Han brænder kompromisløst for ridesporten

22-11-2018 07:54, af Mathilde Brejner

Robert Ørsted begyndte på rideskole som fuldvoksen – nu er han FEI-rytter i distanceridning og kompromisløs rytterkammerat. Det her er hans fortælling

Copyright Ridehesten.com
Foto: Privat: Robert Ørsted startede med at gå på rideskole som en voksen mand på 30 år. I dag rider han FEI-stævner inden for distancedisciplinen.

For langt de fleste begynder livet som rytter, mens man stadig er barn. Sådan gik det dog ikke for Robert Ørsted. Han stiftede bekendtskab med hesteverdenen for første gang, da han som en fuldvoksen mand på 30 år sad på tilskuerpladsen til World Equestrian Games (WEG). Herfra har tingene udviklet sig, så i dag kan Robert på trods af sin sene start kalde sig FEI-rytter i distanceridning, og så er han i øvrigt også den, der altid har overskud til at give en hjælpende hånd til andre.

Der skete et eller andet med Robert Ørsted, da han fra tilskuerrækkerne så den ene stjernepræstation efter den anden under WEG i Stockholm i 1990. Der var simpelthen noget, der fangede ham helt inde i kernen. Egentlig var den 30 år gamle Robert Ørsted slet ikke interesseret i heste og hestesport, men med sin nye, hesteinteresseret kæreste, Helle Vistisen ved sin side, blev han alligevel overtalt til at tage med til WEG. Det skulle senere vise sig, at det valg førte Robert Ørsted af en lige motorvej direkte ind i hesteverdenen.

Volter og overgange på elevhold
Robert Ørsted og Helle Vistisen brugte to uger som tilskuere under WEG. Da de kom hjem igen, gik Robert Ørsted direkte op på den lokale rideskole i Holte, hvor han blæste højt og flot på ridesportens omdømme som en pigesport. Han meldte sig ind på rideskolens elevhold, hvor der blev terpet volter og overgange. Robert Ørsted havde sat sig for, at han både ville blive en gedigen rytter med indføling over for hesten samt et hestemenneske med viden om hestesporten –  og han var villig til at kæmpe for at nå sit mål.

Robert Ørsted tilegnede sig allerede helt fra starten viden om hestesport som banepersonale til springstævner og senere som formand for rideskoleudvalget og ansvarlig for hjælpere til springstævnerne fra klub- til landsstævner på Holte Ride Klub (HRK.)

Copyright Ridehesten.com
Privat: Lillev er Robert Ørsteds svendeprøve, da han selv har tilredet og trænet araberhesten, så den klarer sig særdeles godt i distancedisciplinen.

Lykken er at være hesteejer
Et par år gik på den måde, men så kunne Robert Ørsted mærke, at han fik brug for flere udfordringer. Derfor købte Robert og Helle deres egen hest. Med den begyndte en perlerække af springkonkurrencer for Robert og hans kæreste, som bare fik appetit på mere og mere, og derfor også meldte sig som forhindringsdommere til militarystævner samt som banedommere til internationale stævner i Bernstorffsparken.

Det næste naturlige spring var, at parret købte deres egen gård med plads til heste. Med basen på plads nær naturen i det jyske begyndte Robert Ørsted at få mere og mere lyst til at stifte bekendtskab med distanceridning. Han anskaffede sig i første knabstrupperen Casper, men derefter kom der også en araber til, som blev Robert Ørsteds svendestykke forstået på den måde, at han selv stod for at ride den til. Araberen Lillev har Robert Ørsted redet nogle FEI-stævner i distanceridning på, så de mange års intensive læreproces for Robert Ørsted blev manifisteret i, at Lillev og han sammen kan klare alverdens udfordinger, fordi tillid og grundtræning er på plads hos hans hest - som han selv har trænet helt fra bunden.  

– Som rytter lytter Robert altid til hesten. Han lægger en plan for hesten både for hele sæsonen og for det enkelte ridt, siger hans kone, Helle Vistisen, som selv er rytter og hestemenneske.  

I dag kan Robert Ørsted og Lillev bryste sig af, at de har gennemført hele 21 distanceridt sammen. De har til dags dato aldrig oplevet, at de måtte afbryde ridtet eller udgå. Med begge sine to heste – knabstrupperen Casper og araberen Lillev – har Robert Ørsted en gennemførselsprocent på over 90 %.

