inden det hele starter op, vil det være en rigtig god hjælp for rytteren at have klare afstemte forventninger, både til sig selv, men også til de mennesker som har, eller kan have, indflydelse på dine præstationer og oplevelser.

 • Fortæl hvilken hjælp og kommunikation du har brug for, fra bl.a. din træner, forældre og fra resten af dit team – på den måde har de mulighed for at give dig den optimale hjælp.
 • Spørg ind til hvad der ”forventes” af dig fra bl.a. din træner og forældre – på den måde kan du meget bedre forberede dig, i stedet for, at noget kommer bag på dig.

Planlægning
Vær opmærksom på, at du lige skal i gang igen efter en lang stævnepause. Forvent derfor ikke, at du kan starte op der hvor du stoppede inden pausen.

 • Lav en god planlægning for hvordan din opstart skal være, så du undgår et stort forventningspres fra starten.
 • Opbyg din plan som en trappe – hvor målet er at skabe viden, og genskabe rytmer samt præstationserfaringer, inden du tager skridtet op på næste trin.
 • Hold fokus på glæden til din sport – så det ikke kun er præstationen der er i fokus.

På den måde får du opbygget en sund opstart, som du kan bygge videre på. HUSK at informere og inddrage din træner, forældre og resten af dit team.

Skab ro i hovedet med afstemte forventninger
Forventningerne kan fylde mere i underbevidstheden end vi regner med.

Hvis vi skal præstere optimalt er det vigtigt, at vi kan skabe ”ro i hovedet”, så vi kan holde optimal fokus og koncentration på ”opgaven” – og med en klar viden om:

 • ”Hvad skal jeg” ?
 • ”Hvad kan jeg” ?

Ikke bygget på drømme eller håb – men ud fra viden, erfaringer og god planlægning.

Tryghed med afstemte forventninger
Afstemte forventninger skaber tryghed, og fjerner et unødigt pres - til stor fordel for både udviklingen, præstationen samt oplevelserne. 

Tænk på situationer som f.eks.:

 • Hvis du er usikker på hvad træneren forventer af dig vil din hjerne konstant arbejde bevidst eller ubevidst på, at du rammer det som du tror, at din træner forventer, at du kan eller gør.
 • Hvis du har store forventninger til dig selv – vil din hjerne automatisk begynde at tænke på det, der kan gå ”knap så godt”, i stedet for at koncentrere sig om det som du ved, at du kan, og glæder dig til at vise.
 • Hvis du ikke føler, eller er usikker på om din hjælpere/team siger eller gør det rigtige, eller på den rigtige måde ud fra dine krav og behov – vil din hjerne automatisk have et behov for at kontrollere, eller selv udføre nogle af ”opgaverne”, for at skabe tryghed.      

Forventninger til andre
Det er så let at have forventninger, enten til sig selv eller til andre – men det er simpelthen ikke fair at have forventninger til andre, hvis de ikke har kendskab til forventningerne til dem.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Der er også stor risiko for, at forventninger til andre kan ramme en selv, bl.a. fordi vores hjerne ubevidst vil tænke ”hvad mon andre tænker om mig”.

Kommunikation
Tanker eller udtryk som ”Jeg troede at…” eller ”Jeg håbede at…”, er ofte noget der kan komme op i os, specielt hvis vi bliver usikre eller skuffede over personer eller vores egen præstation.

Vi skal være opmærksomme på, at vores hjerner måske ikke ser tingene på samme måde, og derfor kan der let opstå misforståelser, som kan tage meget energi og skabe irritation og give frustrationer. 

God kommunikation, hjælper til at skabe viden og klarhed så ingen skal gætte sig til hinandens tanker og behov. Det skaber tryghed og mulighed for et optimalt udbytte.

Undgå at hverdagen og sporten bliver til en gættekonkurrence

 • Forvent ikke mere af andre end du har givet dem viden om.
 • Forvent ikke, at din træner er opmærksom på hvordan du har det, og hvad du ønsker – sørg selv for at fortælle det.
 • Forvent ikke et større udbytte end du har kompetencer til, og det som du har gjort for at nå det.

Afstemt forventninger med din træner
Sørg altid for at have helt klare aftaler og afstemte forventninger med din træner.

 • Rytteren skal informere træneren om mål og ønsker.
 • Træneren skal informere rytteren om det er muligt, samt en plan for hvordan det kan blive opfyldt.
 • Sørg altid for at opbygge robuste fundamenter og kompetencer inden du stiger i sværhedsgrader.

På den måde sikrer I jer et godt afstemt samarbejde.

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT FÅ AFSTEMT DINE FORVENTNINGER INDEN DU SKAL PRÆSTERE IGEN.