Copyright Ridehesten.com
Privat: Robert Ørsted finder glæde på ryggen af sin hest. Og han planlægger nøje målene for hver ridetur samt mål for sæsonen.

En kompromisløs rytterkammerat
– Robert er virkelig en rytterkammerat, som ikke er bleg for at hjælpe til, hverken når det gælder om at ride sammen med nye ryttere, som skal ind i tingene eller, hvis der opstår en situation ude på ruten, som kræver en hjælpende hånd, siger Helle Vistisen.

Der var eksempelvis den gang, hvor en equipage styrtede under et distanceridt. Hesten rev sig løs og løb væk, men Robert Ørsted satte resolut efter den på en jagt, som gik gennem krat og på snoede stier. Robert Ørsted fik fanget den oprevne hest, som han bragte tilbage til rytteren. Robert og rytteren, som netop havde haft et styrt, krydsede senere målstregen sammen. For Robert Ørsted besluttede, at han ikke ville forlade hest og rytter oven på den ubehagelige oplevelse – også selvom det kostede ham tid.

Det er imidlertid ikke nok for Robert Ørsted at være rytter og rytterkammerat. Nej, manden med de mange kasketter er også official til distanceløb, hvor han med sit naturlige overblik, sin erfaring og sit vågne sind har været med til at forebygge mange ulykker. Blandt andet har han været kvik, hvis han har spottet heste, der havde akut behov for dyrlægehjælp.

– Robert er virkelig god til at spotte nye og urutinerede ryttere på stævnepladsen, som er usikre på, hvad de skal eller har brug for en hjælpende hånd. Her er Robert primusmotor i at kontakte dem og få dem godt i gang med med distancesporten, fortæller Helle Vistisen, som fremhæver, at hun synes, at Robert er med til at skabe en venlig og behagelig stemning ude på stævnepladsen samtidig med, at reglerne overholdes.

Eventyret stopper ikke endnu
Robert Ørsted sørger løbende for, at han holder en finger på pulsen ved at deltage i samlinger hos Dansk Ride Forbund, hvor han sparrer og udveksler erfaringer med andre officials, så han hele tiden ved, hvad der foregår inden for distanceridning. Han har blandt andet været dataindsamler i en undersøgelse om udstyr, som skulle hjælpe ryttere og heste til at performe bedre. Sidst, men ikke mindst, så har Robert Ørsted også gennemført en DRF Træner 1-uddannelse, fordi han gerne vil være i betragtning til at tage FEIs endurance trainer-uddannelse.

Robert Ørsted er i sandhed en mand med mange jern i ilden, som på trods af sine 58 år fortsat brænder kompromisløst for ridesporten og for at være et godt forbillede for de kommende generationer.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Privat.

Læs også

Robert Ørsted til distanceudvalget

24-01-2014 07:42, af Nina Marie Villadsen

Robert Ørsted fra Vejen er blevet godkendt som nyt medlem af Dansk Ride Forbunds distanceudvalg

DM og EM til Mols og Helgenæs

24-02-2013 07:46, af Maja Golles

Foreningen Molsridtet, Syddjurs Kommune og Dansk Ride Forbund er blevet tildelt værtsskabet for såvel Danmarks- som Europamesterskabet i ridesportens udholdenhedsdisciplin distanceridning

Distancehest aflivet ved VM

15-09-2018 10:56, af Camilla Tiefensee Schrøder

En 20-årig hest fra New Zealands landshold i distanceridning er blevet aflivet pga. nyreproblemer

Amerikansk distanceeventyr

18-03-2015 09:41, af Nina Marie Villadsen

Den danske distancerytter Christine Pedersen var i starten af marts igen i USA, for at prøve kræfter med distanceridning i de amerikanske landskaber – og det gjorde hun ganske godt

Dansk vinder og hastighedsrekord

30-03-2010 08:45, af Martha Bettina Jensen
Det blev til en flot dansk sejr ved FITS -Fun CEI2*120 km i distanceridning.

Det Sydfynske Alperidt

14-08-2018 06:29, af Merete Haahr

Det Sydfynske Alperidt er et distanceridt på Fyn, der afholdes i og omkring Svanninge Bakker mellem Korinth og Faaborg den 1. september 2018

Stærkt tillidsbånd er vejen til DM-succes

11-07-2019 08:02, af Mathilde Brejner

Nedtællingen til årets DM i distanceridning er i gang. For Sabina Kjær Christensen er planlægning og hestens velfærd alfa omega i det forberedende arbejde

Forbedret hestevelfærd i distancesporten 2020

07-01-2020 11:16, af Merete Haahr

Efter et år med hidtil uset og til tider grov offentlig debat blev der offentliggjort nye regler for distanceriding , som har til formål at lægge vægt på hestevelfærd og gendanne distancesportens omdømme, som igennem en længere periode er blevet mærket af sager omkring doping, skader og dødsfald

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Webredaktør og nyhedsvagt

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Thomas Dolleris Larsen er sovet ind

24-09-2020 15:11, af Thomas Bach Jensen

Berider Thomas Dolleris Larsen, der for fire måneder siden fik en hjerneblødning, er i nat sovet stille ind i sin nærmeste families nærvær

Heste kan hjælpe unge med at forstå sig selv

23-09-2020 19:34, af Annika Knudsen Lorentsen

Undersøgelser antyder, at heste kan have en positiv virkning i forhold til at få børn og unge til at forstå sig sel. Ligesom heste kan være med til at skabe et positivt førstehåndsindtryk af et terapiforløb

Kingsland sælger aktiemajoritet på 51 %

22-09-2020 12:05, af Annika Knudsen Lorentsen

Det verdensomspændende brand Kingsland Equestrian har solgt aktiemajoriteten på 51 %, og de fortæller, at de glæder sig til i fremtiden at have Helgstrand Dressage som samarbejdspartner, for det er netop Helgstrand som har købt majoriteten i firmaet

Sådan undgår du muk

23-09-2020 09:57, af Annika Knudsen Lorentsen

De fugtige omgivelser, der ofte er kendetegnet for efterårets folde, er perfekte for muk og dermatofilose. Sygdomme, som man skal holde ekstra øje med, hvis hesten skal holdes rask og glad. Agria Dyreforsikrings dyrlæge kommer her med en række gode råd til til, hvordan du hjælper din hest med at undgå muk og dermatofilose

Dramatisk ridebanespringning i senior DM i dag

26-09-2020 20:59, af Thomas Bach Jensen

Dramatisk ridebanespringning vendte op og ned på placeringsrækkefølgen i Orifarms DM for seniorer ved Copenhagen Eventing, der i dag bød på både refuseringer og en knækket tøjle

14-årig mister livet i tragisk rideulykke

23-09-2020 11:17, af Merete Haahr

Rideverdenen er i chok og sorg efter at en ung canadisk pige, Zara Buren, i går mistede livet efter en tragisk rideulykke – Himlen har fået en engel og et lys er blevet slukket

Susanne Barnow klar med 5 heste til championatsfinale

22-09-2020 13:23, af Annika Knudsen Lorentsen

Susanne Barnow kan sammmen med sin partner Steffen Kristensen glæde sig over, at det i år er lykkedes at kvalificere fem ud af fem mulige heste til Pavo og Dansk Ride Forbunds championater for ungheste i dressur, og Susanne fortæller, at de er stolte og taknemmelige for, at deres lille team kan tage til Blue Hors med fem heste de selv ejer

Championatsfinalerne hos Blue Hors er udskudt

25-09-2020 11:09, af Annika Knudsen Lorentsen

Finalerne i Pavo og Dansk Ride Forbunds championater for ungheste skulle oprindeligt have været afviklet hos Blue Hors i uge 41, men på grund af de gældende COVID-19-restriktioner, har Blue Hors vurderet, at man ikke kan afvikle finalerne på forsvarlig vis, og derfor udskydes finalestævnet

Opdateret tysk OL-dressurlandshold

25-09-2020 09:15, af Thomas Bach Jensen

I forbindelse med det netop afholdte tyske mesterskab i dressur har dressurudvalget i den tyske olympiske komité aktualiseret det tyske landshold. En danskavlet Skovens Rafael-søn er på vej ind på holdet

Donkey Boy sætter sit præg på årgang '16

25-09-2020 15:26, af Thomas Bach Jensen

Den 8-årige DV-hingst Hesselhøj Donkey Boy har været på alle dressurentusiasters læber i forbindelse med kvalifikationerne til Pavo og DRF's championat for unge dressurheste, og ved mellemrunden for 4-års var over 40% efter guldmedaljehingsten