Du kan læse mere om en god start på stævnerne i mine andre blogindlæg her på Ridehesten.com, eller på min hjemmeside WWW.RYTTEROPTIMERING.DK

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner, samt optimering

Læs også

Optimering af rytteren - Den mentale verden - 1. del

23-01-2021 12:20, af Lars Mars

Kom godt i gang med mentaltræningen - udnyt corona-tiden og stævnepausen til at optimere dig i hverdagen og i træningen - samt at gøre dig endnu mere optimeret til når det hele starter op igen

Få den bedste start på 2021 - fokuser på det som du kan

08-01-2021 09:29, af Lars Mars

Mange havde nok glædet sig til at komme ud af 2020 – og glædet sig til at kunne starte på en frisk, efter nedlukninger og aflysninger, hjemsendelser og hjemmeundervisning/arbejde, samt alt det andet som har givet begrænsninger og krævet ændringer i hverdagen og i sporten

Optimering af rytteren - Godt nytår til alle

31-12-2020 07:03, af Lars Mars

Få det bedste udbytte af 2021. Slutningen af december og starten af januar, er tidspunktet til at se tilbage på det forgangne år – Hvad gjorde jeg godt? - Hvad gjorde jeg knap så godt?

Nyhedsansvarlig

Har du en nyhed eller en god historie?

Marie Helene Rigård Rohleder

Webredaktør og nyhedsvagt

Marie Helene Rigård Rohleder
29 92 98 22
mhr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Dufour: Det giver ro i maven

23-01-2021 18:38, af Kristine Ulsø Olsen

For bare tre år siden havde Cathrine Dufour kun Atterupgaards Cassidy som kunne gå Grand Prix, men nu begynder listen af udannede Grand Prix-heste at vokse og det giver både overskud og ro i maven hos Cathrine

Jytte Jarl lever ikke mere

23-01-2021 10:44, af Thomas Bach Jensen

I går mistede dansk ridehesteavl en stor personlighed, da Jytte Jarl sov ind i en alder af 91 år. Hun var en af de fremtrædende danske hingsteholdere i 60'erne og 70'erne, og efter 25 år på havet flyttede hun tilbage Danmark for at genoptage hesteavlen på Mors

Giver du din hest unoder?

20-01-2021 19:41, af Merete Haahr

Det er dybt frustrerende, hvis hesten udvikler dårlige vaner, men studier viser, at måden vi holder hesten på kan være med til at give den unoder og afvigende adfærd

18 heste, 3 lastbiler og 2 ryttere i Portugal

21-01-2021 20:25, af Marie Helene Rigård Rohleder

Martin Dinesen Neergaard og Kasper H. Hansen befinder sig nord for Paris på vej mod et 4-uger langt springstævne i Vilamoura, Portugal. De har 18 heste med sig

Arlandos skade satte gang i tankerne

24-01-2021 12:04, af Kristine Ulsø Olsen

Da Arlando blev skadet ved CHIO-stævnet i Aachen tilbage i 2018, satte det gang i nogle tanker hos Anna Zibrandtsen, som efterfølgende gennemgik alt management omkring hesten for at optimere fremadrettet

Atterupgaard venter otte føl - heraf to sæt tvillinger

18-01-2021 21:33, af Thomas Bach Jensen
Avl|

På det danske stutteri Atterupgaard, der er internationalt anerkendte for deres avl af dressurheste af høj kvalitet, ventes der i år otte føl, og heraf to sæt tvillinger fra to skylninger af befrugtede æg fra elitehoppen Miranda

Flot debut til Nanna Merrald og Atterupgaards Orthilia

21-01-2021 15:50, af Marie Helene Rigård Rohleder

Så er der endelig nogle danske dressurryttere til start i udlandet! Blue Hors-rytteren Nanna Merrald og Atterupgaards Orthilia blev placeret som nummer tre i grand prix'en til World Cup-stævnet i Salzburg

Schweizisk toprytter igen dømt skyldig

25-01-2021 14:54, af Annika Knudsen Lorentsen

Paul Estermann appellerede sin dom, som han modtog ved den schweiziske distriktsdomstol tilbage i 2019, og det betød, at kantondomstolen skulle vurdere sagen. Det har de nu gjort, og også de erklærer toprytteren skyldig i dyremishandling

Vi er heldige, at vi har hestene (video)

25-01-2021 17:09, af Annika Knudsen Lorentsen

Karoline Munk Færch har lavet en video, som beskriver de tanker hun gør sig omkring corona, og hvorfor hun netop føler sig heldig og priviligeret over at have hendes hest at tage ud til hver dag - har du det på samme måde?

Nanna Merrald: Jeg er så tilfreds med Orthilia

22-01-2021 17:43, af Kristine Ulsø Olsen

For bare tre måneder siden overtog Nanna Merrald tøjlerne på OL-hesten Atterupgaards Orthilia og i dag blev det til endnu en toppræstation i deres Grand Prix Special-debut ved World Cup-stævnet i Salzburg